Πολιτική Υγείας

Χάνει ο ΕΟΠΥΥ την αρμοδιότητα ανάπτυξης μητρώων ασθενών. Μεταφέρεται στο Υπουργείο Υγείας

Χάνει ο ΕΟΠΥΥ την αρμοδιότητα ανάπτυξης  μητρώων ασθενών. Μεταφέρεται στο Υπουργείο Υγείας

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Η αποδυνάμωση του ΕΟΠΥΥ συνεχίζεται με την σύσταση αυτοτελούς τμήματος θεραπευτικών πρωτοκόλλων και μητρώων ασθενών  στο Υπουργείο Υγείας. Χάνει ο  ΕΟΠΥΥ  την αρμοδιότητα για την ανάπτυξη μητρώων ασθενών  .

Αναλυτικότερα,  στο Άρθρο 10  του νόμου Ν.4693/2020 που δημοσιεύτηκε με τίτλο η «Σύσταση Αυτοτελούς Τμήματος Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών», προβλέπεται  η σύσταση αυτοτελούς τμήματος θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών στο Υπουργείο Υγείας με τις εξής αρμοδιότητες :

-Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή άλλων Υπουργείων και Οργανισμών για την ανάπτυξη, επεξεργασία, επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

– Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ή άλλων Υπουργείων και Οργανισμών για τη δημιουργία, επικαιροποίηση και μηχανογράφηση των μητρώων ασθενών.

-Η διαμόρφωση και παραμετροποίηση των κλινικών δεδομένων με ενιαία μορφή για το ΕΣΥ.

-Η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής ανάπτυξης μητρώων ασθενών και τη διαχείριση των εθνικών μητρώων ασθενών.

-Η ανάπτυξη κλινικών πρωτοκόλλων, τα οποία θα ενσωματωθούν στα πληροφοριακά συστήματα των νοσοκομείων και θα διασυνδεθούν με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (KEN/DRGs).

-Η ανάπτυξη μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και των Μητρώων Ασθενών (δείκτες audit), που θα αξιοποιηθούν στην εισαγωγή κανόνων ορθής συνταγογράφησης.

– Η συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την ανάπτυξη, επεξεργασία, επικαιροποίηση και ψηφιοποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, για τη δημιουργία, επικαιροποίηση και μηχανογράφηση των μητρώων ασθενών, καθώς και για την ενσωμάτωση αυτών στα πληροφοριακά συστήματα που λειτουργεί η ΗΔΙΚΑ ΑΕ για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας.

-Η συνεργασία με εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας φορείς, όπως τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, την Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης και την Ανώνυμη Εταιρεία «Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ανώνυμη εταιρεία» (ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ) – Ελληνικό Ινστιτούτο DRGs, με σχετικές επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί με αποφάσεις του Υπουργού Υγείας, με άλλα τμήματα ή διευθύνσεις ή όργανα του Υπουργείου Υγείας, με επιστημονικές ιατρικές εταιρείες, συλλόγους ασθενών, καθώς και με επιστημονικές ομάδες εργασίας και επιτροπές με συναφές αντικείμενο για την επίτευξη των σκοπών του τμήματος.

-Η εισήγηση για συγκρότηση επιστημονικών ομάδων εργασίας με αντικείμενο τη γνωμοδότηση σχετικά με την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης ή/και τη δημιουργία, επεξεργασία και επικαιροποίηση των μητρώων ασθενών.

-Η αξιολόγηση και στατιστική επεξεργασία ανωνυμοποιημένων δεδομένων από τη χρήση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και των μητρώων ασθενών για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και βελτίωσης της παρεχόμενης φροντίδας στον τομέα της υγείας, για σκοπούς αρχειοθέτησης, επιστημονικής έρευνας ή στατιστικούς σκοπούς, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της παρ. 3 του άρθρου 83 του ν. 4600/2019 (Α ́ 43)»

Την αρμοδιότητα της  συνεργασίας με την ΗΔΙΚΑ ΑΕ για την ανάπτυξη ,την δημιουργία, επικαιροποίηση και μηχανογράφηση των μητρώων ασθενών,την είχε ο ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είχε αναπτύξει ανάλογα μητρώα ασθενών για συγκεκριμένες παθήσεις και μάλιστα επιτυχώς .Άλλη μια αρμοδιότητα που χάνει ο φορέας! 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οδήγηση και αλκοόλ δεν πάνε μαζί και αυτό επιβάλλεται να το γνωρίζουν όσοι παίρνουν θέση πίσω από το τιμόνι

Το CDC θα πρέπει να παρακολουθεί περισσότερες πρωτοφανείς λοιμώξεις COVID-19 για να προλάβει την πανδημία, προειδοποιούν οι ειδικοί

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κυβέρνηση της Σουηδίας αρνήθηκε να συστήσει τον εμβολιασμό covid παιδιών κάτω των 12 αφού διαπίστωσε ότι θα είχε μικρό ιατρικό όφελος από αυτό

Η Σουηδική κυβέρνηση συνιστά εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω από τον Οκτώβριο του 2021 και συνιστά εμβόλια για παιδιά υψηλού κινδύνου μεταξύ 5 και 11 ετών.

Μαγιορκίνης: Τάση αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας

Μαγιορκίνης: Στην Ελλάδα, η πανδημία δείχνει σημεία σταθεροποίησης, με μία τάση επίσης αποσυμπίεσης στους σκληρούς δείκτες, είπε ο επιδημιολόγος - καθηγητής στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την Covid από το υπουργείο Υγείας.

Παπαευαγγέλου: 8 στις 10 νέες εισαγωγές οφείλονται στην Όμικρον

Παπαευαγγέλου: Όπως είπε η κα Παπαευαγγέλου, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται στην παραλλαγή Όμικρον. Συγκεκριμένα, 8 στους 1ο ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο είναι με την μετάλλαξη Όμικρον, διευκρίνισε και υπογράμμισε πως η νόσηση με την Όμικρον δεν είναι ένα απλό κρυολόγημα.

Γκάγκα: Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η διάθεση αντιικών χαπιών κατ' οίκον

Γκάγκα: Η θεραπεία με τα αντιικά χάπια απευθύνεται σε όσους συνανθρώπους μας είναι άνω των 18 ετών και έχουν προβλήματα υγείας, πλην των εγκύων, σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός.

Θάνος Πλεύρης: Επαναφορά μουσικής και απελευθέρωση ωραρίου στη διασκέδαση

Πλεύρης μέτρα: Mερική αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από 30 Ιανουαρίου αποφάσισε η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε προ ολίγου ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Θετική η επιτροπή ειδικών στη μουσική και το 50% πληρότητας στα γήπεδα

Επιτροπή εμπειρογνωμόνων μέτρα: Κλείδωσαν τα μέτρα ,σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb, επιστρέφει η μουσική μόνο για καθήμενους, χωρίς παράλληλα να επεκτείνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση. 50% πληρότητα στα γήπεδα, μία εβδομάδα παράταση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία από σήμερα

Ηνωμένο Βασίλειο μέτρα: Από σήμερα χαλαρώνουν οι περιορισμοί στη Βρετανία, καθώς το Plan B φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητο πλέον και οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να φορούν μάσκες παντού ή να έχουν το Covid pass.

Η Δανία χαλαρώνει τους περιορισμούς της για την COVID παρόλο που η γειτονική Σουηδία παρέτεινε τους περιορισμούς για άλλες 15 ημέρες.

Η Σουηδία διέταξε τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια να κλείνουν στις 23:00 και προέτρεψε τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι όταν είναι δυνατόν.