Πολιτική Υγείας

ΚΗΨΥΑΚ: Δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με καρκίνο

ΚΗΨΥΑΚ: Δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με καρκίνο

ΚΗΨΥΑΚ: Οι υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών κατόπιν ραντεβού και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο (ΚΗΨΥΑΚ) της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, συνεχίζει για 20η χρονιά να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης σε άτομα με καρκίνο. Τα τελευταία δύο χρόνια, το ΚΗΨΥΑΚ συνέχισε να προσφέρει απρόσκοπτα τις υπηρεσίες του, σε μία δύσκολη για όλους εξωτερική πραγματικότητα, αλλά με ιδιαίτερες συνέπειες για τους ανθρώπους που νοσούν από καρκίνο και είναι ευάλωτοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Όπως σημειώνει η Ευτυχία Αρτέμη, συστημική ψυχοθεραπεύτρια στο Κέντρο, «οι ασθενείς από την έναρξη της πανδημίας, μας μιλάνε κυρίως για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την επαφή τους με τις δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας της χώρας μας, για το πώς βιώνουν τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, και για τις επιπτώσεις της σε σχέση με τη διάγνωση, τη θεραπεία, και τη ζωή τους. Οι ασθενείς με καρκίνο γνωρίζουν καλά τι σημαίνει αποσταθεροποίηση, παραλυτική αμηχανία μπροστά σε μια απειλή και φόβος μπροστά σε κάτι άγνωστο. Παρόλη την αποσταθεροποίηση που προκάλεσε η πανδημία, η οποία και συνεχίζεται, στο ΚΗΨΥΑΚ καταφέραμε να κρατήσουμε σταθερή και ακέραια την σχέση μας με τους ωφελούμενους. Κρατήσαμε σταθερές τις συνεδρίες – διαδικτυακά αλλά πάντα παρόντες/παρούσες – ‘κρατώντας’ ζωντανή την ελπίδα για να προσπαθήσουμε, και την προσδοκία για να ονειρευτούμε. Στο επίκεντρο αυτού του μηχανισμού ενεργοποίησης βρίσκεται η σχέση με τους ασθενείς. Η σύνδεση αυτή μείωσε το αίσθημα της μοναξιάς και την έλλειψη της φυσικής παρουσίας. Το «εμπόδιο» του Covid-19, ισχυροποίησε το κίνητρο και τη δέσμευση για μια ζωή με ποιότητα και νόημα στο εδώ και τώρα, και εν τέλει μας έφερε πιο κοντά. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου – 4 Φεβρουαρίου, υπογραμμίζουμε την ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο και των οικείων τους, ώστε να μειωθούν οι ψυχικές αποστάσεις και να μη χαθεί η ανθρώπινη επαφή».

Το ΚΗΨΥΑΚ παρέχει δωρεάν ένα ευρύ φάσμα δωρεάν εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών για τους ασθενείς με καρκίνο και τις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν ψυχολογική υποστήριξη, ατομική και οικογενειακή συμβουλευτική, ψυχιατρική παρακολούθηση, ατομική και ομαδική ψυχοθεραπεία, τεχνικές χαλάρωσης-χοροκινητική θεραπεία και κοινωνική υπηρεσία. Παράλληλα, υποστηρίζει εποπτικά και εκπαιδευτικά επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με ογκολογικούς ασθενείς.

