Επιστημονικά Νέα

Αϋπνία συναισθήματα: Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει την ερμηνεία των συναισθημάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη

Αϋπνία συναισθήματα: Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει την ερμηνεία των συναισθημάτων,  σύμφωνα με νέα μελέτη

Αϋπνία συναισθήματα: Σύμφωνα με νέα μελέτη, ακόμη και 24 ώρες χωρίς ύπνο δεν επηρεάζουν σημαντικά την επεξεργασία των πληροφοριών που αφορούν στα συναισθήματα.

Δεν είναι μυστικό ότι οι άυπνες νύχτες μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση των ανθρώπων. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι δεν επηρεάζει την ικανότητά τους να αξιολογούν συναισθηματικές καταστάσεις. Συχνά υποτίθεται ότι το να νιώθουμε αρνητικά γεμίζει τις εμπειρίες των ανθρώπων με συναισθηματικές εικόνες και γεγονότα στο περιβάλλον γύρω τους. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ το 24ωρο χωρίς ύπνο επηρέασε τη διάθεση των συμμετεχόντων στη μελέτη. Δεν άλλαξε την απόδοσή τους σε δοκιμές που αξιολογούν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται συναισθηματικές λέξεις και εικόνες.

“Οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο ευτυχισμένοι λόγω της στέρησης ύπνου. Όμως δεν επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται συναισθηματικά ερεθίσματα στο περιβάλλον τους”. Αυτό δήλωσε ο Anthony Stenson, διδάκτορας ψυχολογίας του WSU και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης στο Plos One. Τα ευρήματα έχουν επιπτώσεις για τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης στην επιβολή του νόμου και τα άτομα σε άλλα μακροχρόνια επαγγέλματα που πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τα δικά τους συναισθήματα κατά τη διάρκεια αγχωτικών και συναισθηματικά δύσκολων καταστάσεων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απώλεια ύπνου δεν θα τους κάνει να νιώθουν συναισθηματικές καταστάσεις. Όμως είναι πιθανό να τους κάνει λιγότερο ικανούς να ελέγξουν τις δικές τους συναισθηματικές αντιδράσεις.

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Για τη μελέτη, περίπου 60 ενήλικες συμμετέχοντες πέρασαν τέσσερις συνεχόμενες ημέρες στο Κέντρο Έρευνας Ύπνου και Απόδοσης στο Ιατρικό Κολλέγιο WSU Elson S. Floyd. Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να κοιμηθούν κανονικά την πρώτη νύχτα. Στη συνέχεια τους δόθηκε μια σειρά βασικών τεστ για να κρίνουν τη διάθεσή τους. Έκριναν επίσης τη συναισθηματική τους ρύθμιση και ικανότητα επεξεργασίας. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε δύο ομάδες. Μια ομάδα 40 ατόμων πέρασε τη δεύτερη νύχτα ξύπνιοι. Ενώ σε μια ομάδα ελέγχου 20 ατόμων επιτράπηκε μια κανονική περίοδος ύπνου. Οι δοκιμές στη συνέχεια χορηγήθηκαν ξανά σε διαφορετικά διαστήματα.

Η διάκριση μεταξύ της επεξεργασίας του συναισθηματικού περιεχομένου του κόσμου γύρω σας και της ικανότητας ρύθμισης των δικών σας συναισθηματικών αντιδράσεων είναι σημαντική. Ειδικά για ορισμένα επαγγέλματα. Δεν θέλουμε οι πρώτοι ανταποκριτές να είναι μουδιασμένοι στη συναισθηματική φύση των καταστάσεων που αντιμετωπίζουν και φαίνεται ότι δεν είναι. Από την άλλη πλευρά, το να μην μπορείς να ελέγξεις τα συναισθήματά σου, θα μπορούσε να είναι ένας λόγος που η απώλεια ύπνου προκαλεί μερικές φορές καταστροφικά λάθη σε αγχωτικές καταστάσεις.

Πολλές προηγούμενες έρευνες έχουν εξετάσει πώς η στέρηση ύπνου επηρεάζει τις αποκαλούμενες “ψυχρές” γνωστικές εργασίες. Υποτιθέμενα συναισθηματικά ουδέτερες εργασίες όπως η ανάκληση γεγονότων. Αυτές οι μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η ρύθμιση, η οποία θεωρείται «από πάνω προς τα κάτω» γνωστική διαδικασία, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα με ψυχρές γνωστικές εργασίες. Για παράδειγμα, η διανοητική ευελιξία διακυβεύεται από την έλλειψη ύπνου. Αυτή είναι η ικανότητα που μπορεί να χρειαστεί ο γιατρός του τμήματος έκτακτης ανάγκης για να αλλάξει γρήγορα τακτική εάν ο ασθενής δεν ανταποκρίνεται σε μια θεραπεία.

Συμπεράσματα

Η τρέχουσα μελέτη δείχνει ότι η ρύθμιση από πάνω προς τα κάτω είναι επίσης πρόβλημα με “καυτές” ή συναισθηματικές γνωστικές διαδικασίες. Χρειάζεται μελλοντική έρευνα για να κατανοηθεί εάν οι επιδράσεις της απώλειας ύπνου στις δύο διαδικασίες από πάνω προς τα κάτω συνδέονται. Αυτή η μελέτη είναι το αποτέλεσμα μιας συνεχούς συνεργασίας μεταξύ ερευνητών ψυχολογίας του WSU και ειδικών ύπνου στο WSU College of Medicine. Άλλοι συγγραφείς περιλαμβάνουν τον μεταδιδακτορικό συνεργάτη ψυχολογίας Courtney Kurinec καθώς και τον καθηγητή ψυχολογίας John Hinson και τον καθηγητή College of Medicine Hans Van Dongen. Όλα είναι επίσης συνδεδεμένα με το Κέντρο Έρευνας Ύπνου και Απόδοσης WSU.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γυμναστείτε νωρίς για να κοιμηθείτε νωρίς!

Λόγοι καλά κρυμμένοι πίσω από τους επαναλαμβανόμενους εφιάλτες

Beauty sleep: Κοιμηθείτε ελεύθερα, κάνει καλό!

Ποια είναι τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του ιδανικού ύπνου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.

Πώς οι αλλαγές στον τρόπο ζωής επηρεάζουν την αντίσταση στην ινσουλίνη;

Αντίσταση στην ινσουλίνη: Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιδιαίτερα η διατροφή, μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στην πρόληψη, τη θεραπεία και ακόμη και την αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη νευροαπεικόνισης αποκαλύπτει διαφορές που σχετίζονται με την κόπωση ανά ηλικία και φύλο

Μελέτη νευροαπεικόνισης: Για να μελετήσουν τη σχέση μεταξύ ηλικίας και κόπωσης, οι ερευνητές του Ιδρύματος Kessler πραγματοποίησαν μια νέα μελέτη χρησιμοποιώντας δεδομένα νευροαπεικόνισης και αυτοαναφοράς.

Παίζει ρόλο ο δείκτης μάζας σώματος για την ενέργειά μας;

ΔΜΣ: Παρόλο που οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι είχαν χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας, οι δείκτες υγείας της καρδιάς τους, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, ήταν πολύ καλοί.

Πώς συνδέεται το σύνδρομο Prader-Willi με τις διαταραχές του ύπνου;

Σύνδρομο Prader-Willi: Προκαλείται από την απώλεια ή την εξασθένηση των πατρικών γονιδίων στο χρωμόσωμα 15 και χαρακτηρίζεται από πολλαπλές αναπτυξιακές, ενδοκρινικές (ορμονικές) και μεταβολικές βλάβες.