Πολιτική Υγείας

Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ: Καταναγκαστική εργασία, πιθανή «σκλαβιά» στην κινεζική Xinjiang

Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ: Καταναγκαστική εργασία, πιθανή «σκλαβιά» στην κινεζική Xinjiang

Η Κίνα επέμενε εδώ και καιρό ότι λειτουργούσε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης στο Xinjiang που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, με τον Πρόεδρο Xi Jinping να επισκέπτεται την περιοχή τον περασμένο μήνα και να χαιρετίζει τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ: Μειονότητες έχουν κληθεί σε καταναγκαστική εργασία στην περιοχή Xinjiang της Κίνας σε τομείς όπως η γεωργία και η μεταποίηση, καταλήγει μια έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα του ΟΗΕ, κάτι που θα μπορούσε να ισοδυναμεί με «υποδούλωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί για κράτηση πάνω από ένα εκατομμύριο Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Σιντζιάνγκ, καθώς και για αναγκαστική στείρωση γυναικών και καταναγκαστική εργασία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι νομοθέτες σε άλλες δυτικές χώρες έχουν φτάσει στο σημείο να κατηγορήσουν την Κίνα ότι διέπραξε «γενοκτονία» κατά των μειονοτικών ομάδων, ισχυρισμούς που το Πεκίνο αρνείται.

Η έκθεση που κυκλοφόρησε την Τρίτη από τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για τη σύγχρονη δουλεία, Tomoya Obokata, επεσήμανε δύο «ξεχωριστά συστήματα με εντολή του κράτους» στην Κίνα στα οποία σημειώθηκε καταναγκαστική εργασία, επικαλούμενη εκθέσεις δεξαμενής σκέψης think tank και ΜΚΟ καθώς και θύματα.

Το ένα είναι ένα σύστημα κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης επαγγελματικών δεξιοτήτων στο οποίο κρατούνται μειονότητες και υπόκεινται σε τοποθετήσεις εργασίας, ενώ το άλλο περιλαμβάνει προσπάθειες μείωσης της φτώχειας μέσω μεταφοράς εργασίας, στο οποίο οι αγροτικοί εργαζόμενοι μετακινούνται σε «δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εργασία».

“Ενώ αυτά τα προγράμματα μπορεί να δημιουργήσουν ευκαιρίες απασχόλησης για μειονότητες και να ενισχύσουν τα εισοδήματά τους… ο ειδικός εισηγητής θεωρεί ότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν δείκτες καταναγκαστικής εργασίας που υποδεικνύουν τον ακούσιο χαρακτήρα της εργασίας που παρέχεται από τις πληγείσες κοινότητες”, ανέφερε η έκθεση.

Η φύση και η έκταση των εξουσιών που ασκούνται επί των εργαζομένων – συμπεριλαμβανομένης της υπερβολικής επιτήρησης και των καταχρηστικών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας – θα μπορούσαν «να ισοδυναμούν με υποδούλωση ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που αξίζει μια περαιτέρω ανεξάρτητη ανάλυση», ανέφερε. Η έκθεση σημείωσε ότι ένα παρόμοιο σύστημα μεταφοράς εργασίας υπάρχει στο Θιβέτ, όπου «το πρόγραμμα έχει μετατοπίσει κυρίως αγρότες, κτηνοτρόφους και άλλους εργάτες της υπαίθρου σε χαμηλής ειδίκευσης και χαμηλόμισθης απασχόλησης».

Οι ειδικοί εισηγητές είναι ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες που διορίζονται από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, αλλά δεν μιλούν εξ ονόματος του παγκόσμιου οργανισμού.

Η Κίνα επέμενε εδώ και καιρό ότι λειτουργούσε κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης στο Xinjiang που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, με τον Πρόεδρο Xi Jinping να επισκέπτεται την περιοχή τον περασμένο μήνα και να χαιρετίζει τη «μεγάλη πρόοδο» που σημειώθηκε στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη.

Τον Μάιο, η επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα Michelle Bachelet ολοκλήρωσε μια σπάνια εξαήμερη επίσκεψη στην Κίνα που την οδήγησε επίσης στο Xinjiang. Το ταξίδι της επικρίθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις μεγάλες οργανώσεις για τα δικαιώματα για έλλειψη σταθερότητας προς το Πεκίνο, με τους επικριτές να λένε ότι επισκέφτηκε περισσότερο ως διπλωμάτης παρά ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Bachelet πρόκειται να δημοσιεύσει μια πολυαναμενόμενη αναφορά για το θέμα πριν παραιτηθεί στα τέλη του μήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Κίνα με πρόφαση την COVID-19 προσπαθεί να κάνει αναποτελεσματικό το ταξίδι του ΟΗΕ στη Σιντζιάνγκ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μια σειρά δεσμεύσεων για την πολιτική υγείας στη σύνοδο κορυφής των G7

Η πολλή δουλειά… προκαλεί διαβήτη!

Σήμερα γιορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Ο Artur Pawlowski, Καναδός πάστορας, είχε διαταχθεί να απαγγέλει ένα σενάριο παπαγαλίζοντας απόψεις «ιατρικών ειδικών» σχετικά με την κοινωνική απόσταση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά 20 εξοπλισμένων ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών

ΕΚΑΒ: Τα 20 προσφερόμενα ασθενοφόρα που αποτελούν μέρος της καθοριστικής πρωτοβουλίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έλλειψη βρεφικών τροφών - O FDA αναφέρει ξεπερασμένο σύστημα και θέματα εκπαίδευσης

Ο Οργανισμός είχε δηλώσει προηγουμένως στο Κογκρέσο ότι οι υπάλληλοι του οργανισμού δεν έμαθαν για την καταγγελία μέχρι τον Φεβρουάριο λόγω καθυστερήσεων στην αλληλογραφία και της αποτυχίας κλιμάκωσης των ισχυρισμών του υπαλλήλου της Abbott.

Αυστραλία: Η κυβέρνηση διπλασιάζει τον αριθμό των νοσηλευτών που εντάσσονται στην SA Health

Αυστραλία: Ο αριθμός των πτυχιούχων νοσηλευτών που θα ενταχθούν στα νοσοκομεία της Νότιας Αυστραλίας θα διπλασιαστεί το επόμενο έτος στο πλαίσιο ενός σχεδίου 25 εκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωσε η πολιτειακή κυβέρνηση. 

ΠΟΥ: Σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες ζητούν την προαγωγή της ψυχικής υγείας

ΠΟΥ: Ειδικοί από τις περιοχές της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής συναντήθηκαν για να μοιραστούν ιδέες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας για τα σχεδόν 35 εκατομμύρια άτομα.

Οι ΗΠΑ ηγούνται νέων δεσμεύσεων για την καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών

Η Power δήλωσε ότι μια πλήρης πορεία των θεραπευτικών πακέτων διαρκεί αρκετές εβδομάδες και απαιτεί παρακολούθηση από έναν εργαζόμενο στον τομέα της υγείας, ενώ η θεραπεία κοστίζει λίγο περισσότερο από 100 δολάρια ανά παιδί.

Πώς χορηγήθηκε η ομοσπονδιακή εκπαιδευτική βοήθεια COVID-19 σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ

Περαιτέρω κονδύλια έκτακτης βοήθειας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση διατέθηκαν μέσω των νόμων “Φροντίζει” CARES και “Συμπληρωματικές πιστώσεις για την αντιμετώπιση και την ανακούφιση από τον κορωνοϊό”  CRRSA.