Πολιτική Φαρμάκoυ

ΟΣΦΕ: Η λίστα φαρμάκων σε έλλειψη εξομαλύνει την αγορά

ΟΣΦΕ: Η λίστα φαρμάκων σε έλλειψη εξομαλύνει την αγορά

ΟΣΦΕ: Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας αναφέρει πως όντως η λίστα φαρμάκων που απαγορεύει το παράλληλο εμπόριο βοηθά να εξομαλυνθεί η αγορά.

Μαίνεται ο πόλεμος με τις ελλείψεις φαρμάκων, με το Υπουργείο Υγείας να διαβεβαιώνει πως η Ελλάδα έχει τις λιγότερες ελλείψεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και τους φαρμακοποιούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Από τη μεριά της, η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας αναφέρει πως όντως η λίστα φαρμάκων που απαγορεύει το παράλληλο εμπόριο βοηθά να εξομαλυνθεί η αγορά: “Με αφορμή τις τελευταίες παρεμβάσεις που έγιναν σε δημόσιο επίπεδο αναφορικά με το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων, θα θέλαμε να τονίσουμε εμφατικά πως:

  • Η αποστολή των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών είναι ευθυγραμμισμένη με την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασθενών της Πατρίδας μας και κατ’ επέκταση την εξυπηρέτηση των αναγκών της Δημόσιας Υγείας (όπως αυτό ορίζεται από την εγχώρια νομοθεσία και διασφαλίζεται στην πράξη από το ότι οι συνεταιρισμοί ελέγχονται δημοκρατικά από τους φαρμακοποιούς με φαρμακείο).
  • Η πολιτική επιλογή της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για τη διεύρυνση της λίστας φαρμάκων για τα οποία έχει απαγορευθεί το παράλληλο εμπόριο οδηγεί σταδιακά σε εξομάλυνση της φαρμακευτικής αγοράς, με λιγότερα προβλήματα να εμφανίζονται σε επίπεδο χονδρεμπορίου αναφορικά με την επάρκεια κωδικών, με διευκόλυνση της εργασίας των φαρμακοποιών της κοινότητας στην καθημερινότητα τους και κυρίως με ικανοποιητικότερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών και μικρότερη ταλαιπωρία τους (πάντα αναφερόμενοι σε κωδικούς φαρμάκων των οποίων απαγορεύτηκε το παράλληλο εμπόριο και όχι σε κωδικούς φαρμάκων των οποίων η έλλειψη προκύπτει από προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία, σε
    υποεφοδιασμό της αγοράς από τους ΚΑΚ ή σε άλλη αιτία).
  • Η άρση του μέτρου θα οδηγήσει σε αντιστροφή των θετικών αποτελεσμάτων που έως σήμερα έχουν επιτευχθεί με «εξαφάνιση» των κωδικών φαρμάκων που σήμερα φαίνεται να ομαλοποιείται η διάθεσή τους από τα φαρμακεία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τα τρία ανωτέρω σημεία παροτρύνουμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας:

  • να επιμείνει στην πολιτική της για περιορισμό του προβλήματος των ελλείψεων μέσω της απαγόρευσης του παράλληλου εμπορίου για τους απαραίτητους κωδικούς φαρμάκων.
  • να επιταχύνει την δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης αποθεμάτων και κινήσεων στην φαρμακευτική αλυσίδα (έργο το οποίο πέρα από τα προφανή οφέλη, θα προστατέψει το μέτρο της απαγόρευσης).
  • Tέλος, η Ομοσπονδία επανειλημμένα έχει διατυπώσει πως το πρόβλημα των ελλείψεων μπορεί να αμβλυνθεί μέσα από ένα πλέγμα πολιτικών και προς τούτο έχει καταθέσει τις προτάσεις της (drug-shortages.gr) τόσο στην πρώην όσο και στην παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και για τις προτάσεις αυτές αναμένει απαντήσεις, αποδοχής ή τεκμηριωμένης απόρριψής τους.”
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά

ΠΦΣ ελλείψεις φαρμάκων: Εκτός κάθε πραγματικότητας οι δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη

Μ. Χρυσοχοΐδης: Το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα

Γιάννης Δαγρές: Διαφορετικές οι ελλείψεις φαρμάκων του ΕΟΦ με εκείνες που βλέπουμε στα φαρμακεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το χάπι για την παχυσαρκία που βοηθά στο αδυνάτισμα 

Ευάγγελος Φουστέρης στο www.healthweb.gr : «70% των Ελλήνων είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι». Nέο  φάρμακο από του στόματος (χάπι) προσφέρει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με απώλεια βάρους άνω του 6% μέσα σε ένα εξάμηνο και διατήρηση του απολεσθέν βάρους. Είναι εγκεκριμένο από τις αρχές για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και κυκλοφορεί σε δισκία. Το Mysimba έχει […]

ΣΦΕΕ: Οι προτάσεις για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας απειλούν την Ευρώπη

Για να γεφυρώσουμε το χάσμα με τις περιοχές του κόσμου, η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει αντί να υπονομεύσει την προστασία τις πνευματικής ιδιοκτησίας για νέα φάρμακα και εμβόλια.

Οι Επενδύσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας ενισχύουν τη κάλυψη των Ελλήνων ασθενών

''H νέα ευρωπαϊκή φαρμακευτική πολιτική αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τη χώρα μας, καθώς δίνει κίνητρα για επενδύσεις που στόχο έχουν να ενισχύσουν την παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη. Η Ελλάδα διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση δεδομένου ότι τα ελληνικά εργοστάσια αναλογούν στο 12% του συνολικού παραγωγικού δυναμικού της Ε.Ε.'' Με αυτά τα λόγια ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας περιέγραψε στο πλαίσιο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης στο συνέδριο του Economist που πραγματοποιήθηκε στις 26 Οκτωβρίου, , τις μεγάλες ευκαιρίες που προκύπτουν από τις επενδύσεις και τη δραστηριότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν η κα. Θεανώ Καρποδίνη διοικήτρια του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, ο κ. Ορέστης Καβαλάκης επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ).

25μελής επιτροπή για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης

Δημοσιεύθηκε σήμερα η τροποποίηση σύστασης της επιτροπής για την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης και αναμένεται άμεσα η συγκρότησή της. Η νέα σύνθεσή της πρέπει άμεσα να πιάσει δουλειά για να καλύψει εκκρεμότητες 8 μηνών.

Άρση της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών στα φάρμακα ζητούν οι φαρμακαποθηκάριοι

Οι φαρμακαποθηκάριοι ζητούν να λάβει δράση ο υπουργός Υγείας σε σχέση με την έλλειψη ηγεσίας στον ΕΟΦ, αλλά και σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγών ορισμένων φαρμάκων.

Η Θεανώ Καρποδίνη διαψεύδει κατηγορηματικά ότι κλείνουν τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ

Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Η Διοικήτρια του Οργανισμού ανέφερε πως τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά, ενώ η παράδοση των ΦΥΚ πρόκειται να λειτουργήσει επικουρικά.