Πολιτική Υγείας

Εμβόλιο Covid-19: Γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει σε μέρος του γενικού πληθυσμού η 4η δόση;

Εμβόλιο Covid-19: Γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει σε μέρος του γενικού πληθυσμού η 4η δόση;

Το σκεπτικό της επιτροπής είχε να κάνει με τη μεγάλη αύξηση της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και ιδιαίτερα της Ο2 και της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων.

Εμβόλιο Covid-19: Τους πρώτους εμβολιασμούς θυμίζει η διαδικασία για την 4η δόση που θα ξεκινήσει από τις 7 Απριλίου στη χώρα μας, ημέρα που θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού. Όπως ανακοινώθηκε χθες από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους στην έκτακτη ενημέρωση που έγινε για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης, η πλατφόρμα θα ανοίγει σταδιακά για τη λεγόμενη και δεύτερη αναμνηστική δόση για τις ηλικίες από 60 ετών και άνω.

Θα ανοίγει ανά ηλικιακή δεκαετία με πρώτους να παίρνουν σειρά στις 7 Απριλίου τους 80 ετών και άνω.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους 70 έως 79 ετών και ακολούθως η ομάδα 60 – 69 ετών.

Σημειώνεται, επίσης, ότι στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της χώρας μας για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, προβλέπεται ο εμβολιασμός των παιδιών και εφήβων 12-17 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας (ανοσοκαταστολή, παχυσαρκία, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα κ.α.) με την τέταρτη δόση, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Η 4η δόση δεν είναι υποχρεωτική

Όπως εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η 4η δόση δεν είναι υποχρεωτική αλλά υπάρχει ισχυρή σύσταση σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών – ιδιαίτερα σε όσους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τόνισε ότι το όφελος και αυτής της δόσης θα είναι μεγάλο καθώς έχει παρέλθει αρκετός χρόνος από την τρίτη δόση.

Πότε θα γίνεται

Όσον αφορά τα MRNA εμβόλια θα γίνεται 4 μήνες μετά την 3η δόση, ενώ όσοι έχουν νοσήσει μετά από την 3η δόση δεν χρειάζονται 4η επαναληπτική δόση.

Τι αλλάζει για τις άλλες δόσεις των εμβολίων

Όσον αφορά τον αρχικό εμβολιασμό, πλέον η 2η δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνεται οκτώ εβδομάδες μετά την πρώτη δόση για τα εμβόλια MRNA και όχι τέσσερις που ισχύει έως σήμερα. Ωστόσο, για τα άτομα άνω των 65 ετών, αλλά και όσους είναι ανοσοκατασταλμένοι το διάστημα παραμένει στις τέσσερις εβδομάδες, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.

Γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει σε μέρος του γενικού πληθυσμού η 4η δόση;

Το σκεπτικό της επιτροπής είχε να κάνει με τη μεγάλη αύξηση της μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Όμικρον και ιδιαίτερα της Ο2 και της χαλάρωσης των μέτρων, αλλά και του γεγονότος ότι εξακολουθεί να παρατηρείται αυξημένος αριθμός νέων μολύνσεων.

Ανακοινώσεις για τη χαλάρωση των μέτρων ίσως και μέσα στην εβδομάδα

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε τελικά χθες αλλά δεν οριστικοποίησε τις αποφάσεις της για τη χαλάρωση των μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του healthweb.gr ο οδικός χάρτης ο οποίος θα αποφασιστεί με ημερομηνίες για την άρση των περιορισμών θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Θα προηγηθούν επαφές με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Εσωτερικών και Τουρισμού.

Όπως όλα δείχνουν, η άρση των μέτρων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την Πρωτομαγιά αν όλα πάνε καλά με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θεμιστοκλέους: 7/4 ανοίγει η πλατφόρμα 4ης δόσης στους 80 άνω [vid]

Θεοδωρίδου: Πότε χορηγείται 4η δόση στα παιδιά και τους 60 άνω [vid]

Συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για 4η δόση στους άνω των 60

Οι τελευταίες πινελιές στο σχέδιο για ένα ελεύθερο καλοκαίρι – Τι αλλάζει στα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

'Εγκριση δαπάνης για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS & απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων

ΗΔΙΚΑ: Εγκρίθηκε από την ΗΔΙΚΑ η δαπάνη για εγκατάσταση συστημάτων RIS PACS και απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια Νοσοκομεία και τις δομές ΠΦΥ της χώρας.

Τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ δεν πρέπει να καταργηθούν λόγω της ευλογιάς των πιθήκων λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Η Meg Doherty, από τα παγκόσμια προγράμματα HIV, ηπατίτιδας και σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων στον ΠΟΥ, δήλωσε: «Δεν το ονομάζουμε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. «Ο στιγματισμός δεν βοηθά ποτέ σε ένα ξέσπασμα ασθένειας», πρόσθεσε. «Αυτή δεν είναι μια γκέι ασθένεια. Ωστόσο, θέλουμε οι άνθρωποι να γνωρίζουν ποιοι είναι οι κίνδυνοι».

Η Σαγκάη αναφέρει μηδενικά κρούσματα COVID για πρώτη φορά εδώ και μήνες

Κίνα κορωνοϊός: Η Κίνα ανέφερε μηδενικά νέα κρούσματα COVID-19 στη Σαγκάη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο σήμερα, καθώς το τελευταίο ξέσπασμα της χώρας υποχωρεί μετά από μήνες καραντίνας και άλλους περιορισμούς.

Συνεδρίαση του ΠΟΥ για την ευλογιά των πιθήκων - Πιθανή παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Αν και η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων έχει παρατηρηθεί σε ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε διατρέχει πιθανό κίνδυνο.

Η επιτροπή CDC συνιστά στους ηλικιωμένους να κάνουν νεότερα εμβόλια γρίπης

Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές γρίπης. Υπολογίζεται ότι, τα τελευταία χρόνια, μεταξύ 70% και 85% των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη έχουν συμβεί σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Η ΝΥ εργάζεται να επεκτείνει την εμβολιαστική κάλυψη κατά της ευλογιάς των πίθηκων

Ευλογιά των πίθηκων: Την Πέμπτη, η πόλη της Νέας Υόρκης έγινε η πρώτη πόλη των ΗΠΑ που άρχισε να προσφέρει το εμβόλιο κατά της ευλογιάς των πιθήκων σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νόσησης. Όπως δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας της πόλης, Δρ. Ashwin Vasan, στόχος είναι η επέκταση της δυνατότητας εμβολιασμού σε όλη την πόλη." 

Τζο Μπάιντεν: Mια θλιβερή μέρα για τη χώρα η απόφαση για τις αμβλώσεις

Τζο Μπάιντεν: «Τώρα με την ανατροπή της απόφασης-ορόσημο Roe v. Wade, ας είμαστε πολύ ξεκάθαροι, η υγεία και η ζωή των γυναικών σε αυτό το έθνος βρίσκονται σε κίνδυνο», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος, μιλώντας από τον Λευκό Οίκο.

Διευκρινίσεις και απαντήσεις με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα έδωσαν αξιωματούχοι υγείας

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις επαναμολύνσεις, πρόκειται για κάτι δεδομένο, τόνισε και συμπλήρωσε πως επειδή ο ιός θα παραμείνει για πολλά χρόνια, αν όχι για πάντα, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι επαναμολύνσεις είναι κομμάτι της κανονικότητας που θα έχουμε τα επόμενα χρόνια.