Επιστημονικά Νέα

Ύπνος εφηβεία: Πώς να μπει όλη η οικογένεια σε πρόγραμμα;

Ύπνος εφηβεία: Πώς να μπει όλη η οικογένεια σε πρόγραμμα;

Ύπνος εφηβεία: Γιατί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να τιθασεύσει κανείς έναν έφηβο ως προς το πρόγραμμα ύπνου του; Δείτε πώς μπορούν ορισμένα tips να κάνουν τη διαφορά για όνειρα γλυκά!

Πόσο εύκολο είναι να πείσετε το έφηβο παιδί σας να κοιμηθεί νωρίς; Ειδικά εάν υπάρχουν ηλεκτρονικές συσκευές στο δωμάτιο, κάτι τέτοιο αποδεικνύεται μάταιο. Ακόμη κι αν πάει στο δωμάτιό του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να χαζολογάει στο διαδίκτυο. Τι πρέπει να γίνει λοιπόν, έτσι ώστε να μπει σε πρόγραμμα όλη η οικογένεια στο θέμα του ύπνου; Η αλήθεια είναι πως κάθε ηλικιακή ομάδα έχει διαφορετικές ανάγκες ως προς τον ύπνο και την ξεκούραση. Μπορούν αυτές οι διαφορετικές ομάδες να συμβαδίσουν, αποφεύγοντας την οικογενειακή εξουθένωση;

Ύπνος εφηβεία: Έφηβοι και Ξεκούραση

«Οι υποχρεώσεις του σχολείου, της εργασίας, της οικογένειας και των φίλων δυσκολεύουν τους εφήβους να κοιμηθούν επαρκώς για να αποδώσουν καλύτερα», δήλωσε ο Δρ. Raman Malhotra, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM). «Ενώ μπορεί να φαίνεται ότι οι έφηβοι κοιμούνται πολύ, οι περισσότεροι στερούνται ύπνου και προσπαθούν να προλάβουν τα Σαββατοκύριακα».

Σχεδόν 8 στους 10 μαθητές λυκείου δεν κοιμούνται αρκετά μια μέση σχολική νύχτα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά ηλικίας 13 έως 18 ετών χρειάζονται 8 έως 10 ώρες ύπνου τη νύχτα. Ένα εμπόδιο είναι ότι οι ορμονικές μεταπτώσεις κατά την εφηβεία αλλάζουν κατά πολύ το ωράριο ύπνου. Η υπνηλία πιάνει τους εφήβους αρκετά αργά το βράδυ και αντίστοιχα η εγρήγορση έρχεται αργότερα το πρωί. Αυτό το βιολογικό ρολόι καθιστά πιο δύσκολο να σηκωθούμε νωρίς για το σχολείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ακαδημία υποστηρίζει ότι τα γυμνάσια και τα γυμνάσια δεν πρέπει να ξεκινούν πριν από τις 08:30 π.μ.

Ενώ οι μαθητές δεν μπορούν να ελέγξουν τις ώρες έναρξης του σχολείου, μπορούν να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές για καλύτερο ύπνο:

  • Επιδοθείτε σε σωματική δραστηριότητα κάθε μέρα.
  • Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το σχολείο.
  • Περιορίστε τον ύπνο στα 30 λεπτά ή λιγότερο και μην κοιμηθείτε μετά τις 16:00.
  • Φάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα και μην τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου.
  • Κρατήστε τα φώτα χαμηλά τη νύχτα.
  • Απομακρύνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τον ύπνο.
  • Αφιερώστε χρόνο για να χαλαρώσετε πριν πάτε για ύπνο.
  • Ορίστε μια ώρα ύπνου που θα σας αφήσει να κοιμηθείτε τουλάχιστον οκτώ ώρες.
  • Ανοίξτε τα παράθυρα και αφήστε έντονο φως να μπει το πρωί.
  • Τηρήστε το πρόγραμμα ύπνου σας όσο καλύτερα μπορείτε τα Σαββατοκύριακα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς θα βοηθήσουν οι γονείς τα παιδιά να προσαρμοστούν σε αυτό το «νέο φυσιολογικό»

Ο φυσικός ενεργός τρόπος ζωής συσχετίστηκε με 62% χαμηλότερο κίνδυνο διάγνωσης διαταραχών άγχους μεταξύ ανδρών και γυναικών

Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρώμε αλλά και το πότε το καταναλώνουμε

Πιθανές αιτίες της νυχτερινής συχνοουρίας για την υγεία μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού των γυναικών και της γνωστικής απόδοσης σε μεγαλύτερες, γεωγραφικά διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

Η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, λέει ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, εάν εγκριθεί από γιατρό.

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα τεχνολογία vNOTES για λιγότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση στην υστερεκτομή

Υστερεκτομή vNOTES: Λιγότερες ουλές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρονται από την καινοτόμο διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση υστερεκτομής.