Πολιτική Υγείας

Νομοσχέδιο: Αλλάζει το σύστημα απόκτησης ιατρικής ειδικότητας ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας

Νομοσχέδιο: Αλλάζει το σύστημα απόκτησης ιατρικής ειδικότητας ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας

«Το σύμπλεγμα των νοσοκομείων προτείνεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και διευκολύνεται επίσης από τη διασύνδεση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με τον νέο Χάρτη Υγείας. Είναι σύστημα που ακολουθείται και σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, το Βέλγιο» επισημαίνει η Μίνα Γκάγκα.

Νομοσχέδιο: Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναλύει τις αλλαγές που προωθούνται στην ιατρική εκπαίδευση Αλλάζουν όλα στο σύστημα απόκτησης ειδικότητας, με το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες να παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες. Όπως, μάλιστα, τονίζει στα «ΝΕΑ» η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας οι προωθούμενες ρυθμίσεις θα επιβραβεύουν τους άριστους, ενώ παράλληλα το σύστημα θα παράγει ειδικευόμενους ανάλογα με τις τεκμηριωμένες ανάγκες της χώρας και όχι άναρχα, όπως γίνεται έως σήμερα και έχει σαν αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό νέων επιστημόνων στην ανεργία και τη διατήρηση του brain drain.

Μίνα Γκάγκα

Στην Ελλάδα, άλλωστε, παρατηρείται… υπερπαραγωγή σε ειδικότητες της κοινότητας, όπως είναι για παράδειγμα η Παθολογία και η Καρδιολογία, ενώ αντιθέτως, όπως αποκαλύφθηκε και στη διάρκεια της πανδημίας, το ΕΣΥ «ασθενεί» σε νοσοκομειακές ειδικότητες αιχμής, όπως είναι οι αναισθησιολόγοι και οι εντατικολόγοι.

«Για πρώτη φορά η απόκτηση ειδικότητας συνδέεται με τις πραγματικές μας ανάγκες σε ιατρικό δυναμικό. Υπολογίζουμε τους γιατρούς που χρειάζονται οι πολίτες αλλά και το σύστημα ανά ειδικότητα και προκηρύσσονται οι ανάλογες θέσεις. Αυτό γίνεται και σε όλες τις άλλες χώρες» εξηγεί η Μίνα Γκάγκα. Και συμπληρώνει πως τα οφέλη είναι πολλαπλά, καθώς αφενός  μπορούν να εξαλειφθούν σταδιακά οι ελλείψεις και αφετέρου δίνεται κίνητρο στους νέους γιατρούς να παραμείνουν εντός των συνόρων, αφού συρρικνώνεται ο χρόνος αναμονής για ειδικότητα.

Χάρτης αναγκών

Ίσως, όμως, το πιο σημαντικό για τους νέους επιστήμονες είναι ότι εφεξής θα έχουν πρόσβαση στον χάρτη αναγκών και συνεπακόλουθα θα λαμβάνουν καθοριστικές αποφάσεις για τη μετέπειτα επαγγελματική πορεία τους, γνωρίζοντας από πριν ότι μπορούν να απορροφηθούν από το σύστημα υγείας, όταν τελειώσουν την ειδικότητα ή την εξειδίκευσή τους.

Μάλιστα, το πρώτο βήμα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, όπως αποκαλύπτει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Αναλυτικότερα, στην πλατφόρμα για τις αιτήσεις των ειδικευομένων, που θα λειτουργήσει σύντομα, οι υποψήφιοι θα χρειάζεται να υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως το πτυχίο, αυτά θα ελέγχονται από το εκάστοτε νοσοκομείο, το οποίο θα προχωράει σε σύμβαση με τον ειδικευόμενο.

Στο δεύτερο στάδιο, θα υιοθετηθεί το πρότυπο των πανελλαδικών εξετάσεων. «Η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά με στόχο τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια. Εκείνοι με τα περισσότερα τυπικά προσόντα θα μπορούν κατά προτεραιότητα να επιλέξουν ειδικότητα.

Έτσι, επιβραβεύουμε τους άριστους νέους γιατρούς, δείχνοντας εμπράκτως πως είναι πολύτιμοι για το ΕΣΥ και παράλληλα κινητοποιούμε τους υπόλοιπους να προσπαθήσουν περισσότερο».

Οι αλλαγές, όμως, δεν σταματούν εδώ: Για πρώτη φορά εφαρμόζεται το μοντέλο των «clusters» νοσοκομείων για κάθε ειδικότητα. Στόχος είναι να υπάρχει εκπαίδευση σε διαφορετικά περιβάλλοντα για κάθε γιατρό, δίνοντάς του την εμπειρία μικρών και μεγάλων νοσοκομείων. Εμπειρία που είναι πολύτιμη στην άσκηση της Ιατρικής αλλά και στην επιλογή ειδικότητας.

«Το σύμπλεγμα των νοσοκομείων προτείνεται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και διευκολύνεται επίσης από τη διασύνδεση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με τον νέο Χάρτη Υγείας. Είναι σύστημα που ακολουθείται και σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία, το Βέλγιο» επισημαίνει η Μίνα Γκάγκα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη: Οι ημερομηνίες διενέργειας εξετάσεων των γιατρών

Με τροπολογία διορισμοί fast track στα νοσοκομεία

Διορίζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου γιατροί για ειδίκευση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέως Υπηρεσιών Υγείας σε Νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας

Η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας με δρομολογημένες στοχευμένες ενέργειες που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομική διαχείριση των Νοσοκομείων.

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.