Οικογένεια

Γονείς Παιδιά: Πώς να προλάβουμε την εξουθένωση στην καθημερινότητά μας

Γονείς Παιδιά: Πώς να προλάβουμε την εξουθένωση στην καθημερινότητά μας

Όταν δίνουμε στα παιδιά δομή και όρια, τους διδάσκουμε δεξιότητες ζωής. Το μεγαλύτερο καθήκον μας ως γονείς δεν είναι μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι δεδομένο. Το πιο κρίσιμο καθήκον είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων.

Γονείς Παιδιά: Το να είναι κανείς γονιός δεν είναι εύκολο κατόρθωμα. Οι μέρες της ανεμελιάς έχουν περάσει ανεπιστρεπτί – έχουν αντικατασταθεί από αέναες εργασίες που δεν τελειώνουν ποτέ. Από την καθημερινή μονότονη ρουτίνα του ταΐσματος, του καθαρισμού και της εκπλήρωσης των βασικών τους αναγκών μέχρι τις πιο ανησυχητικές υποχρεώσεις για το πώς να τα αναθρέψουμε, να τα διαβάσουμε και να τα πειθαρχήσουμε καλύτερα, ο κατάλογος των ευθυνών απέναντι στα παιδιά δεν έχει τέλος.Ως γονείς, η ευθύνη μας δεν είναι μόνον η διασφάλιση της ευημερίας των παιδιών μας, αλλά έχουμε και πολλές άλλες ευθύνες, όπως η εργασία και η διαχείριση του σπιτιού. Με μια πληθώρα καθηκόντων που συνεχίζουν να αυξάνονται, δεν είναι περίεργο που η γονεϊκή εξουθένωση είναι μια πραγματικότητα που πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουν, ακόμη και αν δεν συζητείται συχνά.

Τι είναι η γονεϊκή εξουθένωση;

Σύμφωνα με έρευνα στο Clinical Psychological Science (2019), η γονεϊκή εξουθένωση είναι η έντονη εξάντληση των γονέων που οδηγεί σε αισθήματα απομάκρυνσης από τα παιδιά τους και αβεβαιότητα σχετικά με την ικανότητά τους να είναι γονείς. Συνοδεύεται από πλήθος σοβαρών, αρνητικών συνεπειών που επηρεάζουν τόσο τον γονέα όσο και το παιδί, όπως σκέψεις φυγής, γονική παραμέληση και βλάβη, καθώς και σωματική και συναισθηματική κακοποίηση.

Όταν οι ψυχικοί μας πόροι φτάνουν στα όριά τους κάθε μέρα με τα παιδιά να χασομερούν τα πρωινά, να φωνάζουν στις βόλτες με το αυτοκίνητο, να βάζουν τα κλάματα σε ανύποπτο χρόνο, να διαμαρτύρονται κατά τη διάρκεια του δείπνου και να αρνούνται να βουρτσίσουν τα δόντια τους, τότε η ψυχολογική εξουθένωση δεν είναι μακριά. Για να αποφευχθεί η γονεϊκή εξουθένωση, χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα. «Αλλά πώς; Πότε;», θα αναρωτηθείτε. Με μόνο 24 ώρες την ημέρα και 168 ώρες την εβδομάδα, πρέπει να γίνουν θυσίες για να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα.

Σκεφτείτε την αυτοφροντίδα σαν τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης στο αεροπλάνο, όπου πρέπει πρώτα να φορέσετε τη μάσκα οξυγόνου πριν τη βάλετε στο παιδί σας. Αν λιποθυμήσετε από έλλειψη οξυγόνου, τότε δεν θα είστε χρήσιμοι για κανέναν άλλον, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών σας. Η γονεϊκή εξουθένωση δεν είναι διαφορετική. Πρέπει να δώσετε στον εαυτό σας τον σωματικό, συναισθηματικό και νοητικό χώρο να αναπνεύσει και να αναζωογονηθεί, ώστε να μπορείτε να είστε υγιείς και ωφέλιμοι και για τα παιδιά σας.

Βραδινές έξοδοι

Το ξέρω… ποιος έχει χρόνο; Ειδικά, όταν ήδη χασμουριέστε και βλέπετε ότι το ρολόι δείχνει μόνο 8 μ.μ. Ωστόσο, το να βγαίνετε μόνοι με τον σύντροφο ή την παρέα σας αναζωογονεί εσάς και τις σχέσεις σας. Αυτό όμως ισχύει ιδιαίτερα για ένα ζευγάρι• Όταν η προσοχή και των δύο σας αποσπάται στις γονικές σας υποχρεώσεις κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης σχολικής εβδομάδας, είναι σημαντικό να βρείτε χρόνο για να επανασυνδεθείτε. Στο τέλος της ημέρας, είναι η μάσκα οξυγόνου σας.

