Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η ηλικία δεν φαίνεται πως παίζει ρόλο στην πρόγνωση για επιβίωση

Καρκίνος παχέος εντέρου: Η ηλικία δεν φαίνεται πως παίζει ρόλο στην πρόγνωση για επιβίωση

Καρκίνος παχέος εντέρου: Ακόμη και άτομα μικρότερης ηλικίας αντιμετωπίζουν τα ίδια ποσοστά επιβίωσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που προκαλεί έκπληξη.

Οι συγγραφείς της νέας μελέτης δήλωσαν έκπληκτοι από τα ευρήματα, τα οποία έρχονται καθώς τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται μεταξύ των νεαρών Αμερικανών. “Ως ομάδα, οι νεότεροι ασθενείς είναι πιο δραστήριοι σωματικά και έχουν υψηλότερη απόδοση και είναι σε καλύτερη θέση να εκτελούν τις καθημερινές δραστηριότητες από τους μεγαλύτερους ασθενείς. Τείνουν επίσης να αντιμετωπίζονται με υψηλότερες δόσεις θεραπείας και έχουν λιγότερο σοβαρές παρενέργειες.” Αυτό δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Kimmie Ng. Είναι διευθύντρια του Ινστιτούτου Καρκίνου Dana-Farber Young-Onset Colectal Cancer Center, στη Βοστώνη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που συγκρίνει την επιβίωση σε νεότερους έναντι μεγαλύτερων ασθενών που συμμετέχουν σε μια κλινική δοκιμή θεραπείας για μεταστατικό καρκίνο του παχέος εντέρου.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για τη μελέτη, οι ερευνητές συνέκριναν τους χρόνους επιβίωσης περισσότερων από 500 ασθενών ηλικίας κάτω των 50 ετών και περισσότερων από 1.800 ασθενών άνω των 50 ετών που συμμετείχαν σε μια κλινική δοκιμή που αξιολόγησε έναν συνδυασμό χημειοθεραπείας και βιολογικής θεραπείας σε ασθενείς με προχωρημένο (μεταστατικό) καρκίνο στο κόλον. Η συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Marla Lipsyc-Sharf είπε: “Δεν βρήκαμε σημαντική διαφορά στη συνολική επιβίωση μεταξύ των δύο ομάδων”. Η διάμεση συνολική επιβίωση ήταν 27,07 μήνες στους νεότερους ασθενείς και 26,12 μήνες στους μεγαλύτερους ασθενείς. Η επιβίωση χωρίς εξέλιξη ήταν 10,87 μήνες για τους νεότερους ασθενείς και 10,55 μήνες για τους μεγαλύτερους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς κάτω των 35 ετών είχαν τη μικρότερη μέση συνολική επιβίωση από οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα: 21,95 μήνες έναντι 26,12 μηνών στους μεγαλύτερους ασθενείς. Η μελέτη περιελάμβανε σχετικά λίγους ασθενείς ηλικίας κάτω των 35 ετών, επομένως η διαφορά δεν θεωρείται στατιστικά σημαντική. Ωστόσο, τα ευρήματα ταιριάζουν με προηγούμενη έρευνα που υποδηλώνει ότι οι πολύ νεαροί ασθενείς έχουν χειρότερα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η έκθεση δημοσιεύτηκε στις 27 Οκτωβρίου στο Journal of the National Cancer Institute.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να είναι πιο επιθετικός σε μικρότερη ηλικία, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί αυτό. Το να μάθουμε περισσότερα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε νεότερους ανθρώπους είναι σημαντικό επειδή τα κρούσματα σε Αμερικανούς ηλικίας κάτω των 50 ετών αυξήθηκαν από 6% το 1990 σε 11% το 2013, ακόμη και όταν η συνολική επίπτωση μειώθηκε, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. “Αν επιμείνουν οι τρέχουσες τάσεις, ο καρκίνος του παχέος εντέρου προβλέπεται να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο σε ασθενείς ηλικίας 20 έως 49 ετών έως το έτος 2040”. Αυτό δήλωσε ο Lipsyc-Sharf. “Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την επιβίωση σε αυτόν τον πληθυσμό προκειμένου να αναπτυχθούν εξατομικευμένες θεραπείες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κολονοσκόπηση, για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου

Φάρμακο της ΣΚΠ στη μάχη κατά της ελκώδους κολίτιδας

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που τριπλασιάζει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Νέα μη επεμβατική μέθοδος νανοσωματιδίων ανιχνεύει καρκινικούς όγκους και μεταστάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.