Πολιτική Υγείας

Κυβέρνηση ΕΣΥ: Δέσμευση για την εφαρμογή νέου συστήματος κοστολόγησης – Πώς θα ωφεληθούν οι ασθενείς

Κυβέρνηση ΕΣΥ: Δέσμευση για την εφαρμογή νέου συστήματος κοστολόγησης – Πώς θα ωφεληθούν οι ασθενείς

Με το νέο σύστημα κοστολόγησης θα μειωθεί δραστικά και η γραφειοκρατία εάν δεν εξαλειφθεί πλήρως. Και αυτό, διότι με το σύστημα καθιερώνεται πλήρως σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και καταργούνται τα χειρόγραφα έντυπα. Άλλωστε, το νέο σύστημα κοστολόγησης του ΕΣΥ (DRGs) βασίζονται στη συστηματική συλλογή δεδομένων από τον ιατρικό και διοικητικό φάκελο των ασθενών.

Κυβέρνηση ΕΣΥ: Το αργότερο έως το τέλος του χρόνου δεσμεύεται η κυβέρνηση να εφαρμόσει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας το νέο σύστημα κοστολόγησης στο ΕΣΥ το λεγόμενο DRGs. Πρόκειται για ένα σύστημα κατηγοριοποίησης ασθενειών στα νοσοκομεία ώστε να μπορούν με ακρίβεια να καταγράφονται όλα τα κόστη από τις νοσηλείες, ενώ στόχος είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών.

Ταυτόχρονα, όμως, με το νέο σύστημα κοστολόγησης (DRGs) στα νοσοκομεία του ΕΣΥμπορεί να βελτιωθεί και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Μάλιστα το νέο σύστημα κοστολόγησης στο ΕΣΥ DRGs μπορεί να αποτελέσει τη βάση για χρηματοδότηση και κατάρτιση προϋπολογισμών, καθώς και για τιμολόγηση νοσοκομειακών νοσηλειών. Τα πλεονεκτήματα ενός συστήματος που χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλον τον κόσμο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας, η μέτρηση της νοσοκομειακής δραστηριότητας, αλλά, και η συγκριτική αξιολόγηση (κόστος, ποιότητα, κτλ.) με άμεσο αποτέλεσμα την βελτίωση της αποδοτικότητας. Να σημειωθεί ότι μέσω του νέο συστήματος κοστολόγησης στο ΕΣΥ (DRGs) θα γίνονται και οι αποζημιώσεις του ΕΟΠΥΥ για τους ασφαλισμένους που θα νοσηλεύονται. Κάτι που αναμένεται να γίνει από τη επόμενη χρονιά. Το υπουργείο Υγείας σκοπεύει να υλοποιήσει άμεσα το συγκεκριμένο έργο μέσω του σχετικού φορέα του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚεΤεΚΝΥ-Ελληνικό Ινστιτούτο DRG) (ΚΕΤΕΚΝΥ) ώστε να μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες, αλλά ταυτόχρονα να μπορεί να ελέγξει και την αποδοτικότητα του κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος. Μέσω του νέου συστήματος, άλλωστε, θα κατευθύνονται και τα κονδύλια στο ΕΣΥ. Όσο πιο αποδοτικό είναι ένα νοσοκομείο και οι κλινικές του, τόσο περισσότερα κονδύλια θα εισπράττει.

Τέλος, η γραφειοκρατία στα νοσοκομεία

Με το νέο σύστημα κοστολόγησης θα μειωθεί δραστικά και η γραφειοκρατία εάν δεν εξαλειφθεί πλήρως. Και αυτό, διότι με το σύστημα καθιερώνεται πλήρως σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος και καταργούνται τα χειρόγραφα έντυπα. Άλλωστε, το νέο σύστημα κοστολόγησης του ΕΣΥ (DRGs) βασίζονται στη συστηματική συλλογή δεδομένων από τον ιατρικό και διοικητικό φάκελο των ασθενών. Ήδη το νέο σύστημα κοστολόγησης του ΕΣΥ DRGs εφαρμόζεται πλήρως σε όλα τα Νοσοκομεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Κρήτης, όπου γιατροί και νοσηλευτές ενσωματώνουν ψηφιακά όλα τα δεδομένα στον φάκελο των ασθενών. Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ενημερωθεί για το νέο σύστημα και ζήτησε την επίσπευση των διαδικασιών ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η οργάνωση του ΕΣΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Απάντηση του Ηealthweb στο ΚΕΤΕΚΝΥ για το δημοσίευμα  ‘Τελικά ποιο είναι το ΚΕΝ του COVID ;''

Τελικά ποιο είναι το ΚΕΝ του COVID ;

DRGs: Πόσα χρήματα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο ΚΕΤΕΚΝΥ για τα περιστατικά COVID;

Τα ΚΕΝ είναι μία απλή μετάφραση, χωρίς άδεια χρήσης;  

Ποιες ριζικές αλλαγές έρχονται στα νοσοκομεία με τη νέα κυβέρνηση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μητσοτάκης: Η δυναμικότητα του συστήματος θα αυξηθεί πάνω από 20% με τα απογευματινά χειρουργεία

Μητσοτάκης: "Η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20% ώστε να εξαλείψουμε τη λίστα αναμονής που δημιούργησε η πανδημία στα νοσοκομεία της χώρας μας, όπως και στα περισσότερα συστήματα υγείας"

Φυσικό αέριο: Σε ελεύθερη πτώση η τιμή της μεγαβατώρας - Πού οφείλεται η πτώση στην τιμή

Η αποκλιμάκωση στην τιμή του φυσικού αερίου οφείλεται στον πιο ήπιο χειμώνα που σημειώνεται φέτος στην Ευρώπη και έτσι δεν υπήρχε η ζήτηση η οποία υπήρχε στο παρελθόν. Αλλά και στο ότι η Ευρώπη άρχισε να προμηθεύεται υγροποιημένο φυσικό αέριο κυρίως από Αμερική αλλά και από Ασία.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η Ελλάδα στέκεται σταθερά στο πλευρό του γενναίου ουκρανικού λαού

Υπουργείο Εξωτερικών: Συμπληρώνονται σήμερα δύο χρόνια από την παράνομη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας, που έχει οδηγήσει στην απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών και σε ανυπολόγιστες καταστροφές.

ΗΠΑ: Η Τζιλ Μπάιντεν ανακοινώνει 100 εκατ. δολάρια για έρευνα για την υγεία των γυναικών

ΗΠΑ: Η Πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου για την Έρευνα για την Υγεία των Γυναικών διευθύνεται από την Τζιλ Μπάιντεν και το Συμβούλιο Πολιτικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα σταματά τις παραδόσεις στη βόρεια Γάζα

Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για επικείμενο λιμό στο βορρά από τον Δεκέμβριο. Το WFP λέει ότι αυτές οι τελευταίες εκθέσεις αποτελούν απόδειξη μιας «απότομης διολίσθησης στην πείνα και τις ασθένειες».