Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η ηλικία δεν φαίνεται πως παίζει ρόλο στην πρόγνωση για επιβίωση

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η ηλικία δεν φαίνεται πως παίζει ρόλο στην πρόγνωση για επιβίωση

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ακόμη και άτομα μικρότερης ηλικίας αντιμετωπίζουν τα ίδια ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που προκαλεί έκπληξη.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης δήλωσαν έκπληκτοι από τα ευρήματα, τα οποία έρχονται καθώς τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται μεταξύ των νεαρών Αμερικανών. “Ως ομάδα, οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο δραστήριοι σωματικά και έχουν υψηλότερη απόδοση και είναι σε καλύτερη θέση να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες από τους μεγαλύτερους ασθενείς. Τείνουν επίσης να αντιμετωπίζονται με υψηλότερες δόσεις θεραπείας και έχουν λιγότερο σοβαρές παρενέργειες.” Αυτό δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kimmie Ng. Είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber Young-Onset Colectal Cancer Center, στη Βοστώνη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει την επιβίωση σε νεότερους έναντι μεγαλύτερων ασθενών που συμμετέχουν σε μια κλινική δοκιμή θεραπείας για μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τους χρόνους επιβίωσης περισσότερων από 500 ασθενών ηλικίας κάτω των 50 ετών και περισσότερων από 1.800 ασθενών άνω των 50 ετών που συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή που αξιολόγησε έναν συνδυασμό χημειοθεραπείας και βιολογικής θεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο στο κόλον. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marla Lipsyc-Sharf είπε: “Δεν βρήκαμε σημαντική διαφορά στη συνολική επιβίωση μεταξύ των δύο ομάδων”. Η διάμεση συνολική επιβίωση ήταν 27,07 μήνες στους νεότερους ασθενείς και 26,12 μήνες στους μεγαλύτερους ασθενείς. Η επιβίωση χωρίς εξέλιξη ήταν 10,87 μήνες για τους νεότερους ασθενείς και 10,55 μήνες για τους μεγαλύτερους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς κάτω των 35 ετών είχαν τη μικρότερη μέση συνολική επιβίωση από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα: 21,95 μήνες έναντι 26,12 μηνών στους μεγαλύτερους ασθενείς. Η μελέτη περιελάμβανε σχετικά λίγους ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών, επομένως η διαφορά δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική. Ωστόσο, τα ευρήματα ταιριάζουν με προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι οι πολύ νεαροί ασθενείς έχουν χειρότερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου στο Journal of the National Cancer Institute.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι πιο επιθετικός σε μικρότερη ηλικία, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό. Το να μάθουμε περισσότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεότερους ανθρώπους είναι σημαντικό επειδή τα κρούσματα σε Αμερικανούς ηλικίας κάτω των 50 ετών αυξήθηκαν από 6% το 1990 σε 11% το 2013, ακόμη και όταν η συνολική επίπτωση μειώθηκε, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. “Αν επιμείνουν οι τρέχουσες τάσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου προβλέπεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε ασθενείς ηλικίας 20 έως 49 ετών έως το έτος 2040”. Αυτό δήλωσε ο Lipsyc-Sharf. “Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την επιβίωση σε αυτόν τον πληθυσμό προκειμένου να αναπτυχθούν εξατομικευμένες θεραπείες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κολονοσκόπηση, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Φάρμακο της ΣΚΠ στη μάχη κατά της ελκώδους κολίτιδας

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Νέα μη επεμβατική μέθοδος νανοσωματιδίων ανιχνεύει καρκινικούς όγκους και μεταστάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι άνδρες που μιλούν με μεγαλύτερη ένταση μεταδίδουν πιο εύκολα την covid-19, σύμφωνα με ερευνητές στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Κολοράντο

Αυτά τα αποτελέσματα, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης, ενώ υποστηρίζουν περαιτέρω διερεύνηση της έντασης της φωνής και του CO2 ως δείκτες κινδύνου μόλυνσης σε εσωτερικούς χώρους.

Ο αντίκτυπος της ημικρανίας με αύρα στην κίνηση

Ημικρανία με αύρα: Οι ασθενείς με ημικρανία με αύρα εμφάνισαν μεγαλύτερη καθυστέρηση απόκρισης και άλλες υποομάδες ημικρανίας κατά την αξιολόγηση της ισορροπίας μετά από απροσδόκητες διαταραχές του εδάφους.

Τεστ ανιχνεύει τα πρώιμα στάδια άνοιας

Άνοια Αλτσχάιμερ τεστ: Αυτή η πρώιμη ανίχνευση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία, ειδικά καθώς αναπτύσσονται και εγκρίνονται νέες θεραπείες για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από τη Δέλτα

Μετάλλαξη Όμικρον: Η παραλλαγή αυτή δείχνει να ξαπλώνεται με διπλάσιο ρυθμό από ό,τι η παραλλαγή Delta, κυρίως λόγω ενός συνδυασμού μεταδοτικότητας και της ικανότητας να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Αυξήθηκε η πίεση το 2020 για το 27% των Αμερικανών λόγω lockdown

Υπέρταση κορωνοϊός: Δεδομένα που καλύπτουν σχεδόν μισό εκατομμύριο μεσήλικες Αμερικανούς δείχνουν ότι περίπου το 27% είδε την αρτηριακή του πίεση να αυξάνεται σημαντικά το 2020 μετά την εμφάνιση περιορισμών για την COVID-19 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.