Από την έναρξη της πανδημίας, οι θεραπευτικές συνεδρίες και η υποδοχή νέων ασθενών πραγματοποιούνται στο μεγαλύτερο ποσοστό εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτυακών μέσων και τηλεφώνου, διατηρώντας έτσι την επαφή με τους ασθενείς, σεβόμενοι παράλληλα τη νέα εξωτερική πραγματικότητα. Η ανταπόκριση των ασθενών, επιβεβαιώνει την αυξημένη ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη και ανθρώπινη επαφή.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΗΨΥΑΚ για το 2021 (Ιαν-Δεκ 2021) συνολικά πραγματοποιήθηκαν 7.265 θεραπευτικές πράξεις. Η πλειοψηφία των συνεδριών αφορά σε ασθενείς με καρκίνο σε ποσοστό 63%, ενώ το υπόλοιπο 37% αφορά στην υποστήριξη στο συγγενικό και οικείο περιβάλλον του ασθενή. Το μεγαλύτερο ποσοστό (78%), των ανθρώπων που λαμβάνουν τις υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ είναι γυναίκες, αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ανδρών που αναζητούν βοήθεια αυξάνεται σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Η διάγνωση που συναντάται πιο συχνά στους ωφελούμενους του ΚΗΨΥΑΚ είναι ο καρκίνος μαστού, σε ποσοστό 35%. Ακολουθεί ο καρκίνος στους πνεύμονες με 13% και οι γυναικολογικοί καρκίνοι με ποσοστό 8%.

Οι υπηρεσίες του ΚΗΨΥΑΚ παρέχονται δωρεάν σε άτομα άνω των 18 ετών κατόπιν ραντεβού και χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από το Υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ιωάννης Μπαλταδάκης στο healthweb : Οι κυτταρικές θεραπείες είναι η πιο σημαντική εξέλιξη τα τελευταία 15 χρόνια

4 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

Εκπαιδευτικές Ομάδες Γονέων Παιδιών και Εφήβων που νόσησαν με καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: Είμαστε αρωγός στην προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων για τους πάσχοντες από θαλασσαιμία

Θεανώ Καρποδίνη - ΕΟΠΥΥ: «Ο ΕΟΠΥΥ μεθοδικά, σταθερά και αποφασιστικά μετατρέπεται σε έναν σύγχρονο και αποτελεσματικό Οργανισμό εστιάζοντας πάντα στην βέλτιστη εξυπηρέτηση του ασθενή».

Μητσοτάκης: Δέσμευσή μας να εργαζόμαστε στην κατεύθυνση μιας πιο ισότιμης κοινωνίας

Μητσοτάκης: Πολύ σημαντικό για τους συμπολίτες μας που κέρδισαν τη μάχη με τον καρκίνο είναι το «Δικαίωμα στη Λήθη» που θεσπίσαμε ώστε να μην υπάρχουν πλέον οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις εις βάρος τους στη συνέχεια της ζωής τους.

Το CDC μοιράζεται το όραμα για το μέλλον της Δημόσιας Υγείας

Το CDC δίνει προτεραιότητα στις επικοινωνίες για την υγεία ως ζωτική δεξιότητα για το εργατικό δυναμικό της δημόσιας υγείας και αναγνωρίζει ότι ο τρόπος με τον οποίο το κοινό καταναλώνει τις πληροφορίες συνεχώς εξελίσσεται.

Κικίλιας: Ήμασταν όλοι εδώ συντονισμένοι και οργανωμένοι

Κικίλιας: Δηλώσεις για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων έκανε νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το συντονιστικό κέντρο των επιχειρήσεων στη Θεσσαλία έκανε ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής Βασίλης Κικίλιας.

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα

Η περιοδεία του Υπουργού Υγείας, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς.

Το Ισραήλ εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράν

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε πυραυλικές επιδρομές κατά του Ιράν, δήλωσε στο NPR υψηλόβαθμος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ την Πέμπτη. Υπάρχουν επίσης αναφορές για εκρήξεις στο Ιράκ και τη Συρία. Τα πλήγματα φαίνεται να είναι η απάντηση που υποσχέθηκε να πραγματοποιήσει το Ισραήλ μετά την ιρανική επίθεση την Κυριακή, όταν η Τεχεράνη εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη […]

Ακούσια Νοσηλεία Εφήβων σε Ψυχιατρεία - Στη Βουλή στοιχεία έρευνας από τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο

Για το έτος 2024 εκδόθηκε απόφαση έγκρισης προκήρυξης, στην οποία συμπεριλαμβάνονται δεκαοκτώ (18) θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ψυχιατρικής Παιδιού και Εφήβου και πέντε (5) θέσεις ειδικευμένων ιατρών Ψυχιατρικής για τα νοσοκομεία της χώρας.