Αποκλειστικά προσωπικός χρόνος

Αν και είναι ζωτικής σημασίας να βρίσκουμε χρόνο με τον σύντροφο, την οικογένεια και τους φίλους μας, είναι εξίσου σημαντικό να έχουμε χρόνο μόνοι μας. 20-30 λεπτά την ημέρα για να σκεφτούμε και να είμαστε ο εαυτός μας χωρίς να χρειάζεται να ανταποκρινόμαστε σε απαιτητικά αιτήματα, μπορεί να απελευθερώσει λίγο χώρο στον επιβαρυμένο ψυχισμό μας. Σκεφτείτε το ως αναπλήρωση της μάσκας οξυγόνου σας για όταν θα πρέπει να ξαναβυθιστείτε στις γονικές ευθύνες. Χρησιμοποιήστε αυτόν τον μοναχικό χρόνο για να κάνετε κυριολεκτικά ό,τι σας αρέσει και σας χαλαρώνει χωρίς τύψεις.

Τάιμ άουτ

Όλοι μας κάνουμε τάιμ-άουτ πού και πού. Κάθε φορά που χρειάζεστε ένα διάλειμμα από κάτι έντονο, είτε πρόκειται για τη δουλειά, είτε για μια έντονη διαφωνία, είτε προσπαθείτε να μείνετε λογικοί από τα παιδιά που ουρλιάζουν, παίρνετε ένα “τάιμ-άουτ”.

Ο σκοπός ενός τάιμ-άουτ είναι να βρείτε μια στιγμή ηρεμίας και να συγκεντρωθείτε. Όταν το σκηνικό στο σπίτι σας μοιάζει περισσότερο με παράσταση τσίρκου, ενημερώστε τα παιδιά σας ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο ηρεμίας, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν τίποτα επικίνδυνο στη διάθεσή τους και πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο για να αναπνεύσετε βαθιά.

Το να έχετε αυτόν τον ξεχωριστό χώρο, ακόμη και για λίγα λεπτά, μπορεί να κάνει τη διαφορά. Δίνετε επίσης το παράδειγμα στα παιδιά σας ότι δεν πειράζει να παίρνουν διάλειμμα όταν τα πράγματα οξύνονται, προκειμένου να βρουν ηρεμία.

Συμμετοχή στον καθαρισμό του σπιτιού

Ναι, αυτό είναι επίσης μια πράξη “αυτοφροντίδας”. Όταν δίνουμε στα παιδιά δομή και όρια, τους διδάσκουμε δεξιότητες ζωής. Το μεγαλύτερο καθήκον μας ως γονείς δεν είναι μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Αυτό είναι δεδομένο. Το πιο κρίσιμο καθήκον είναι να εξοπλίσουμε τα παιδιά με δεξιότητες για να επιβιώσουν και να ευδοκιμήσουν στον πραγματικό κόσμο των ενηλίκων. Το να τους διδάξουμε να καθαρίζουν για να φροντίζουν τον εαυτό τους είναι μόνο ένα μικρό μέρος αυτής της διαδικασίας.

Ξεκινήστε δείχνοντας πώς γίνεται, είτε πρόκειται για την τακτοποίηση των παιχνιδιών, είτε για την τοποθέτηση των πιάτων στον νεροχύτη, είτε για το βούρτσισμα και το μπάνιο, είτε για το κρέμασμα των ρούχων στην ντουλάπα. Καθώς μαθαίνουν τη ρουτίνα, απομακρυνθείτε και δώστε τους τον χώρο να το κάνουν μόνα τους. Τα μικρά παιδιά λατρεύουν να βοηθούν, γι’ αυτό αφήστε τα. Αν ξεκινήσετε από μικρά, θα έχουν τις δεξιότητες για τη δική τους αυτοφροντίδα μέχρι να γίνουν έφηβοι – οπότε και θα έχετε διαφορετικές προκλήσεις.

Υπενθύμιση της ευτυχίας που μας προσφέρουν

Θυμάστε όταν μάθατε για πρώτη φορά ότι είστε έγκυος; Ή θυμάστε εκείνη την πρώτη φορά που είδατε στον υπέρηχό σας κάτι που έμοιαζε με μικρά χέρια και πόδια να κινούνται; Αυτό το ανεξήγητο αίσθημα δέους μπορεί να μας βοηθήσει να θυμηθούμε πόσο ευγνώμονες είμαστε για τα παιδιά μας. Με τη σημερινή τεχνολογία, δεν είναι πολύ δύσκολο να ανακτήσετε αυτό το συναίσθημα ενθουσιασμού και χαράς. Όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν να σας φέρουν ηρεμία και λογική, στραφείτε σε αυτές τις τρυφερές αναμνήσεις των παιδιών σας. Ξαναβρείτε όλα εκείνα τα χαρούμενα βίντεο και φωτογραφίες που έχετε ήδη τραβήξει και αποκαλύπτουν τις ευτυχισμένες σας εμπειρίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Parents Burnout ή σύνδρομο γονεϊκής εξουθένωσης

