ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη σώζουν ζωές

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη σώζουν ζωές

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου: Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, Close the Care Gap, είναι η ευαισθητοποίηση για αυτό το κενό κεφαλαίων που επηρεάζει σχεδόν όλους και κοστίζει ζωές.

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου που πραγματοποιείται κάθε 4 Φεβρουαρίου είναι η παγκόσμια ενωτική πρωτοβουλία που ηγείται η Ένωση για τον Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC). Με την αύξηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης, τη βελτίωση της εκπαίδευσης και καταλύοντας την προσωπική, συλλογική και κυβερνητική δράση, εργαζόμαστε όλοι μαζί για να ξανασκεφτούμε έναν κόσμο όπου σώζονται εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο που μπορούν να προληφθούν και η πρόσβαση στη θεραπεία και φροντίδα του καρκίνου που σώζει ζωές είναι δίκαιη για όλους – δεν έχει σημασία ποιος είσαι ή πού ζεις.

Από το 2000, η ​​Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου έχει εξελιχθεί σε ένα θετικό κίνημα για όλους, παντού, για να ενωθούμε κάτω από μια φωνή για να αντιμετωπίσουμε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην ιστορία μας. Κάθε χρόνο, εκατοντάδες δραστηριότητες και εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο, συγκεντρώνοντας κοινότητες, οργανισμούς και άτομα σε σχολεία, επιχειρήσεις, νοσοκομεία, αγορές, πάρκα, κοινοτικές αίθουσες, χώρους λατρείας – στους δρόμους και στο διαδίκτυο – λειτουργώντας ως μια ισχυρή υπενθύμιση ότι Όλοι έχουμε να παίξουμε έναν ρόλο στη μείωση του παγκόσμιου αντίκτυπου του καρκίνου.

Ενώ ζούμε σε μια εποχή προόδου που προκαλεί δέος στην πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, πολλοί από εμάς που αναζητούμε φροντίδα του καρκίνου χτυπάμε εμπόδια σε κάθε βήμα. Το εισόδημα, η εκπαίδευση, η γεωγραφική θέση και οι διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την αναπηρία και τον τρόπο ζωής είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη φροντίδα. Έτσι, το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, Close the Care Gap, είναι η ευαισθητοποίηση για αυτό το κενό ιδίων κεφαλαίων που επηρεάζει σχεδόν όλους, σε χώρες υψηλού καθώς και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και κοστίζει ζωές.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

  • Δράση: Περισσότερο από το ένα τρίτο των περιπτώσεων καρκίνου μπορούν να προληφθούν. Ένα άλλο τρίτο μπορεί να θεραπευτεί εάν εντοπιστεί έγκαιρα και αντιμετωπιστεί σωστά. Εφαρμόζοντας στρατηγικές κατάλληλες για τους πόρους για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, μπορούμε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.
  • Πρόοδος: Σήμερα, γνωρίζουμε περισσότερα για τον καρκίνο από ποτέ. Μέσα από τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία, έχουμε γίνει μάρτυρες εξαιρετικών ανακαλύψεων στην ιατρική, τη διάγνωση και την επιστημονική γνώση. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο μεγαλύτερη πρόοδο μπορούμε να κάνουμε στη μείωση των παραγόντων κινδύνου, στην αύξηση της πρόληψης και στη βελτίωση της διάγνωσης, της πρόληψης, της θεραπείας και της φροντίδας του καρκίνου.
  • Παγκόσμια δέσμευση: Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι φορείς του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την επείγουσα ανάγκη για μια παγκόσμια δέσμευση. Όταν οι ηγέτες μιλούν και αναλαμβάνουν δράση, δίνουμε στους εαυτούς μας την ευκαιρία να γράψουμε ιστορία και να προχωρήσουμε προς έναν κόσμο χωρίς καρκίνο.
  • Ανισότητα: Σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς (65%) των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν στα λιγότερο ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου. Ακόμα κι αν ζείτε σε μια χώρα υψηλότερου εισοδήματος, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των κοινοτήτων χαμηλότερου εισοδήματος, των ιθαγενών, των μεταναστών, των προσφύγων και των αγροτικών κοινοτήτων. Η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα του καρκίνου μπορεί να σώσει ζωές.
  • Αλλαγή: Μέσω της αύξησης του κοινού και της πολιτικής παιδείας και κατανόησης γύρω από τον καρκίνο, μειώνουμε τον φόβο, αυξάνουμε την κατανόηση, καταρρίπτουμε μύθους και παρανοήσεις και αλλάζουμε συμπεριφορές και στάσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η απώλεια βάρους προστατεύει από τον καρκίνο παχέος εντέρου

Το μαγνήσιο είναι σύμμαχος στη μάχη κατά του καρκίνου και των λοιμώξεων

Ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας

Μπορώ να είμαι σεξουαλικά ενεργή κατά τη διάρκεια της θεραπείας για καρκίνο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι παιδίατροι συνιστούν να ελέγχονται όλοι οι έφηβοι για κίνδυνο αυτοκτονίας

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι το 44% των εφήβων ένιωθαν απελπισία ή επίμονη θλίψη τούς πρώτους μήνες του 2021 και το 55% δήλωσε ότι υπέστη συναισθηματική κακοποίηση στο σπίτι, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Τα συμπτώματα της μακράς Covid επηρεάζουν και τους εμβολιασμένους

Long Covid: . Μια μελέτη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις και το Σύστημα Υγείας Βετεράνων Υποθέσεων του Σεντ Λούις υποδεικνύει ότι ο εμβολιασμός από μόνος του μπορεί να μην είναι αρκετός για να σταματήσει την ανακάλυψη λοιμώξεων COVID-19 και να αποτρέψει τη μακροχρόνια COVID-19.

Μέχρι 30/6 οι αιτήσεις για τους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς ΔΥΠΑ

ΔΥΠΑ: Μέχρι την Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59, μπορούν οι δικαιούχοι γονείς και κηδεμόνες να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για τη σχολική χρονιά 2022- 2023.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Ο λόγος που οι άντρες πάσχουν συχνότερα από ψωρίαση

Ψωρίαση: Πρόσφατα, μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της παρέχει μια βάση για νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις. 

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.