Πολιτική Υγείας

Ηνωμένα Έθνη: Η έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Κινεζική Xinjiang

Ηνωμένα Έθνη: Η έκθεση του ΟΗΕ καταγράφει παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Κινεζική Xinjiang

«Παρά τις επίμονες αρνήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ο ΟΗΕ έχει πλέον αναγνωρίσει επίσημα ότι συμβαίνουν φρικτά εγκλήματα». Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων Ντολκούν Ίσα είπε ότι η έκθεση άνοιξε το βήμα για «ουσιαστική και απτή δράση» από χώρες, επιχειρήσεις και τον ΟΗΕ, προσθέτοντας: «Η λογοδοσία ξεκινά τώρα»

Ηνωμένα Έθνη: Τα Ηνωμένα Έθνη δημοσίευσαν μια έκθεση βόμβα αργά την Τετάρτη σχετικά με σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας, λέγοντας ότι οι ισχυρισμοί για βασανιστήρια είναι αξιόπιστοι και επικαλούνται πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η πολυαναμενόμενη έκθεση περιελάμβανε μια σειρά παραβιάσεων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στην άπω δυτική περιοχή, αλλά δεν έκανε αναφορά στη γενοκτονία: ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων επικριτών.

«Η έκταση της αυθαίρετης και μεροληπτικής κράτησης μελών των Ουιγούρων και άλλων κατά κύριο λόγο μουσουλμανικών ομάδων… μπορεί να συνιστά διεθνή εγκλήματα, ιδιαίτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε η έκθεση. Ανέφερε ότι ο κόσμος πρέπει τώρα να δώσει «επείγουσα προσοχή» στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σιντζιάνγκ.

Η αξιολόγηση φέρνει τη σφραγίδα του ΟΗΕ σε πολλούς από τους ισχυρισμούς σχετικά με τη μεταχείριση των ανθρώπων στην Σιντζιάνγκ από την Κίνα, που έχουν γίνει εδώ και καιρό από ομάδες δικαιωμάτων, δυτικά έθνη και την εξόριστη κοινότητα των Ουιγούρων.

Η Michelle Bachelet, η επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποφάσισε ότι χρειαζόταν μια πλήρης αξιολόγηση της κατάστασης εντός της Αυτόνομης Περιφέρειας των Ουιγούρων Xinjiang (XUAR).

Η έκθεση ετοιμαζόταν για περίπου ένα χρόνο και η κυκλοφορία της αντιμετώπισε σφοδρή αντίθεση από την Κίνα.

Η Μπατσελέτ ήταν αποφασισμένη να το αφήσει ελεύθερο πριν από τη λήξη της τετραετούς θητείας της ως Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα τέλη Αυγούστου — και το έκανε σε 13 λεπτά στη Γενεύη στις 23:47.

«Είπα ότι θα τη δημοσιεύσω πριν λήξει η θητεία μου και το έχω κάνει», είπε η Μπατσελέτ σε ένα email που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο την Πέμπτη.

«Η πολιτικοποίηση αυτών των σοβαρών ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από ορισμένα κράτη δεν βοήθησε», πρόσθεσε. – «Αξιόπιστοι» ισχυρισμοί για βασανιστήρια –

Η Κίνα κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι κρατά πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλους μουσουλμάνους στην περιοχή.

Το Πεκίνο έχει απορρίψει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, επιμένοντας ότι λειτουργεί επαγγελματικά κέντρα που έχουν σχεδιαστεί για τον περιορισμό του εξτρεμισμού. «Σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διαπραχθεί στο XUAR στο πλαίσιο της εφαρμογής στρατηγικών κατά της τρομοκρατίας και του «εξτρεμισμού» από την κυβέρνηση», ανέφερε η έκθεση του ΟΗΕ.

Η αξιολόγηση προκάλεσε ανησυχίες σχετικά με τη μεταχείριση των ατόμων που κρατούνται στα λεγόμενα «Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» (VETC) της Κίνας.

«Οι ισχυρισμοί για πρότυπα βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένης της αναγκαστικής ιατρικής περίθαλψης και των αντίξοων συνθηκών κράτησης, είναι αξιόπιστοι, όπως και οι ισχυρισμοί για μεμονωμένα περιστατικά σεξουαλικής βίας και βίας λόγω φύλου», ανέφερε η έκθεση.

Το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει πόσα άτομα επηρεάστηκαν από τα VETC, αλλά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύστημα λειτουργούσε σε «ευρεία κλίμακα» σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο αριθμός των VETC, τουλάχιστον μεταξύ 2017 και 2019, «ήταν πολύ σημαντικός, αποτελώντας ένα σημαντικό ποσοστό των Ουιγούρων και άλλων πληθυσμών κατά κύριο λόγο μειονοτήτων μουσουλμάνων».

