Πολιτική Υγείας

ΠΟΥ G7: Ζητά από την Ομάδα των Επτά βιομηχανικών δυνάμεων να εντείνει την προσπάθεια και να καταπολεμήσει την Covid-19

ΠΟΥ G7: Ζητά από την Ομάδα των Επτά βιομηχανικών δυνάμεων να εντείνει την προσπάθεια και να καταπολεμήσει την Covid-19

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan προειδοποίησε ότι οι πρόσθετες δόσεις εμβολίου που πηγαίνουν στην Ινδία δεν θα επιβραδύνουν αμέσως το ξέσπασμα εκεί. Αυτό «δεν πρόκειται να μειωθεί με εμβολιασμό», δήλωσε ο Ινδός κλινικός επιστήμονας σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να διανεμηθούν οι εμβολιασμοί και στη συνέχεια να τεθούν σε ισχύ.

ΠΟΥ G7: Ο ΠΟΥ ζήτησε τη Δευτέρα από τις χώρες  G7 να σκάψουν βαθιά και να χρηματοδοτήσουν την παγκόσμια ανάκαμψη Covid-19, προειδοποιώντας ότι η κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί παγκοσμίως εάν δεν επιταχύνουν. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών δυνάμεων είχε τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει τα εμβόλια, τις δοκιμές και τις θεραπείες που απαιτούνται για να κατακτήσει την πανδημία – και να καταρρίψει τα εμπόδια που εμποδίζουν την ταχύτερη παραγωγή. Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus προέτρεψε τις G7 να αναλάβουν αποφασιστική δράση στη σύνοδο κορυφής της 11ης – 13η  Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη, στη νοτιοδυτική Αγγλία. «Οι χώρες G7 είναι οι οικονομικοί και πολιτικοί ηγέτες του κόσμου. Είναι επίσης το σπίτι πολλών από τους παραγωγούς εμβολίων στον κόσμο», δήλωσε ο Tedros σε συνέντευξη Τύπου. «Θα λύσουμε την κρίση του εμβολίου μόνο με την ηγεσία αυτών των χωρών».

Ο Τέντρος υποστηρίχθηκε από τον πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος προειδοποίησε ότι η πανδημία έγινε «ανθρωπογενής καταστροφή».

Το πρόγραμμα Πρόσβασης στην Covid-19 Tools Accelerator για την εύρεση, ανάπτυξη και διανομή εμβολίων, δοκιμών και θεραπευτικών αγωγών κορωνοϊού, είναι 19 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέση με τον στόχο των 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Θα χρειαστούν επιπλέον 35 έως 45 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος για να διασφαλιστεί ότι οι περισσότεροι ενήλικες σε όλον τον κόσμο θα εμβολιαστούν. Ο Μπράουν, ο οποίος προεδρεύει της ευρύτερης G20 το 2009 καθώς σχεδίαζε την έξοδο από την παγκόσμια οικονομική κρίση, ζήτησε άμεση αποφασιστική δράση από τους παγκόσμιους ηγέτες. «Λέω στους G7… έχετε τη δύναμη και την ικανότητα να πληρώσετε σχεδόν τα δύο τρίτα του κόστους και να εξασφαλίσετε μια ιστορική ανακάλυψη συμφωνώντας μια δίκαιη φόρμουλα κατανομής των βαρών», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο Μπράουν είπε ότι με βάση το εθνικό εισόδημα, τον πλούτο και τα οφέλη από την επανέναρξη του εμπορίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πληρώσουν το 27% του κόστους. Η Ευρώπη το 23%; Η Ιαπωνία το 6%; Η Βρετανία το 5%; και ο Καναδάς – συν τη Νότια Κορέα και την Αυστραλία, οι οποίες θα παρακολουθήσουν επίσης τους G7 –  2% η κάθε μία.

