ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

Monkeypox στην Αμερική: Ποιος κινδυνεύει και γιατί

Ο Γκάουντερ είπε ότι ορισμένα θέατρα στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους από πιθανές μολύνσεις από ευλογιά των πιθήκων μέσω επαφής με κοινά κοστούμια.

Monkeypox στην Αμερική: Καθώς η ευλογιά των πιθήκων εξαπλώνεται στην Αμερική, οι ομοφυλόφιλοι και οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες συνεχίζουν να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο Οι Ηνωμένες Πολιτείες κήρυξαν την ευλογιά των πιθήκων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία την περασμένη εβδομάδα, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την αντίδραση των ΗΠΑ για τον περιορισμό της επιδημίας.

Ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται σε μεγάλο βαθμό μεταξύ ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η ασθένεια θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλους πληθυσμούς, ειδικά λόγω των ελλείψεων εμβολίων.

Η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται με την επαφή με πληγές γεμάτες πύον και σπάνια είναι θανατηφόρος.

Εδώ είναι η κατάσταση της ευλογιάς των πιθήκων τώρα και ορισμένοι άλλοι πληθυσμοί που οι Αμερικανοί ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο: Ποιος νοσεί τώρα από την ευλογιά των πιθήκων;

Τον περασμένο μήνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε την ευλογιά των πιθήκων παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία. Μέχρι στιγμής, 80 χώρες όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός έχουν αναφέρει 26.500 περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 99,1% των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων στις ΗΠΑ εμφανίστηκε μεταξύ εκείνων που είχαν το αρσενικό φύλο κατά τη γέννηση στις 25 Ιουλίου, σύμφωνα με μια τεχνική έκθεση των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.

Μεταξύ των ανδρών ασθενών, το 99% ανέφερε ότι είχε σεξουαλική επαφή με άλλους άνδρες. Περίπου το 38% των περιπτώσεων εμφανίστηκε σε λευκούς, μη Ισπανούς άνδρες. Ένα άλλο 26% ήταν σε μαύρους άνδρες και 32% σε ισπανόφωνους άνδρες.

Καθώς οι μολύνσεις από την ευλογιά των πιθήκων αυξάνονται στις ΗΠΑ, οι άνθρωποι λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Το πρότυπο της σεξουαλικής μετάδοσης στους άνδρες δεν είναι τυπικό.

Στην Αφρική, όπου η ευλογιά των πιθήκων κυκλοφορεί από τη δεκαετία του 1970, το 60% των περιπτώσεων είναι σε άνδρες και το 40% στις γυναίκες. Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι ο ιός φαίνεται ότι «μεταδίδεται πολύ αποτελεσματικά μέσω της πρωκτικής δεκτικής σεξουαλικής επαφής και σε κάποιο βαθμό του στοματικού σεξ», δήλωσε η Δρ Σελίν Γκάουντερ, επιδημιολόγος μολυσματικών ασθενειών και γενική συντάκτρια στο Kaiser Health News.

Ποιος άλλος είναι σε κίνδυνο;

Αν και η τρέχουσα έκρηξη των κρουσμάτων έχει συμβεί σε άνδρες, οι ειδικοί λένε ότι δεν υπάρχει βιολογικός λόγος ο ιός να παραμείνει σε μεγάλο βαθμό στην κοινότητα των ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

«Σίγουρα γνωρίζουμε ότι θα εξαπλωθεί στα μέλη της οικογένειας και σε άλλους μη άρρενες συντρόφους που έχουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Δρ Τζέι Βάρμα, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Πανδημιών Cornell. Είπε ότι ο ιός θα μπορούσε επίσης να εξαπλωθεί μέσω αίθουσών μασάζ ή σπα.

Το πραγματικό ερώτημα, είπε, είναι αν εξαπλώνεται τόσο αποτελεσματικά σε αυτές τις ομάδες όσο μεταξύ των στενών σεξουαλικών δικτύων ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν τον τρόπο εξάπλωσης του HIV ως πιθανό δείκτη για το πού θα φτάσει ο ιός στη συνέχεια.

«Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι ότι καθώς προσπαθούμε να το περιορίσουμε αυτό, θα διαρρεύσει κατά μήκος των καταγμάτων στην κοινωνική μας γεωγραφία και θα πάει εκεί που έκανε ο HIV, και αυτό θα πάει σε έγχρωμες κοινότητες στον αγροτικό Νότο», είπε ο Δρ Γκρεγκ Γκονσάλβες, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Yale και κορυφαίος ακτιβιστής για το HIV/AIDS.

Αυτά είναι μέρη με περιορισμένη υποδομή για δοκιμές, εμβόλια και θεραπείες.

Ο Γκάουντερ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις λοιμώξεις μεταξύ των μαύρων γυναικών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV στις Ηνωμένες Πολιτείες και ήδη υφίστανται σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μητρικών επιπλοκών και θανάτων.

Ποιος άλλος μπορεί να είναι σε κίνδυνο; Άλλες ρυθμίσεις κινδύνου περιλαμβάνουν κοιτώνες κολεγίων, σωματεία υγείας και αθλητικές ομάδες.

Ο Gounder γνωρίζει ορισμένα αθλητικά πρωταθλήματα που προετοιμάζονται για πιθανές μολύνσεις, σημειώνοντας ότι αθλήματα όπως η πάλη περιλαμβάνουν στενή επαφή δέρμα με δέρμα.

Οι ομάδες πάλης, ποδοσφαίρου, ράγκμπι και άλλων αθλημάτων είχαν στο παρελθόν κρούσματα του υπερμικροβίου MRSA, σύμφωνα με το CDC.

«Νομίζω ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να σκεφτόμαστε και να προετοιμαζόμαστε», είπε.

Οι εργοδότες μπορεί επίσης να χρειαστεί να ξεκινήσουν την προετοιμασία.

Ο Γκάουντερ είπε ότι ορισμένα θέατρα στη Νέα Υόρκη, για παράδειγμα, εξετάζουν πώς θα μπορούσαν να προστατεύσουν τους εργαζομένους τους από πιθανές μολύνσεις από ευλογιά των πιθήκων μέσω επαφής με κοινά κοστούμια.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά με ενθαρρύνει να βλέπω ότι κάποιοι το σκέφτονται ήδη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συστάσεις σε ταξιδιώτες, καθώς, έχουν αναφερθεί κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων από 28 κράτη μέλη του ΠΟΥ

Το CDC ανεβάζει την ειδοποίηση για την ευλογιά των πιθήκων στο επίπεδο 2, και συνιστά μάσκες κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Στοιχεία για τον σπάνιο ιό της ευλογιάς των πιθήκων που εξαπλώνεται αυτήν τη στιγμή

Μπάιντεν ευλογιά των πιθήκων: Πηγή ανησυχίας για όλους, οι ΗΠΑ εξετάζουν θεραπείες και εμβόλια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 συμβουλές για υπέροχο σεξ με προφυλακτικό

Σεξ προφυλακτικό: Ξέρατε ότι τα προφυλακτικά μπορούν πραγματικά να ενισχύσουν τη σεξουαλική σας ζωή; Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε τα προφυλακτικά μέρος του υπέροχου σεξ.

Συνταγή Pappa Al Pomodoro από την Τοσκάνη

Pappa Al Pomodoro: Στην πρώιμη αγροτική Ιταλία, αυτή η συνταγή έδωσε στην τάξη των αγροτών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το μπαγιάτικο ψωμί μουλιάζοντάς το σε ζωμό και ντομάτα.

9 τροφές γεμάτες κάλιο για χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Κάλιο διατροφή: Το κάλιο βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού, αλλά βοηθά επίσης στη διαχείριση του διαβήτη, προλαμβάνει τις πέτρες στα νεφρά και ακόμη και καταπολεμά τις μυϊκές κράμπες