Πολιτική Υγείας

Χάνει ο ΕΟΠΥΥ την αρμοδιότητα ανάπτυξης μητρώων ασθενών. Μεταφέρεται στο Υπουργείο Υγείας

Χάνει ο ΕΟΠΥΥ την αρμοδιότητα ανάπτυξης  μητρώων ασθενών. Μεταφέρεται στο Υπουργείο Υγείας

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Η αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται με την σύσταση αυτοτελούς τμήματος θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών  στο Υπουργείο Υγείας. Χάνει ο  ΕΟΠΥΥ  την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη μητρώων ασθενών  .

Αναλυτικότερα,  στο Άρθρο 10  του νόμου Ν.4693/2020 που δημοσιεύτηκε με τίτλο η «Σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών», προβλέπεται  η σύσταση αυτοτελούς τμήματος θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών στο Υπουργείο Υγείας με τις εξής αρμοδιότητες :

-Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή άλλων Υπουργείων και Οργανισμών για την ανάπτυξη, επεξεργασία, επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

– Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή άλλων Υπουργείων και Οργανισμών για τη δημιουργία, επικαιροποίηση και μηχανογράφηση των μητρώων ασθενών.

-Η διαμόρφωση και παραμετροποίηση των κλινικών δεδομένων με ενιαία μορφή για το ΕΣΥ.

-Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης μητρώων ασθενών και τη διαχείριση των εθνικών μητρώων ασθενών.

-Η ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα ενσωματωθούν στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και θα διασυνδεθούν με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (KEN/DRGs).

-Η ανάπτυξη μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και των Μητρώων Ασθενών (δείκτες audit), που θα αξιοποιηθούν στην εισαγωγή κανόνων ορθής συνταγογράφησης.

– Η συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την ανάπτυξη, επεξεργασία, επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, για τη δημιουργία, επικαιροποίηση και μηχανογράφηση των μητρώων ασθενών, καθώς και για την ενσωμάτωση αυτών στα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

-Η συνεργασία με εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς, όπως τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και την Ανώνυμη Εταιρεία «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ανώνυμη εταιρεία» (ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRGs, με σχετικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, με άλλα τμήματα ή διευθύνσεις ή όργανα του Υπουργείου Υγείας, με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, συλλόγους ασθενών, καθώς και με επιστημονικές ομάδες εργασίας και επιτροπές με συναφές αντικείμενο για την επίτευξη των σκοπών του τμήματος.

-Η εισήγηση για συγκρότηση επιστημονικών ομάδων εργασίας με αντικείμενο τη γνωμοδότηση σχετικά με την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης ή/και τη δημιουργία, επεξεργασία και επικαιροποίηση των μητρώων ασθενών.

-Η αξιολόγηση και στατιστική επεξεργασία ανωνυμοποιημένων δεδομένων από τη χρήση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και των μητρώων ασθενών για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και βελτίωσης της παρεχόμενης φροντίδας στον τομέα της υγείας, για σκοπούς αρχειοθέτησης, επιστημονικής έρευνας ή στατιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 83 του ν. 4600/2019 (Α ́ 43)»

Την αρμοδιότητα της  συνεργασίας με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την ανάπτυξη ,την δημιουργία, επικαιροποίηση και μηχανογράφηση των μητρώων ασθενών,την είχε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είχε αναπτύξει ανάλογα μητρώα ασθενών για συγκεκριμένες παθήσεις και μάλιστα επιτυχώς .Άλλη μια αρμοδιότητα που χάνει ο φορέας! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπουργείο Υγείας: Πλεύρης & Γκάγκα συναντήθηκαν με τους ΥΠΕάρχες

Η Αφρική ζητά στήριξη στο νέο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η προειδοποίηση του FDA για την πρόκληση NyQuil με κοτόπουλο του TikTok έχει αυξήσει το ενδιαφέρον

Το hashtag #SleepyChicken στο TikTok έχει 1,2 εκατομμύρια προβολές και έχει επισημανθεί με trending βίντεο αντίδρασης στα οποία οι χρήστες μοιράζονται τις σκέψεις τους σχετικά με το μαγειρεμένο με φάρμακα πιάτο - πολλά από τα οποία έχουν εκφράσει σοκ και αηδία.

Το Ιράν "στραγγαλίζει" το διαδίκτυο για να περιορίσει το υλικό από τις διαδηλώσεις

Οι Ιρανοί χρησιμοποιούν εδώ και καιρό Εικονικά Ιδιωτικά Δίκτυα VPN για να έχουν πρόσβαση σε ιστότοπους που είναι αποκλεισμένοι στο Ιράν - ακόμη και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών, έχουν λογαριασμούς στο Twitter παρά το γεγονός ότι το δίκτυο είναι αποκλεισμένο στη χώρα.

Αλλαγή στη θέση των διατροφικών ετικετών προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν

ΗΠΑ: Για να βοηθήσει τους καταναλωτές να προσδιορίσουν τη θρεπτική αξία των τροφίμων πιο εύκολα, η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε ότι θα προτείνει την τοποθέτηση ετικετών διατροφής στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας αντί στο πίσω μέρος.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά αίρει την εντολή για το εμβόλιο covid στα σύνορα

Ο Καναδάς τερματίζει επίσης τον τυχαίο έλεγχο της COVID-19 στα αεροδρόμια και τη συμπλήρωση των πληροφοριών σε αυτό που έγινε η αντιδημοφιλής εφαρμογή ArriveCan, η οποία κατηγορήθηκε για καθυστερήσεις, επίσης, και δεν θα απαιτείται πλέον.

Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΚΑΒ: Τα 20 προσφερόμενα ασθενοφόρα που αποτελούν μέρος της καθοριστικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.