Αυτοφροντίδα

Επαρκής ύπνος: Κοιμάστε αρκετά για να φροντίσετε τον εαυτό σας;

Επαρκής ύπνος: Κοιμάστε αρκετά για να φροντίσετε τον εαυτό σας;

Επαρκής ύπνος: Φροντίστε τον εαυτό σας εξασφαλίζοντας ότι λαμβάνετε αρκετό και ποιοτικό ύπνο σε σταθερή βάση. Είναι το καλύτερο μέσο αυτοφροντίδας για μια ζωή χαρούμενη & γεμάτη ενέργεια!

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι το σώμα και το πνεύμα μας χρειάζονται φροντίδα. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο πρέπει να ορίσουμε μία μέρα της εβδομάδας για την φροντίδα του. Όλοι ξέρουμε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ύπνος στη ζωή μας. Όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά, διάφορα είναι τα προβλήματα που μπορεί να παρουσιαστούν. Για παράδειγμα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε έλλειψη σωματικής δύναμης, ανάγκη καφεΐνης για ενεργό πνεύμα, βουλιμία και άλλα πολλά. Ωστόσο, ζούμε σε μια εποχή που στερείται χρόνου. Ο ύπνος συνεπώς θεωρείται πολυτέλεια και προσόν μόνο των ανθρώπων που δεν εργάζονται. Αυτό ασφαλώς είναι τελείως λάθος. Ένας καλός ύπνος είναι όλα όσα χρειαζόμαστε για να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

Ιδανικός ύπνος: Πόσες ώρες διαρκεί;

Έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν οι άνθρωποι κοιμούνται τουλάχιστον 8,5 ώρες, το μέρος του εγκεφάλου τους που ελέγχει τη σίτιση και την όρεξη είχε πολύ χαμηλό επίπεδο ενεργοποίησης. Από την άλλα, οι έρευνες αυτές έχουν δείξει ότι όταν οι άνθρωποι κοιμούνται 4 ώρες υπάρχει αύξηση της πείνας και της όρεξης με αποτέλεσμα να επιλέγουν γρήγορα σνακ με περισσότερες θερμίδες.

Ο χώρος του ύπνου σας και οι δραστηριότητες σας κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει το πόσο καλά κοιμάστε. Πολύς θόρυβος, φως ή δραστηριότητα στην κρεβατοκάμαρά σας μπορεί να κάνει τον ύπνο πιο δύσκολο. Η δημιουργία ενός ήσυχου, άνετου χώρου μπορεί να βοηθήσει.

  • Χρησιμοποιήστε την κρεβατοκάμαρά σας μόνο για ύπνο και σεξ.
  • Μετακινήστε την τηλεόραση και το ραδιόφωνο έξω από την κρεβατοκάμαρά σας.
  • Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, το smartphone ή το tablet ενώ είστε στο κρεβάτι.
  • Κρατήστε το υπνοδωμάτιό σας ήσυχο, σκοτεινό και δροσερό. Χρησιμοποιήστε κουρτίνες ή περσίδες για να αποκλείσετε το φως. Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης χαλαρωτικής μουσικής ή μηχανής “λευκού θορύβου” για να αποκλείσετε τον θόρυβο.

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι για έναν καλό ύπνο είναι η βραδινή ρουτίνα και μια καθορισμένη ώρα για ύπνο που θα βοηθήσει το σώμα σας να συνηθίσει στο πρόγραμμα ύπνου. Προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε τεχνολογικές συσκευές όπως υπολογιστές ή tablet τις ώρες πριν τον ύπνο. Το φως από αυτές τις συσκευές μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο. Πολλές φορές ένα ζεστό ντους, η χαλαρωτική μουσική ή ένα φλιτζάνι τσάι χωρίς καφεΐνη μπορεί να είναι αρκετά για έναν καλό ύπνο. Πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και σηκωθείτε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Χρησιμοποιήστε μάσκα ύπνου και ωτοασπίδες, αν το φως και ο θόρυβος σας ενοχλούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το spooning και γιατί κάνει καλό στην υγεία;

Ο ρόλος του ύπνου στη σωματική και ψυχική μας υγεία

Ο διαλογισμός αποδεδειγμένα βελτιώνει την ποιότητα και επάρκεια του ύπνου

Θέλετε να κοιμηθείτε καλύτερα; Κάντε περισσότερο σεξ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

7 εκπληκτικά οφέλη για την ψυχική υγεία από τα παιχνίδια με χαρτιά

Επιτραπέζια: Τα παιχνίδια με κάρτες μπορεί να προσφέρουν πολλά εκπαιδευτικά, συναισθηματικά και ψυχολογικά οφέλη, που κυμαίνονται από βελτιωμένες μαθηματικές δεξιότητες έως αυξημένη αίσθηση αυτοεκτίμησης.

Πώς να κοιμηθείτε καλύτερα ενώ έχει ζέστη;

Ύπνος: Η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει φυσιολογικά λίγο κατά τη διάρκεια του ύπνου και ένα δροσερό περιβάλλον ύπνου είναι ιδανικό για έναν καλό ύπνο.

Ξέρατε ότι το Feng Shui μπορεί να διατηρηθεί και στις διακοπές σας;

Feng Shui: Το Φενγκ Σούι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να κάνετε αυτό το ονειρεμένο ταξίδι αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά το ίδιο το ταξίδι. Σας εξηγούμε πώς χρησιμοποιείτε το Φενγκ Σούι στο ταξίδι.