Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η απώλεια βάρους εξαλείφει τους προκαρκινικούς πολύποδες

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η απώλεια βάρους εξαλείφει τους προκαρκινικούς πολύποδες

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η απώλεια κιλών μπορεί να βοηθήσει να εξαλειφθούν οι προκαρκινικοί πολύποδες του παχέος εντέρου, δρώντας αποτρεπτικά στην εμφάνιση καρκίνου.

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται για τους νεότερους Αμερικανούς, μαζί με τα ποσοστά παχυσαρκίας. Θα μπορούσε το αδυνάτισμα να μειώσει τον κίνδυνο κακοήθειας των νέων; Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και μια μικρή απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες για καλοήθεις αναπτύξεις στο παχύ έντερο γνωστά ως αδενώματα ή πολύποδες. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, αυτές οι αναπτύξεις μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο του παχέος εντέρου“Έχουμε δύο κύρια μηνύματα για τη δημόσια υγεία με βάση τα ευρήματά μας. Το πρώτο είναι ότι η αποφυγή αύξησης βάρους στην ενήλικη ζωή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου αδενώματος του παχέος εντέρου. Και αυτό μπορεί, με τη σειρά του, να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Kathryn Barry.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Και το δεύτερο μήνυμα είναι ότι η απώλεια βάρους στην ενήλικη ζωή, ιδιαίτερα για υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου αδενώματος εκτός από άλλα πιθανά οφέλη για την υγεία”, πρόσθεσε η Barry, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Maryland School of Medicine, στη Βαλτιμόρη. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα βάρους που αναφέρθηκαν μόνοι τους από τη δοκιμή προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και των ωοθηκών, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 155.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 55 έως 74 ετών από το 1993 έως το 2001.

Επέλεξαν συμμετέχοντες από το σκέλος προσυμπτωματικού ελέγχου της δοκιμής – μια ομάδα που έλαβε προληπτικό έλεγχο του παχέος εντέρου κατά την έναρξη και ξανά τρία ή πέντε χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια βάρους στην ενήλικη ζωή συσχετίστηκε με 46% μειωμένο κίνδυνο πολυπόδων του παχέος εντέρου. Το ποσό του βάρους που χάθηκε ήταν τόσο μικρό όσο 1,1 κιλά ανά πέντε χρόνια. Αυτός ο μειωμένος κίνδυνος από την απώλεια βάρους ήταν ιδιαίτερα σαφής στους ενήλικες που ήταν αρχικά υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ιδιαίτερα στους άνδρες, διαπίστωσε η μελέτη. Αντίθετα, οι ενήλικες που πήραν περίπου 6 κιλά σε διάστημα πέντε ετών είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο, είπε η Barry.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την αλλαγή βάρους σε τρία στάδια της ενηλικίωσης:

  • πρώιμη-όψιμη, η οποία περιελάμβανε τις ηλικίες από 20 έως την αρχική τιμή της μελέτης ή 55 έως 74
  • πρώιμη-μεσαία, που ήταν ηλικίας 20 έως 50 ετών.
  • και μέση-όψιμη, για ηλικία 50 έως 55 έως 74 έως την αρχική τιμή της μελέτης

Ευρήματα της μελέτης

“Ψάχνοντας να δούμε αν υπήρχε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδος που οδήγησε τα συνολικά αποτελέσματα, διαπιστώσαμε ότι για την απώλεια βάρους τα ευρήματά μας ήταν ισχυρότερα για τις πρώιμες έως τις μεσαίες περιόδους παρά για τις μεσαίες έως τις όψιμες περιόδους”, είπε η Barry. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι σε μικρότερες ηλικίες η απώλεια βάρους μπορεί να είναι πιο πιθανό να είναι σκόπιμη παρά να οφείλεται σε ασθένεια. Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δουν περισσότερες από 106.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου το 2022, μαζί με περισσότερες από 44.000 περιπτώσεις καρκίνου του ορθού. Αν και τα ποσοστά πέφτουν, υπήρξε αύξηση στα ποσοστά για άτομα κάτω των 50 ετών.

Η συνιστώμενη ηλικία για κολονοσκόπηση και άλλες τεχνικές προσυμπτωματικού ελέγχου μειώθηκε το 2021 σε ηλικία 45 ετών. Ενώ οι περισσότερες μελέτες που εξέτασαν την επίδραση του βάρους στον καρκίνο του παχέος εντέρου εξέτασαν την αύξηση του σωματικού βάρους, υπήρξε μικρή έρευνα για τον ρόλο της απώλειας βάρους, είπε ο Barry. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα 1η Φεβρουαρίου στο JNCI Cancer Spectrum. “Νομίζω ότι είχαν κάποια πραγματικά, δυνητικά, πολύ σημαντικά ευρήματα και πολύ συναρπαστικά ευρήματα, ενδεχομένως, αν αυτά τα ευρήματα μπορούσαν να αναπαραχθούν”, δήλωσε η Lauren Teras, ανώτερη επιστημονική διευθύντρια επιδημιολογίας στο τμήμα πληθυσμιακής επιστήμης της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας.

Σημασία των ευρημάτων

“Το γεγονός ότι διαπίστωσαν ότι η απώλεια βάρους μείωσε τον κίνδυνο αδενωμάτων του παχέος εντέρου, ιδιαίτερα σε όσους ξεκίνησαν με ΔΜΣ άνω του 25 ή ΔΜΣ που ήταν στην ομάδα υπέρβαρων ή παχύσαρκων, όπως ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ήταν πραγματικά ιδιαίτερα συναρπαστικό. “ πρόσθεσε η Lauren Teras. (ΔΜΣ σημαίνει δείκτης μάζας σώματος, ένα μέτρο του σωματικού λίπους με βάση το ύψος και το βάρος.) Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σε θέση να ερευνήσουν τον αντίκτυπο της απώλειας βάρους στον κίνδυνο καρκίνου, επειδή η απώλεια βάρους μπορεί να είναι τόσο δύσκολη για τους ανθρώπους, είπε η Teras.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει άμεσα καρκίνο, λέει μελέτη

Οι νεότεροι ενήλικες μπορεί να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου σε απομακρυσμένο στάδιο, σύμφωνα με ερευνητές.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση του καρκίνου λεπτού εντέρου

Η νέα μελέτη αντανακλά τις ελλείψεις στην αρχή της επιστημονικής διαδικασίας και όχι στις καθιερωμένες θεραπείες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τονώστε την υγεία του στήθους σας

Στήθος: Είτε έχετε μεγάλο είτε μικρό στήθος, να ξέρετε ότι είναι όμορφο, ανεξάρτητα από το σχήμα ή το μέγεθος. Κάποιοι νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό. Ωστόσο, για πολλούς, το μικρό στήθος μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται ανασφαλείς.

Ποιο είναι το αυτοάνοσο που επηρεάζει τις αρθρώσεις;

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα επηρεάζει την επένδυση των αρθρώσεων σας, προκαλώντας επώδυνο πρήξιμο που μπορεί τελικά να οδηγήσει σε διάβρωση των οστών και παραμόρφωση των αρθρώσεων.