Οι εκστρατείες κατηγόρησαν την Κίνα ότι ασκεί αναγκαστική στείρωση γυναικών. Η έκθεση ανέφερε ότι υπάρχουν «αξιόπιστες ενδείξεις παραβιάσεων των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων μέσω της καταναγκαστικής επιβολής των πολιτικών οικογενειακού προγραμματισμού». «Παραπληροφόρηση και ψέματα» –

Η αποστολή της Κίνας στη Γενεύη επέκρινε την έκθεση και διατήρησε την σθεναρή αντίθεσή της στην έκδοσή της. «Με βάση την παραπληροφόρηση και τα ψέματα που κατασκευάζονται από αντι-κινεζικές δυνάμεις και από τεκμήριο ενοχής, η λεγόμενη «αξιολόγηση» διαστρεβλώνει τους νόμους και τις πολιτικές της Κίνας και δυσφημεί και συκοφαντεί αθέμιτα την Κίνα και παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», ανέφερε.  «Οι άνθρωποι όλων των εθνοτικών ομάδων στη Σιντζιάνγκ ζουν μια ευτυχισμένη ζωή με ειρήνη και ικανοποίηση.

Είναι η μεγαλύτερη προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η καλύτερη πρακτική για τα ανθρώπινα δικαιώματα», επέμεινε η αποστολή.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και ομάδες εκστρατειών δήλωσαν ότι η έκθεση θα πρέπει να λειτουργήσει ως σημείο εκκίνησης για περαιτέρω δράση.

Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κίνα, Σόφι Ρίτσαρντσον, είπε ότι τα «καταδικαστικά» ευρήματα των σαρωτικών παραβιάσεων των δικαιωμάτων έδειξαν γιατί το Πεκίνο «πολέμησε με νύχια και με δόντια» για να αποτρέψει τη δημοσίευσή του.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ θα πρέπει τώρα να διερευνήσει τα φερόμενα εγκλήματα της Κίνας κατά της ανθρωπότητας «και να ζητήσει από τους υπεύθυνους να λογοδοτήσουν», είπε.

Η γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Agnes Callamard, δήλωσε ότι το έγγραφο «αποκαλύπτει την κλίμακα και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που λαμβάνουν χώρα στη Xinjiang».

Επανέλαβε την έκκληση για ποινική λογοδοσία και είπε ότι η Κίνα «πρέπει αμέσως να απελευθερώσει όλα τα άτομα» που κρατούνται αυθαίρετα σε στρατόπεδα, «να τερματίσει τη δίωξη» των μειονοτήτων και να επιτρέψει στους ανακριτές να εισέλθουν χωρίς περιορισμούς. «Αυτό αλλάζει το παιχνίδι για τη διεθνή απάντηση στην κρίση των Ουιγούρων», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ουιγούρων Ομέρ Κανάτ.

«Παρά τις επίμονες αρνήσεις της κινεζικής κυβέρνησης, ο ΟΗΕ έχει πλέον αναγνωρίσει επίσημα ότι συμβαίνουν φρικτά εγκλήματα».

Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Κογκρέσου των Ουιγούρων Ντολκούν Ίσα είπε ότι η έκθεση άνοιξε το βήμα για «ουσιαστική και απτή δράση» από χώρες, επιχειρήσεις και τον ΟΗΕ, προσθέτοντας: «Η λογοδοσία ξεκινά τώρα»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζουν χρόνια φυλάκιση για ανατροπή

Η Κίνα με πρόφαση την COVID-19 προσπαθεί να κάνει αναποτελεσματικό το ταξίδι του ΟΗΕ στη Σιντζιάνγκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Για πρώτη φορά, το Αφγανιστάν είναι το πιο επικίνδυνο μέρος στον πλανήτη για να είσαι Χριστιανός, σύμφωνα με δήλωση της Open Doors

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Νότια Κορέα επεκτείνει τους περιορισμούς στους ταξιδιώτες από την Κίνα

Νότια Κορέα: Η χώρα θα συνεχίσει να περιορίζει την είσοδο βραχυπρόθεσμων ταξιδιωτών από την Κίνα μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου λόγω ανησυχιών μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

ΕΟΔΥ: Συνεργασία με το ΙΗΙ για πρόληψη των λοιμώξεων

Το Ινστιτούτο Βελτίωσης Φροντίδας Υγείας (Institute of Health Care Improvement) πραγματοποίησε τρεις εκπαιδευτικές επισκέψεις στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα με επίκεντρο την πρόληψη των λοιμώξεων σε χώρους παροχής υγείας.

Κατάθεση τροπολογίας με "δώρα" για την κάλυψη κενών στο σύστημα υγείας από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Σε ό,τι αφορά τις μονάδες ψυχικής υγείας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προβλέπεται ότι εφόσον είναι χρηματοδοτούμενες από πόρους της Ε.Ε. ή και από εθνικούς πόρους, δεν υποχρεούνται να αναρτούν συμβάσεις με το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ εκτός ΦΠΑ στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και να έχουν την υποχρέωση χρήσης του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Μπορούν οι υποχρεωτικές γνωστικές εξετάσεις για τους ηλικιωμένους οδηγούς να βοηθήσουν στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων;

Οι σωρευτικές εκτιμώμενες μεταβολές στον αριθμό των συγκρούσεων και των τραυματισμών από τον Μάρτιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του 2019 ήταν -3.670 και 959, αντίστοιχα. "Τα μέτρα ασφαλείας πρέπει να ενισχυθούν για τους ηλικιωμένους ποδηλάτες και πεζούς. Θα πρέπει, επίσης, να παρέχουμε στους ηλικιωμένους την απαραίτητη φροντίδα για την προετοιμασία της διακοπής της οδήγησης και ασφαλή, εναλλακτικά μέσα μεταφοράς", δήλωσε ο αντίστοιχος συγγραφέας Haruhiko Inada, Ph.D., μεταδιδακτορικός συνεργάτης στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins.