Ψυχική Υγεία

Μάσκες συναισθήματα: Τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα πίσω από τις μάσκες

Μάσκες συναισθήματα: Τα παιδιά είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα συναισθήματα πίσω από τις μάσκες

Μάσκες συναισθήματα: Στα παιδιά έδειξαν 90 φωτογραφίες με ηθοποιούς που εξέφραζαν συναισθήματα και στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν σε θέση να τα αναγνωρίσουν ανεξάρτητα από το εάν φορούσαν μάσκα ή όχι.

Οι μάσκες δεν καλύπτουν τα συναισθήματα των άλλων στα παιδιά, όπως δείχνει μια νέα μελέτη που περιλάμβανε σχεδόν 300 παιδιά, ηλικίας 3-6 ετών. Στα παιδιά έδειξαν 90 φωτογραφίες με ηθοποιούς που εξέφραζαν συναισθήματα και συγκεκριμένα χαρά, λύπη ή θυμό. Στις μισές φωτογραφίες, οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες προσώπου. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν σωστά τα συναισθήματα των ηθοποιών, ανεξάρτητα από το εάν φορούσαν μάσκα ή όχι. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 15 Νοεμβρίου στο περιοδικό JAMA Pediatrics. Τα συνολικά ποσοστά επιτυχούς ανάγνωσης συναισθημάτων ήταν πάνω από 67% όταν οι ηθοποιοί φορούσαν μάσκες και πάνω από 70% όταν δεν φορούσαν μάσκες.

Λεπτομέρειες για τα ευρήματα της μελέτης

Τα μεγαλύτερα παιδιά είχαν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας από τα μικρότερα, κάτι που είναι αναμενόμενο. Περίπου το ένα τέταρτο των παιδιών προσχολικής ηλικίας είχαν μεγαλύτερη δυσκολία να ξεχωρίσουν τη λύπη από το θυμό. Επιπλέον, περίπου το 21% μπέρδευαν μερικές φορές τη χαρά με τον θυμό ή τη λύπη. Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε όμως σε κάθε περίπτωση. “Οι πραγματικές μάσκες προσώπου που απεικονίζονται σε στατικές εικόνες συσχετίστηκαν σημαντικά με την αναγνώριση συναισθημάτων σε υγιή παιδιά προσχολικής ηλικίας, αν και οι διαφορές ήταν μικρές και τα μεγέθη των αποτελεσμάτων ήταν αδύναμα”, έγραψαν οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης στην Ελβετία.

Τα ευρήματα αμφισβητούν τις ανησυχίες που εγείρουν ορισμένοι ότι η χρήση μάσκας προσώπου στα σχολεία μπορεί να βλάψει την ανάπτυξη των μικρότερων παιδιών. “Ακόμη και όταν φορούν μάσκες, τα μικρά παιδιά μπορούν πιθανώς να βγάλουν λογικά συμπεράσματα για τα συναισθήματα των άλλων”, είπε στο CNN η Ashley Ruba, ειδικός στην αναπτυξιακή ψυχολογία στο Child Emotion Lab στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison, η οποία έχει κάνει παρόμοια ευρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. “Μου αρέσει να επισημάνω ότι το πρόσωπο δεν είναι ο πιο σημαντικός τρόπος επικοινωνίας των συναισθημάτων μας, είναι μόνο ένας τρόπος. Χρησιμοποιούμε επίσης τον τόνο της φωνής, έχουμε στάση σώματος, έχουμε άλλα είδη συμφραζόμενων ενδείξεων που τα παιδιά και οι ενήλικες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καταλάβει πώς νιώθουν οι άνθρωποι”, ανέφερε η Ruba.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η εξουθένωση του φροντιστή συχνά μοιάζει με μια παρατεταμένη περίοδο κατάθλιψης, όπου αρχίζει να επέρχεται μούδιασμα ή πανικός.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η αξιολόγηση της ψυχικής υγείας ενός βρέφους;

Οι αντικρουόμενες πληροφορίες στα θέματα υγείας συγχύζουν τους ασθενείς

Ο ρόλος των γονέων στην προσέγγιση του παιδιού με σημάδια δυστυχίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη υγείας του ψαρέματος;

Ψάρεμα υγεία: Το ψάρεμα έχει θετικά οφέλη για την ψυχική υγεία, ενώ η νέα έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με το χόμπι πιο συχνά αποφέρουν μεγαλύτερα γνωστικά οφέλη.

Η αισιοδοξία και η κοινωνική σύνδεση βοηθούν την ανάρρωση από καρδιαγγειακή νόσο

Καρδιαγγειακή νόσος: Οι άνθρωποι που ζουν με καρδιαγγειακή νόσο είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν άγχος και κατάθλιψη καθώς προσαρμόζονται σε μια σειρά από ξαφνικές αλλαγές στην υγεία τους.

Βάλτε τον εαυτό σας στο επίκεντρο της ζωής σας

Προσωπική ανάπτυξη: Τοποθετώντας τον εαυτό μας στο επίκεντρο της ζωής μας, επιδιώκουμε την προσωπική ολοκλήρωση και μια ζωή που ευθυγραμμίζεται με τις αξίες και τις φιλοδοξίες μας.

Τρόποι για να έχετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και ισορροπημένη ψυχική υγεία

Αυτογνωσία: Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή σχέση με τον εαυτό σας και μια ισορροπημένη ψυχική υγεία είναι να αγαπάτε τον εαυτό σας πάρα πολύ, να νοιάζεστε για τις συναισθηματικές σας ανάγκες και να διατηρείτε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής.

8 στις 10 γυναίκες που έχουν PCOS λένε ότι τους επηρεάζει ψυχικά και σωματικά

PCOS γυναίκες: Ο Σεπτέμβριος αναγνωρίζεται ως μήνας ευαισθητοποίησης για το PCOS, αφιερωμένος στην αύξηση της ευαισθητοποίησης και στην εκπαίδευση των γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS).