Πολιτική Υγείας

Συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπη: Οι ηγέτες του φόρουμ G7 περιγράφουν το σύμφωνο πανδημίας

Συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπη: Οι ηγέτες του φόρουμ G7 περιγράφουν το σύμφωνο πανδημίας

Οι ηγέτες είναι επίσης έτοιμοι να εκδώσουν νέες δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής βοήθειας για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, κατά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών COP26 στη Σκωτία τον Νοέμβριο.

Συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπη: Ο Μπάιντεν επικρατεί στη «σφιχτή» συμμαχία ΗΠΑ-Ευρώπης κατά την αναχώρηση για τη σύνοδο κορυφής των G7. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η Πρώτη Κυρία Τζιλ Μπάιντεν. – Η Βρετανία το Σάββατο αναγνώρισε ένα «ιστορικό» σχέδιο δράσης από τα έθνη του φόρουμ G7 για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, καθώς η ελίτ ομάδα παρουσίασε την ηγεσία των ΗΠΑ ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία στην πρώτη προσωπική σύνοδο κορυφής σε σχεδόν δύο χρόνια.

Η «Διακήρυξη Carbis Bay» – πήρε το όνομά της από την παραθαλάσσια πόλη στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία, όπου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και άλλοι ηγέτες συναντιούνται αυτό το Σαββατοκύριακο – και περιλαμβάνει μια σειρά δεσμεύσεων για την πολιτική υγείας.

Τα συλλογικά βήματα περιλαμβάνουν τον περιορισμό του χρόνου που απαιτείται για την ανάπτυξη και την έγκριση εμβολίων, θεραπειών και διαγνωστικών για οποιαδήποτε μελλοντική ασθένεια σε λιγότερο από 100 ημέρες, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα παγκόσμια δίκτυα παρακολούθησης.

Θα δημοσιευτεί επίσημα την Κυριακή, παράλληλα με το τελικό ανακοινωθέν του G7.

«Η # Διακήρυξη Carbis Bay σηματοδοτεί μια υπερήφανη και ιστορική στιγμή για όλους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον στο Twitter, καθώς προήδρευσε τη δεύτερη ημέρα της τριήμερης συνόδου κορυφής.

«Σύμφωνα με αυτήν τη συμφωνία, οι κορυφαίες δημοκρατίες του κόσμου θα δεσμευτούν να αποτρέψουν την επανάληψη μιας παγκόσμιας πανδημίας, διασφαλίζοντας ότι η καταστροφή που προκαλείται από την Covid-19 δεν θα επαναληφθεί ποτέ», είπε.

Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Tedros Adhanom Ghebreyesus, ο οποίος επικρίθηκε ότι σε ορισμένα μέρη ήταν πολύ φιλικός προς την Κίνα από την οποία προήλθε ο κορωνοϊός, καλωσόρισε το σύμφωνο για την υγεία.

Και είπε ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ θα εξετάσει μια βρετανική πρόταση για τη δημιουργία ενός «Παγκόσμιου Ραντάρ Πανδημίας» για την αποστολή έγκαιρων προειδοποιήσεων για μελλοντικά κρούσματα.

«Ο κόσμος χρειάζεται ένα ισχυρότερο παγκόσμιο σύστημα παρακολούθησης για την ανίχνευση νέων επιδημιών και πανδημικών κινδύνων», δήλωσε ο Τέντρος. Ωστόσο, η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δήλωσε ότι η δήλωση «δεν κάνει τίποτα για να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη προβλήματα που εμποδίζουν την πρόσβαση των εμβολίων στη συντριπτική πλειονότητα της ανθρωπότητας». –

«Γενοκτονία» στην Κίνα –

Η G7 – Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και Ηνωμένες Πολιτείες – επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην «καλύτερη οικοδόμηση» μετά την καταστροφή των οικονομιών λόγω Covid-19 και τη ζωή εκατομμυρίων ζωών σε όλο τον κόσμο.

Αναμένεται να δεσμευτούν να δωρίσουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου σε φτωχές χώρες φέτος και το επόμενο έτς – αν και οι αγωνιστές λένε ότι η διάθεση είναι πολύ αργή για να τερματίσει την κρίση νωρίτερα.

Οι ηγέτες είναι επίσης έτοιμοι να εκδώσουν νέες δεσμεύσεις για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδοτικής βοήθειας για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, κατά την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών COP26 στη Σκωτία τον Νοέμβριο.

Η ημερήσια διάταξη επεκτάθηκε το Σάββατο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, καθώς τοφόρουμ G7 ενώθηκε από τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Νότιας Αφρικής και της Νότιας Κορέας, με την Ινδία να συμμετέχει εξ αποστάσεως.

Ο Μπάιντεν αναμένεται να πιέσει τους συμμάχους του να ενισχύσουν τη συνεργασία για την αναζωογόνηση της Κίνας, από την προσφορά εναλλακτικής λύσης στην πρωτοβουλία υποδομής «Ζώνη και Δρόμος (Belt and Road)» τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως την αντιμετώπιση των φερόμενων πρακτικών καταναγκαστικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μειονότητας των Ουιγούρων. «Αυτό δεν αφορά μόνον την αντιπαράθεση ή την ανάληψη της Κίνας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Πρόκειται για μια θετική εναλλακτική όραση για τον κόσμο.» Είπε ότι ο Μπάιντεν θα προτρέψει «συγκεκριμένη δράση» για τις κατηγορίες καταναγκαστικής εργασίας, χαρακτηρίζοντάς τις «προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ένα τρομερό παράδειγμα του αθέμιτου οικονομικού ανταγωνισμού της Κίνας».

Η Κίνα αρνείται τους ισχυρισμούς ότι διεξάγει «γενοκτονία» αναγκάζοντας έως ένα εκατομμύριο Ουιγούρους και ανθρώπους από άλλες εθνοτικές-τουρκικές μειονότητες σε στρατόπεδα κράτησης στην περιοχή του Xinjiang. –

Βόρεια Ιρλανδία – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιδιώξει επίσης να αντιμετωπίσει τις δύσκολες σχέσεις με τη Μόσχα, ιδίως όσον αφορά τη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο. Οι περισσότεροι από τους ηγέτες της Ομάδας των 7 θα επανέλθουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για μια συνάντηση του ΝΑΤΟ, προτού ο Μπάιντεν προχωρήσει στην πρώτη του σύνοδο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη, δεσμευμένος να δώσει ένα αμβλύ μήνυμα σχετικά με τη ρωσική συμπεριφορά.

Σε μια σπάνια συνέντευξη με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, ο Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα ότι ο Μπάιντεν θα ήταν λιγότερο ορμητικός από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος δυσφημίστηκε με τον Ρώσο ηγέτη κατά των απόψεων των δικών του αρχηγών πληροφοριών.

«Είναι η μεγάλη μου ελπίδα ότι, ναι, υπάρχουν κάποια πλεονεκτήματα, μερικά μειονεκτήματα, αλλά δεν θα υπάρξουν κινήσεις που βασίζονται στην ώθηση εκ μέρους του καθιερωμένου προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πούτιν στο NBC News.

Πιο κοντά στο σπίτι για τους οικοδεσπότες του φόρουμ G7, ο Τζόνσον υπέστη συντονισμένη πίεση σε ξεχωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σεβαστεί τις δεσμεύσεις του για το Brexit για τη Βόρεια Ιρλανδία.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου στο Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας», απάντησε ένας αξιωματούχος της Downing Street, αναφερόμενος σε ειδικές ρυθμίσεις για το Brexit για την αναστατωμένη επαρχία.