Ο Μπράουν πρόσθεσε ότι εντόπισε μια αλλαγή στη στάση της Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες απέναντι σε συμφωνίες αδειοδότησης παραγωγής εμβολίων και προσωρινές παραιτήσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, οι οποίες θα μπορούσαν να επεκτείνουν την παραγωγική ικανότητα. – Έλλειψη εμβολίου – Σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 έχουν μέχρι στιγμής ενεθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με έναν αριθμό AFP.

Ωστόσο, μόλις το 0,2% αυτών έχει χορηγηθεί στις 29 χώρες με το χαμηλότερο εισόδημα, το οποίο φιλοξενεί 9% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και το παγκόσμιο πρόγραμμα διανομής εμβολίων Covax έχει απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από την αγορά από τις πλούσιες χώρες που κάνουν τις δικές τους συμφωνίες με τους κατασκευαστές.

Ο κύριος προμηθευτής του είναι το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας (SII), το οποίο παράγει εμβόλια AstraZeneca.

Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση για δόσεις στην ίδια την Ινδία, όπου μαίνεται η πανδημία, διέκοψε επίσης την προμήθεια Covax.

Ο Bruce Aylward, ο επικεφαλής του ΠΟΥ στην Covax, δήλωσε ότι η διακοπή είχε μέχρι στιγμής στερήσει από την Covax περίπου 100 εκατομμύρια δόσεις που περίμενε και αναγνώρισε ότι δεν είχε ακόμη σταθερή ημερομηνία για το πότε η SII θα συνεχίσει τις παραδόσεις.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ Soumya Swaminathan προειδοποίησε ότι οι πρόσθετες δόσεις εμβολίου που πηγαίνουν στην Ινδία δεν θα επιβραδύνουν αμέσως το ξέσπασμα εκεί. Αυτό «δεν πρόκειται να μειωθεί με εμβολιασμό», δήλωσε ο Ινδός κλινικός επιστήμονας σε δημοσιογράφους, τονίζοντας ότι χρειάζεται χρόνος για να διανεμηθούν οι εμβολιασμοί και στη συνέχεια να τεθούν σε ισχύ.

Ο Tedros έδειξε επίσης μια υπενθύμιση ότι περισσότερες νέες περιπτώσεις Covid-19 αναφέρθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από ό,τι κατά τους πρώτους έξι μήνες της πανδημίας, με την Ινδία και στη συνέχεια τη Βραζιλία να αντιπροσωπεύουν το μερίδιο του λέοντος. –

Συμφωνία Covax-Moderna – Η Covax ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συνάψει συμφωνία για την αγορά 500 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου Covid-19 της Moderna’, με 34 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου δύο βολών το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και άλλα 466 εκατομμύρια τον επόμενο χρόνο.

Σύμφωνα με την Covax, το κόστος των εμβολίων για τις 92 φτωχότερες συμμετέχουσες οικονομίες καλύπτεται από δωρητές.

Η Covax έχει μέχρι στιγμής αποστείλει περισσότερες από 49 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Covid-19 παγκοσμίως.

Η Covax προτρέπει τις πλούσιες χώρες να δωρίσουν υπερβολικές δόσεις για να καλύψουν τις ελλείψεις στον εφοδιασμό.

Η Σουηδία προσέδωσε τη Δευτέρα ένα εκατομμύριο πληρωμένες δόσεις AstraZeneca, οι οποίες θα βοηθήσουν κυρίως τους ανθρώπους στην Αφρική να λάβουν τη δεύτερη δόση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι θα μοιράζονται 60 εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca, αλλά δεν έχουν επιβεβαιώσει πότε ή εάν θα έχουν ροή μέσω Covax.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η παγκόσμια ανισότητα εμβολίων θα δυσκολέψει τον τερματισμό της πανδημίας

Ο Καναδάς λαμβάνει την πρώτη αποστολή εμβολίων COVID-19 μέσω της παγκόσμιας πρωτοβουλίας εμβολίων

Αιχμές στα νεότερα δημογραφικά στοιχεία covid των ΗΠΑ όσον αφορά τα κρούσματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το ξέσπασμα του κορωνοϊού άλλαξε ακόμη και τις μεθόδους εκπαίδευσης

Κολλέγιο Saint Vincent (3 Μαΐου) Λόγω της αύξησης του αριθμού των θετικών κρουσμάτων COVID-19 στην πανεπιστημιούπολη, αυτό το πανεπιστήμιο διέταξε τη διεξαγωγή των μαθημάτων όλων των τάξεων από απόσταση.

