Editorial

DRGs: Πόσα χρήματα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο ΚΕΤΕΚΝΥ για τα περιστατικά COVID;

DRGs: Πόσα χρήματα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ στο ΚΕΤΕΚΝΥ για τα περιστατικά COVID;

DRGs: Ο ΕΟΠΥΥ πόσα χρήματα πληρώνει στο ΚΕΤΕΚΝΥ για κάθε νοσηλεία COVID-19 σε ΜΕΘ με διασωλήνωση αλλά και σε απλές κλίνες ; Ποια είναι η υψηλότερη αλλά και η μέση χρέωση καθώς και η χαμηλότερη στην Ελλάδα ;

Έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια από την εμφάνιση της πανδημίας και οι νοσηλείες που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί είναι δυστυχώς αρκετές, είτε σε απλές κλίνες υποστήριξης είτε σε ΜΕΘ, όμως πιστεύω ότι υπάρχουν εύλογα ερωτήματα τα οποία ΔΕΝ έχουν απαντηθεί, όπως θα περιμέναμε όλοι μας, όσον αφορά την “πραγματική” κοστολόγηση των περιστατικών με COVID.

Συγκεκριμένα,  το ΚΕΤΕΚΝΥ  έχει υπολογίσει  το κόστος  νοσηλείας της COVID-19 σε όλες τις μορφές της, δηλαδή σε απλή κλίνη Covid, σε κλίνη με παροχή οξυγόνου υψηλής ροής, σε ΜΕΘ;  Αν έχει υπολογισθεί, υπάρχει κάποια διαφοροποίηση στα νοσοκομεία ή στις περιοχές;

  • Έχει υπολογιστεί το μέσο κόστος θεραπείας;
  • Μήπως ο ΟΔΙΠΥ έχει κάποια ιδέα για το επίπεδο της ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες νοσηλειών για COVID-19;
  • Ο ΕΟΠΠΥ πως αποζημιώνει τα νοσοκομεία; Στην βάση ποιων κριτηρίων αναφοράς για το συνολικό κόστος θεραπείας για την COVID-19;
  • Υπάρχει διαφάνεια στις τιμές αποζημίωσης στην υγειονομική περίθαλψη;

H ανάλυση του κόστους της αυξημένης πολυπλοκότητας (δηλαδή εισαγωγή στην ΜΕΘ και διασωλήνωση), περιλαμβάνει το κόστος ΜΕΘ, το κόστος αναπνευστήρα και το κόστος της κλίνης  και διατροφής. Στη απλή νοσηλεία, κατά την οποία ένας ασθενής εισάγεται στο νοσοκομείο αλλά δεν χρειάζεται αερισμό ή εισαγωγή στη ΜΕΘ, περιλαμβάνει τις χρεώσεις του δωματίου, της διατροφής, των εργαστηριακών εξετάσεων, των απεικονιστικών εξετάσεων, τα φάρμακα, κλπ.

 

 

«Έγκριση Αποζημίωσης του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ Α.Ε) για το τέταρτο τρίμηνο του 2020 και πρώτο τρίμηνο του 2021

Να σημειώνουμε ότι το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ), προχώρησε χθες, στην  έγκριση της δαπάνης και την πληρωμή του ΚΕ.ΤΕ.Κ.ΝΥ. Α.Ε. για το 4ο τρίμηνο του 2020 και πρώτο τρίμηνο του 2021, συνολικού ποσού € 510.204,45. Το εν λόγω ποσό αναλύεται ως ακολούθως:1α. Ποσό 4οτριμήνου 2020: 234.452,26 (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

  • 1β. Πλήθος ΚΕΝ 1ου τριμήνου 2021 : 277.976

Αξία ανά ΚΕΝ: € 0,80

Καθαρή Αξία: 222.380,80

ΦΠΑ 24%: 53.371,39

Τελικό Ποσό 1ου τριμήνου 2021: 275.752,19

Την έκδοση σχετικής ανάληψης υποχρέωσης του αντίστοιχου ποσού σε βάρος των πιστώσεων του ΚΑΕ 0674.03.00 έτους 2021.

Στην Ευρώπη και ΗΠΑ

Στα κράτη της ΕΕ ήδη τα έχουν κοστολογήσει (με τα σχετικά DRG), αλλά και στις ΗΠΑ έρευνα της ΜΚΟ Fair Health, έδειξε ότι η πολιτεία με την υψηλότερη μέση χρέωση για νοσηλεία COVID-19 σε ΜΕΘ με διασωλήνωση, είναι η Nevada, στα 472.213 δολάρια και με την χαμηλότερο το Maryland, στα 131.965 δολάρια. Για την απλή νοσηλεία COVID-19, η υψηλότερη μέση χρέωση 111,213 δολάρια στην California και η χαμηλότερη 31,339 δολάρια στο Maryland.

 

-Θα μου πείτε εύλογα-αναπάντητα ερωτήματα που ίσως η πολιτεία θα έπρεπε να έχει απαντήσει και να μην τα αποζημιώνει με την εύκολη λύση εντάσσοντάς τα στο υπάρχον ΚΕΝ της πνευμονίας και με το ημερήσιο νοσήλιο της ΜΕΘ, άλλωστε για αυτό τον λόγο δεν αποζημιώνεται το ΚΕΤΕΚΝΥ με αρκετές χιλιάδες Ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ;

 

-Αλλά είπαμε εδώ είναι “Βαλκάνια” και ως εκ τούτου τα DRG θα τα δούμε εν ζωή ή από ψηλά…. κλείσαμε ήδη μια δεκαετία προσπαθώντας να τα δημιουργήσουμε και εφαρμόσουμε και ποιος ξέρει πότε θα γίνουν!!!

 

Ν. ΝΤΑΜΠΟΥ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιώργος Βογιατζής: Η χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας είναι επαρκής ; Ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ

Πανδημία και υγειονομικά συστήματα στο λυκόφως του 2020

Χάνει ο ΕΟΠΥΥ την αρμοδιότητα ανάπτυξης μητρώων ασθενών. Μεταφέρεται στο Υπουργείο Υγείας

Γιατί οι νοσοκομειακοί γιατροί τάσσονται κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

ΕΕΜΥΥ: Ζητάει την αναστολή των προσλήψεων των διοικητών

Δ. Κοντός: το ΠΕΔΥ δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση

Βορίδης: Σε έξι πυλώνες οι κοινοτικοί πόροι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρίσιμα ερωτήματα πριν ξεκινήσει η προμήθεια του υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF

Θέτουμε κρίσιμα ερώτημα πριν ξεκινήσει η προμήθεια υγειονομικού εξοπλισμού από το RRF για τη μεταρρύθμιση του συστήματος της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Περίθαλψης , ώστε να μην υπάρχει και νέα σπατάλη, ως συνήθως.

Γιατί τα ποσά για clawback δεν συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας;

Τα ποσά για clawback και για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που επιστρέφουν στο κράτος οι πάροχοι των υπηρεσιών υγείας αποτελούν δαπάνες υγείας που καταναλώθηκαν από τους ασθενείς και θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στις συνολικές δαπάνες υγείας.

Με μύθους και με ψέματα δεν κάνεις εξοικονόμηση, μόνο σπατάλες και υπερχρεωμένα νοσοκομεία

Επιτέλους οι ιθύνοντες στο υπουργείο υγείας είδαν αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν δηλαδή όλοι οι απλοί πολίτες και οι ασθενείς. Ότι τα νοσοκομεία έχουν  ξεμείνει από πόρους και υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε αναλώσιμα αλλά ακόμα και σε φάρμακα.