Μην αφήνετε την κούραση να σας κάνει μια μαμά που φωνάζει

Χρήσιμες συμβουλές για τις εργαζόμενες μητέρες

Τι προτείνουν οι επιστήμονες για την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όχι άλλα πλαστά στοιχεία ή χρόνια αναμονής από την Τετάρτη για την έκδοση διαζυγίου στην Αγγλία και Ουαλία

Αλλά αναθεωρεί το τρέχον σύστημα, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με το οποίο ορισμένοι σύζυγοι θα κατέφευγαν σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να βρουν στοιχεία λάθους ή το ζευγάρι θα συμφωνούσε απλώς να επινοήσει τα στοιχεία.

Μορφες και Επιπτώσεις της Μητρικής Εγκατάλειψης

Ο ενήλικας που είναι τώρα το τότε εγκαταλελειμμένο παιδί, κάνει ό,τι μπορεί για να εξομαλύνει την εμπειρία αυτή, και συχνά αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται τελικά η συναισθηματική σημασία της τότε συνθήκης. Σύμφωνα με έρευνες, τα προηγούμενα χρόνια, κανένας ενήλικος, ο οποίος ως παιδί είχε εγκαταλειφθεί δεν παραπέμφθηκε σε σύμβουλο ή θεραπευτή, όταν βίωσε την εγκατάλειψη.

Προειδοποιητικά σημάδια που εκπέμπουν SOS για τον ηλικιωμένο γονιό μας

Πολλοί ασθενείς με νόσους όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ συχνά κάνουν άθελά τους κατάχρηση φαρμάκων σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν κάποια ζητήματα που όμως δεν αντιλαμβάνονται την αιτία τους. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε τουλάχιστον να λαμβάνουν τη σωστή αγωγή και στο σωστό χρόνο

Αντιδραστικά παιδιά: Γίνετε πρότυπο μίμησης για το παιδί σας

Κι όμως, έχω παρατηρήσει ότι συχνά αυτά τα παιδιά έχουν γονείς που «απαιτούν» απλώς σεβασμό. Η απαίτηση αυτή συχνά πυροδοτεί την αντιδραστική συμπεριφορά. Τα μοτίβα σκέψης των γονιών προκαλούν συναισθηματικές εκρήξεις και μη ρεαλιστικές προσδοκίεςα

Πώς να επιλέξεις παιδική μάσκα και πώς να την διατηρείς καθαρή

COVID-19 και μάσκες: Συμβουλές για οικογένειες. Οι μάσκες συμβάλλουν στη διακοπή της εξάπλωσης του ιού αλλά αυτό δεν τα καθιστά εύκολο να τα γνωρίσετε στα παιδιά, όπως πολλοί γονείς ανακαλύπτουν. Η πρακτική της χρήσης μάσκας για τη μείωση της μετάδοσης μικροβίων έχει μακρά ιστορία σε ορισμένες χώρες αλλά για πολλές οικογένειες, το 2020 θα θυμόμαστε […]

Υπάρχουν ακόμα "κακές" πεθερές

Πεθερά- νύφη: Πώς να αποφύγετε την σύγκρουση. Έχοντας ένα παιδί δεν επιλέξατε την νύφη σας, επιλέγοντας τον σύντροφό σας, δεν επιλέξατε ούτε τη πεθερά σας. Είναι φυσιολογικό ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει αίσθημα ή αρμονία. Τώρα, για να διατηρηθεί η καλή πρόοδος όλων των σχέσεων στον οικογενειακό πυρήνα, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούμε να υιοθετήσουμε […]

Νέο μέλος στην οικογένεια; Τρόποι για να μην χάσετε τον ύπνο σας

Νέοι Γονείς: Συμβουλές για να κοιμηθείτε ήσυχα. Το να κοιμάσαι και μάλιστα όλη τη νύχτα μπορεί να είναι μια αδύνατη αποστολή όταν ένα νέο μωρό έχει έρθει στο σπίτι, ειδικά για τους γονείς που πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση για πρώτη φορά. Πώς να συνδυάσετε τη φροντίδα των νεογέννητων με έναν καλό ύπνο; Οι […]

Εγκατάλειψη παιδιού ποιοί είναι οι λόγοι που το επιλέγουν κάποιοι γονείς

Γονείς προφίλ: Γιατί κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το παιδί του. Τι κρύβεται πίσω από τον πατέρα ή τη μητέρα που εγκαταλείπει ένα παιδί; Γνωρίζουμε ότι οι πληγές αυτής της πράξης είναι βαθιές, αλλά είναι επίσης απαραίτητο να κατανοήσουμε τι παρακινεί αυτές τις αντιδράσεις.  Υπάρχουν πατέρες που εγκαταλείπουν τα παιδιά και τις μητέρες τους απαξιώνοντας την […]