Αυτοφροντίδα

Υπογονιμότητα: Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την θλίψη

Υπογονιμότητα: Τι πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε την θλίψη

Υπογονιμότητα: Η υπογονιμότητα μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα σε άτομα που προσπαθούν να συλλάβουν.

Η υπογονιμότητα μπορεί να έχει σημαντικό συναισθηματικό τίμημα σε όσους αγωνίζονται να οικοδομήσουν την οικογένεια που επιθυμούν. Το άγχος και η αβεβαιότητα που συνδέονται με τη στειρότητα μπορεί να προκαλέσουν μια σειρά συναισθημάτων που μπορεί να είναι δύσκολο να διαχειριστούν, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, της θλίψης και της απελπισίας.

Κατανόηση του συναισθηματικού τέλους της υπογονιμότητας
Υπάρχουν πολλές υποκείμενες αιτίες που μπορούν να συμβάλουν στην υπογονιμότητα, και ενώ ορισμένα ζευγάρια μπορεί να διαπιστώσουν ότι η αιτία μπορεί εύκολα να εντοπιστεί και να αντιμετωπιστεί, άλλα μπορεί να μην μάθουν ποτέ τι προκαλεί τη στειρότητά τους.

Η υπογονιμότητα μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συναισθήματα σε άτομα που προσπαθούν να συλλάβουν. Το ταξίδι μπορεί να είναι αγχωτικό, απομονωτικό και συναισθηματικά κουραστικό. Μερικά κοινά συναισθήματα που βιώνουν όσοι παλεύουν με τη στειρότητα περιλαμβάνουν θλίψη, θυμό, ενοχές, ντροπή, άγχος και κατάθλιψη.

Η εμπειρία της υπογονιμότητας μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα θλίψης για την απώλεια της φανταστικής οικογένειας ή την απώλεια μιας εγκυμοσύνης. Ο θυμός μπορεί να προκύψει λόγω απογοήτευσης με το ιατρικό σύστημα ή λόγω της αίσθησης ότι η κατάσταση είναι άδικη. Ενοχές και ντροπή μπορεί να προκύψουν επειδή αισθάνονται ότι το σώμα τους τους έχει απογοητεύσει ή νιώθουν ότι έκαναν κάτι λάθος για να προκαλέσουν τη στειρότητά τους. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι επίσης κοινά συναισθήματα που βιώνουν όσοι παλεύουν με τη στειρότητα.

Να ξέρετε ότι όλα τα συναισθήματα που νιώθετε γύρω σας ή η υπογονιμότητα του συντρόφου σας είναι απολύτως φυσιολογικά. Το να επιτρέπετε στον εαυτό σας χώρο να νιώσει τα συναισθήματά σας είναι ένα σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση.

Τρόποι για να αντιμετωπίσετε το άγχος που σχετίζεται με τη στειρότητα
Η αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και της απώλειας μπορεί να είναι μια απίστευτα προκλητική και συναισθηματική εμπειρία. Η αντιμετώπιση επαναλαμβανόμενων απωλειών ή αποτυχημένων κύκλων μπορεί να είναι συντριπτική και απαιτεί να αφήσετε στον εαυτό σας χώρο να θρηνήσει και να νιώσει πραγματικά τα συναισθήματά σας.

Δοκιμάσετε μερικές από τις ακόλουθες στρατηγικές αντιμετώπισης.

Κάντε χώρο για τα συναισθήματά σας
Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να θρηνήσει και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά σας. Η διαδικασία του πένθους μπορεί να φαίνεται διαφορετική για τον καθένα, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα που συνοδεύουν τη στειρότητα. Είτε αισθάνεστε θυμωμένοι, λυπημένοι, απογοητευμένοι, ανυπόμονοι, ζηλιάρης ή όλα τα παραπάνω, να ξέρετε ότι τα συναισθήματά σας ισχύουν και τα δικαιούστε.

Αναζητήστε υποστήριξη
Η υπογονιμότητα μπορεί να είναι μια απομονωτική εμπειρία και μπορεί να αισθάνεστε εντελώς μόνοι στους αγώνες σας. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να αναζητάτε υποστήριξη όταν χρειάζεται. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την εμπιστοσύνη σε έναν έμπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας, την αναζήτηση επαγγελματικής συμβουλής συνεργαζόμενος με έναν θεραπευτή ή την ένταξη σε μια ομάδα υποστήριξης.

Θέστε όρια
Οι φίλοι και τα μέλη της οικογένειας μπορεί να εννοούν καλά όταν ρωτούν: «Πότε θα κάνεις μωρό», αλλά αυτές οι ερωτήσεις μπορεί να προκαλέσουν προκλητικά συναισθήματα. Να ξέρετε ότι επιτρέπεται να βάζετε όρια όταν πρόκειται για συζητήσεις για τη στειρότητα. Μπορείτε να υιοθετήσετε φράσεις όπως “Αυτό δεν είναι κάτι που είμαι ανοιχτός να συζητήσω μαζί σας” ή “Αυτό είναι ιδιωτικό και θα προτιμούσα να μην το συζητήσω”. Ο καθορισμός ορίων μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή την απόρριψη προσκλήσεων σε εκδηλώσεις που μπορεί να προκαλούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πολλά υποσχόμενη η μείωση της HDL χοληστερόλης στην υπογονιμότητα

Πώς μπορεί το φθόριο να επηρεάσει τη γονιμότητα;

Πότε πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια;

Οι startups γονιμότητας προσελκύουν κεφάλαια από επενδυτές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Βασικές εξετάσεις για τον καρκίνο που μπορούν να σώσουν ζωές

Καρκίνος εξετάσεις: Στην περίπτωση του καρκίνου, η έγκαιρη ανίχνευση μέσω προσυμπτωματικού ελέγχου και διάγνωσης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

Πώς μπορούν οι νυχτερινές βάρδιες να επηρεάσουν την υγεία των γυναικών;

Νυχτερινές βάρδιες: Το να κάνεις νυχτερινές βάρδιες απαιτεί τεράστια πειθαρχία και ορμή. Πολλές βιομηχανίες έχουν μετατοπίσεις νεκροταφείων για να εξυπηρετήσουν τις υπηρεσίες τους όλο το εικοσιτετράωρο. 

Εύκολοι τρόποι για να βοηθήσετε την πρόκληση τοκετού στο 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης

Εγκυμοσύνη πρόκληση: Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι δύσκολη στο τρίτο τρίμηνο, ειδικά καθώς πλησιάζετε την ημερομηνία τοκετού. Με την αύξηση βάρους, η συνεχής δυσφορία είναι κοινή. 

Γιατί δεν μπορώ να μυρίσω το άρωμά μου;

Ο εγκέφαλός σας το επεξεργάζεται και αποφασίζει αν είναι ενδιαφέρον ή όχι. Αν χρησιμοποιείτε ένα άρωμα συνεχώς, η αντίδραση δεν είναι τόσο έντονη και οι οι υποδοχείς σας θα είναι λιγότερο ευαίσθητοι σε αυτό.