«Κατέστησε σαφή την επιθυμία του για ρεαλισμό και συμβιβασμό από όλες τις πλευρές, αλλά τόνισε ότι η προστασία του Μπέλφαστ σε όλες τις διαστάσεις της ήταν υψίστης σημασίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι ΗΠΑ θα δωρίσουν μισό δισ. εμβόλια σε αναπτυσσόμενες χώρες

Ο ΠΟΥ ζήτησε από τις χώρες  G7 να χρηματοδοτήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη Covid-19,

Η παγκόσμια ανισότητα εμβολίων θα δυσκολέψει τον τερματισμό της πανδημίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ εκφράζει «σαφή δέσμευση» για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας

Τον περασμένο μήνα, ο ηγέτης του Βορρά Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να κινητοποιήσει» την πυρηνική αποτρεπτική της δύναμη σε οποιαδήποτε μελλοντική στρατιωτική σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Σεούλ.

Θ. Τσαχαλίνα στο Healthweb : Κινδυνεύουν οι ασθενείς με Διαβήτη να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες

Κινδυνεύουν τα άτομα με Διαβήτη Τύπου 1 να χάσουν την πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες λόγω του πρόσφατου ΦΕΚ για αποζημιώσεις αισθητήρων γλυκόζης. ‘’ Ακατανόητο το σκεπτικό του Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ καθώς τα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη χρησιμότητα του συγκεκριμένου συστήματος και δεν δικαιολογούν μια τέτοια απόφαση. Καλό θα ήταν να δοθεί απάντηση από την κ. Καρποδίνη.’’, , λέει η κ. Θεοφανεία Τσαχαλίνα αντιπρόεδρος της ΕΛΟΔΙ στο healthweb.gr.

Εκστρατεία εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας βρίσκεται σε εξέλιξη στο Λονδίνο καθώς ο ιός εξαπλώνεται στην πόλη

Η Βρετανία επεκτείνει επίσης την επιτήρηση για την πολιομυελίτιδα σε άλλες τοποθεσίες εκτός Λονδίνου για να δει εάν ο ιός έχει εξαπλωθεί περαιτέρω. Ο κίνδυνος για τον ευρύτερο πληθυσμό εκτιμάται ως χαμηλός επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι εμβολιάζονται ακόμη και αν τα ποσοστά είναι κάτω από τα βέλτιστα επίπεδα για την πρόληψη της εξάπλωσης.

Η Ινδία θα ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα τα ενισχυτικά εμβόλια κατά της COVID

Το Corbevax θα είναι διαθέσιμο σε άνω των 18 ετών ως προληπτικό αναμνηστικό έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση, ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε επιστολή του στις 8 Αυγούστου προς τις κρατικές αρχές και κοινοποιήθηκε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη.

Η έγκριση του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων επεκτάθηκε από τον FDA για να αυξήσει τον αριθμό των διαθέσιμων δόσεων

Αξιωματούχοι του οργανισμού τόνισαν επίσης τη σημασία της λήψης δύο δόσεων του εμβολίου. «Αισθανόμαστε πολύ έντονα ότι οι δύο δόσεις είναι απαραίτητες επειδή, εν μέρει, δεν έχουμε καμία απόδειξη ότι τρεις, έξι, οκτώ μήνες αργότερα οι άνθρωποι θα προστατεύονται επαρκώς με μία μόνο δόση», δήλωσε ο Δρ Peter Marks, επικεφαλής του FDA για το εμβόλιο.

Πλεύρης: "Η νέα καταγραφή θανάτων θα ανταποκρίνεται στα πραγματικά στοιχεία"

Πλεύρης: Επιδημιολογική εικόνα είναι να έχουμε σωστή καταγραφή. Αυτή τη στιγμή λόγου χάρη το να υποκαταγράφονται περιπτώσεις θανάτων από εμφράγματα λόγου χάρη ή ογκολογικά περιστατικά δεν βοηθούν την επιδημιολογική εικόνα.