Πολιτική Υγείας

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν παίρνει μέτρα για την ευλογιά των πιθήκων

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν παίρνει μέτρα για την ευλογιά των πιθήκων

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν κηρύσσει το ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κήρυξε την Πέμπτη την ευλογιά των πιθήκων κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλες τις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης με το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Η διοίκηση έχει επικριθεί κατά καιρούς για τον χειρισμό της επιδημίας και ορισμένοι έχουν καλέσει την κυβέρνηση να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης χωρίς καθυστέρηση. Από τότε που εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα ευλογιάς στις ΗΠΑ στα μέσα Μαΐου, έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 6.600 πιθανές ή επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις σε κάθε πολιτεία εκτός από τη Μοντάνα και το Ουαϊόμινγκ.

Ευλογιά πιθήκων και δημόσια υγεία

Η δήλωση ακολουθεί την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τον περασμένο μήνα ότι η ευλογιά των πιθήκων είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος. Ο ΠΟΥ ορίζει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, ή PHEIC, ως “ένα έκτακτο γεγονός” που συνιστά “κίνδυνο για τη δημόσια υγεία για άλλα κράτη μέσω της διεθνούς εξάπλωσης της νόσου” και “εν δυνάμει απαιτεί συντονισμένη διεθνή αντίδραση”. Ορισμένες πόλεις και πολιτείες, όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο, η Καλιφόρνια, το Ιλινόις και η Νέα Υόρκη, έχουν ήδη κηρύξει την ευλογιά των πιθήκων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντάς τους να ελευθερώσουν χρηματοδότηση και πόρους για τις απαντήσεις τους στην επιδημία. Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε τον Ρόμπερτ Φέντον ως εθνικό συντονιστή του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της ευλογιάς των πιθήκων. Ο Fenton, ένας περιφερειακός διαχειριστής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης που επιβλέπει την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Χαβάη και τη Νεβάδα, θα συντονίσει την απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ξέσπασμα. Ο Δρ. Δημήτρης Δασκαλάκης, διευθυντής του Τμήματος Πρόληψης του HIV/AIDS του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, υπηρετεί ως αναπληρωτής συντονιστής.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επικριθεί έντονα από ορισμένους ειδικούς στη δημόσια υγεία επειδή δεν κινήθηκε ταχύτερα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Μια από τις επικρίσεις για την απάντηση της διοίκησης, όπως ανέφερε το CNN νωρίτερα την Πέμπτη, ήταν ότι το HHS περίμενε περισσότερες από τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς στις ΗΠΑ για να παραγγείλει μαζικά αποθέματα του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, το οποίο η κυβέρνηση κατέχει και αποθηκεύει στη Δανία, εμφιαλώνεται και αποστέλλεται στις ΗΠΑ για διανομή. Η καθυστέρηση οφειλόταν εν μέρει στην ανησυχία ότι όταν αυτά τα εμβόλια αφαιρούνταν από την αποθήκευση χύδην, θα έχαναν χρόνια ζωής. Η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μολύνει οποιονδήποτε, αλλά η πλειονότητα των περιπτώσεων στην επιδημία των ΗΠΑ ήταν μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άντρες, συμπεριλαμβανομένων των ομοφυλόφιλων και αμφιφυλόφιλων ανδρών και ατόμων που αναγνωρίζονται ως τρανς. Απαιτείται στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο για την εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, λένε οι ειδικοί.

Το CDC αρχικά ανακοίνωσε ότι τα εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων θα απελευθερωθούν από το Στρατηγικό Εθνικό Απόθεμα και θα προσφερθούν στις επαφές “υψηλού κινδύνου” των ασθενών με ευλογιά των πιθήκων, καθώς και στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας που τους θεραπεύουν. Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν επεκτείνει έκτοτε τις προσπάθειες εμβολιασμού για να επικεντρωθούν στην ευρύτερη κοινότητα ανδρών που κάνουν σεξ με άντρες, το δημογραφικό που αποτελεί τις περισσότερες περιπτώσεις ευλογιάς στις ΗΠΑ. Εκτός από την παροχή εμβολίων, το CDC έχει δηλώσει από τον Ιούνιο ότι έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια για εκτεταμένη εκπαίδευση και ενημέρωση της LGBTQ κοινότητας.