Νίκος Χαρδαλιάς : "Προσπαθούμε να επιλύσουμε παθογένειες και αρρυθμίες δεκαετιών"

Νίκος Χαρδαλιάς : "Είναι έκδηλη η αγωνία μας για κάποιες περιοχές. Η κακοκαιρία «Μήδεια» ανέδειξε τη δυσκολία κάποιων εμπλεκόμενων φορέων να ανταποκριθούν σε βασικές αρμοδιότητες".

Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του ειδικού προγράμματος της Πολιτικής Προστασίας για τη "θωράκιση" της χώρας

Σχέδιο «ΑΙΓΙΣ»: Ολοκληρώνεται η διαδικασία διαβούλευσης του ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027 της Πολιτικής Προστασίας που διασφαλίζει μια σημαντική χρηματοδότηση για τη θωράκιση της χώρας.

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Επιστρέφουν σε κανονική λειτουργία τα νοσοκομεία

Βασίλης Κοντοζαμάνης: Ο κ. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε ερώτηση για τα μονοκλωνικά αντισώματα, σημείωσε ότι δεν έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Νίκος Χαρδαλιάς: Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας

Νίκος Χαρδαλιάς: Στο τέλος του εξάμηνου lockdown, που ξεκίνησε από σήμερα, αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Ενώ παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για δέκα περιοχές. «Ο ιός βρίσκεται ακόμα ανάμεσά μας» προειδοποίησε, λέγοντας: «Το αποδεικνύουν και τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, καθώς η επιδημιολογική εικόνα ορισμένων περιοχών δείχνει σημεία επιδείνωσης που μας προβληματίζουν. Γι’ αυτό απευθύνω έκκληση στους κατοίκους Κέρκυρας, Ορεστιάδας, Σκιάθου, Αγρινίου, Μεσολλογίου, Ικαρίας, Πάτμου, Νάξου, Καρπάθου και του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου να είναι ιδιαίτερα συνεπείς στην τήρηση των κανόνων. Στις περιοχές αυτές παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου τα τελευταία 24ωρα. Συνέπεια όμως είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να δείχνουμε όλοι μας».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Δείχνει να αποσυμπιέζεται το σύστημα υγείας

Γκίκας Μαγιορκίνης: Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα. Ενώ πρόσθεσε ότι ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση. Επιπλέον αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση.

Βάνα Παπαευαγγέλου: Νέοι 20 - 36 ετών κατά βάση όσοι προσβάλλονται από κορωνοϊό

Βάνα Παπαευαγγέλου: Η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως άλλο η χαλάρωση των μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. «Τα μέλη της επιτροπής είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Θα συνεχίσει να είναι υψηλός κυρίως λόγω των self test. Μόνο την περασμένη εβδομάδα έγιναν περισσότερα από 2 εκατομμύρια» είπε. Το μεγάλο όφελος από την ευρεία αυτή χρήση είναι όπως είπε, πως σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η χρήση τους διέγνωσε περισσότερους από 14.000 ασυμπτωματικούς φορείς που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν. «Μεταξύ 3 και 9 Μαΐου ένα στα τέσσερα νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη στα self test» είπε. Όλοι αυτοί θα συνέχιζαν να κινούνται και θα διέσπειραν τον ιό στην κοινότητα, κυρίως μέσα στο σπίτι.