Πιθανή αλλαγή στον τρόπο χορήγησης του εμβολίου

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν τον τρόπο χορήγησης του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων επειδή η χώρα βρίσκεται “σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής” με την εξάπλωση του ιού, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, Δρ. Ρόμπερτ Κάλιφ. “Τις τελευταίες ημέρες, έγινε σαφές σε όλους μας ότι δεδομένης της συνεχιζόμενης εξάπλωσης του ιού, βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, υπαγορεύοντας την ανάγκη για πρόσθετες λύσεις για την αντιμετώπιση της αύξησης των ποσοστών μόλυνσης”, δήλωσε ο Califf. “Ο στόχος ήταν πάντα να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι”.

Ο επίτροπος είπε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να μπορούν να χρησιμοποιούν μια μέθοδο κατανομής της δόσης όπου ένα φιαλίδιο εμβολίου Jynneos, που προηγουμένως χρησιμοποιήθηκε ως μία δόση, θα χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση έως και πέντε ξεχωριστών δόσεων. Αυτή η προσέγγιση θα άλλαζε τον τρόπο διαχείρισης του Jynneos, είπε ο Califf. Αντί το εμβόλιο να χορηγείται στο στρώμα λίπους κάτω από το δέρμα, θα χορηγηθεί κάτω από το στρώμα του δέρματος. “Υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα στην ενδοδερμική χορήγηση, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης ανοσολογικής απόκρισης στο εμβόλιο”, δήλωσε ο Califf. “Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το συνολικό προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας δεν θα θυσιαστεί για αυτήν την προσέγγιση. Να ξέρετε ότι έχουμε εξερευνήσει όλες τις επιστημονικά εφικτές επιλογές και πιστεύουμε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαθεσιμότητα και αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της ευλογιάς

Η Κίνα καταργεί τη συνεργασία με τις ΗΠΑ λόγω διαμάχης στην Ταϊβάν

Η νόσος των Λεγεωνάριων σκοτώνει έναν και νοσηλεύει 11 άτομα στην κοιλάδα Napa της Καλιφόρνια

Τα ασφαλιστικά δεδομένα δείχνουν μεγάλη άνοδο στη νόσο του Lyme στις ΗΠΑ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Μπιλ Γκέιτς και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας συζητούν την επέκταση της παγκόσμιας συνεργασίας στον τομέα της υγείας

Ο Γκέιτς συναντήθηκε επίσης με τους ηγέτες της SK Bioscience, η οποία έλαβε χρηματοδότηση 10 εκατομμυρίων δολαρίων από τον Συνασπισμό για Καινοτομίες Ετοιμότητας Επιδημίας CEPI για την ανάπτυξη του εμβολίου της για την COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγχορηγός του 9ου Συνεδρίου ISPAH

Άμπου Ντάμπι ΠΟΥ: Η συγχρηματοδότηση της εκδήλωσης από τον ΠΟΥ ενισχύει τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας ως προτεραιότητας για τη δημόσια υγεία και τη συμβολή της στη μείωση της επιβάρυνσης των μη μεταδοτικών ασθενειών και στη βελτίωση της καθημερινής λειτουργίας, της ψυχικής υγείας και ευεξίας. 

Η σχολική περιφέρεια της Φιλαδέλφειας επιβάλλει μάσκες για τις πρώτες 10 ημέρες του σχολικού έτους ενώ τα προνήπια πρέπει να καλύπτονται όλον τον χρόνο.

Η περιφέρεια εφαρμόζει επίσης ένα πρόγραμμα «μάσκα για να μείνει», δηλώνοντας ότι οι μαθητές και το προσωπικό που έχουν εκτεθεί στην COVID-19 μπορούν να παραμείνουν στο σχολείο αλλά πρέπει να φορούν μάσκα για 10 ημέρες.

Μετάβαση ιστότοπων covid σε παρόχους στη Νέα Υόρκη για ανταπόκριση στην ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με το Fox 5 New York, τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη Νέα Υόρκη έχουν ξεπεράσει τα 2.000. Ο ιός της πολιομυελίτιδας έχει επίσης ανιχνευθεί στα λύματα των πόλεων και σε γειτονικές κομητείες.