Πολιτική Υγείας

Κυβέρνηση Μπάιντεν: Η νομοθεσία περί υγειονομικής περίθαλψης προστατεύει την επείγουσα άμβλωση

Κυβέρνηση Μπάιντεν: Η νομοθεσία περί υγειονομικής περίθαλψης προστατεύει την επείγουσα άμβλωση

Εάν επικρατήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα εφαρμοστεί σε μια επείγουσα αλλά αρκετά περιορισμένη σειρά περιστάσεων.

Κυβέρνηση Μπάιντεν: ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (AP) — Η κυβέρνηση Μπάιντεν υπέβαλε την πρώτη της νομική προσφυγή σε μια κρατική απαγόρευση των αμβλώσεων από το τέλος του Roe εναντίον Wade, υποστηρίζοντας ότι ο περιοριστικός νόμος για τις αμβλώσεις του Αϊντάχο αφήνει τους γιατρούς να αντιμετωπίζουν ποινικές κυρώσεις για την παροχή ιατρικής περίθαλψης που σχετίζεται με τις αμβλώσεις σε απειλητικές ιατρικές καταστάσεις σε γυναίκες στη ζωή-. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης μπορεί να έχει ισχυρό επιχείρημα στην υπόθεση του Αϊντάχο που κατατέθηκε βάσει του ομοσπονδιακού νόμου περί υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ακόμα κι αν κερδίσει, δεν θα επέτρεπε την πλήρη πρόσβαση στην άμβλωση εκεί, είπαν νομικοί εμπειρογνώμονες.

Θα μπορούσε, ωστόσο, να δώσει στους γιατρούς μεγαλύτερο περιθώριο για να παρέχουν μια άμβλωση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή σε μια κατάσταση που θα μπορούσε να γίνει τέτοια.

Αλλά το Τέξας ήδη αποκρούει με μια άλλη μήνυση για το ίδιο ομοσπονδιακό καταστατικό, υποστηρίζοντας ότι ο ομοσπονδιακός νόμος περί υγειονομικής περίθαλψης δεν επιτρέπει την απαγόρευση περίθαλψης που σχετίζεται με την άμβλωση βάσει της πολιτειακής νομοθεσίας. Ακολουθεί μια ματιά στο πώς οι υποθέσεις μονομαχίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν το γεμάτο ιατρικό και νομικό τοπίο, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε το εθνικό δικαίωμα στην άμβλωση:

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο Ομοσπονδιακός ΝΟΜΟΣ;

Ο νόμος περί επείγουσας ιατρικής περίθαλψης και εργασίας, ή EMTALA, τέθηκε σε ισχύ το 1986 και είχε ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να λάβουν επείγουσα περίθαλψη ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώσουν.

Ήταν στο επίκεντρο των δικαστικών συγκρούσεων στο παρελθόν.

Στην υπόθεση του «Baby K» το 1992, για παράδειγμα, ένα δικαστήριο τάχθηκε με τους γονείς που είπαν ότι ο ομοσπονδιακός νόμος απαιτούσε από ένα νοσοκομείο να συνεχίσει να θεραπεύει ένα μωρό που γεννήθηκε χωρίς εγκεφαλικό φλοιό, παρόλο που οι γιατροί είπαν ότι θα ήταν ιατρικά μάταιο και ανέφεραν νόμο μιας πολιτείας που υποστηρίζει, είπε η Lindsay Wiley, καθηγήτρια νομικής και διευθύντρια του Προγράμματος για το νόμο και την πολιτική για την υγεία στο νόμο του UCLA.

Τα νοσοκομεία που παραβιάζουν τον νόμο περί θεραπείας έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να χάσουν την πρόσβαση σε πληρωμές από το Medicare, ένα σημαντικό πλήγμα. Η αγωγή του Αϊντάχο έρχεται μετά την έκδοση παρόμοιων οδηγιών από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα νοσοκομεία πρέπει να παρέχουν υπηρεσίες αμβλώσεων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή καταστάσεις που θα μπορούσαν να γίνουν έκτακτες.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΩΣΗ; Πολλές απαγορεύσεις αμβλώσεων, συμπεριλαμβανομένου του νόμου που θα τεθεί σε ισχύ στο Αϊντάχο, έχουν γραφτεί για να επιτρέψουν τις αμβλώσεις εάν η ζωή μιας εγκύου κινδυνεύει.

Αλλά δεν λένε πάντα τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και ορισμένοι γιατροί λένε ότι οι νόμοι είναι τόσο ασαφείς που είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε ισχύουν οι εξαιρέσεις. Συγκεκριμένα, η εξαίρεση του Αϊντάχο είναι γραμμένη έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως υπεράσπιση σε ποινική δίκη, αφού κατηγορηθεί ο γιατρός.

Η βαθιά αβεβαιότητα και οι πιθανές ποινικές διώξεις κατά των γιατρών είχαν ήδη βαθιές επιπτώσεις στην αναπαραγωγική ιατρική και σε άλλους τομείς της ιατρικής περίθαλψης.

“Ο κίνδυνος της ποινικής δίωξης είναι ένα από τα πιο ακραία, πιο βαριά πράγματα που μπορεί να κάνει ο νόμος. Έχει τεράστιο ανατριχιαστικό αποτέλεσμα”, είπε ο Wiley.

«Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κλινικοί γιατροί, αν επικεντρώνονταν μόνο στον κρατικό νόμο, θα ήταν πολύ διστακτικοί να κάνουν ό,τι έκαναν πάντα για να παρέχουν τυπική περίθαλψη».

Η ομοσπονδιακή πράξη επείγουσας ιατρικής περίθαλψης, αντίθετα, έχει έναν ευρύτερο ορισμό της επείγουσας φροντίδας και σταθεροποίησης, καθώς και ένα συγκεκριμένο σύνολο κανόνων και πολιτικών που αναπτύχθηκαν εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο κυβερνήτης του Αϊντάχο, Μπραντ Λιτλ, Ρεπουμπλικανός, είπε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε στις πολιτείες την αποκλειστική ικανότητα να ρυθμίζουν τις αμβλώσεις και ότι θα υπερασπιστεί τον νόμο ενάντια στην ομοσπονδιακή υπερβολή.

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ; ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕΤΑ; Ο ομοσπονδιακός νόμος υπερισχύει του νόμου του κράτους σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, και αυτό περιλαμβάνει τον ομοσπονδιακό νόμο περίθαλψης έκτακτης ανάγκης, δήλωσε η Άλισον Χόφμαν, καθηγήτρια Νομικής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και εμπειρογνώμονας στον νόμο περί υγειονομικής περίθαλψης.

«Αυτό είναι ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα», είπε. «Αλλά πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση θα φτάσει στο Ανώτατο Δικαστήριο και είναι πραγματικά δύσκολο να προβλέψουμε τι θα συμβεί όταν φτάσει εκεί».

Ο James Blumstein, ειδικός στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt, είπε ότι ο νόμος περίθαλψης έκτακτης ανάγκης που συνδέεται με ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα δαπανών είναι θεμελιωδώς διαφορετικός από τις κρατικές απαγορεύσεις αμβλώσεων που επισύρουν ποινικές κυρώσεις.

Ο ομοσπονδιακός νόμος, εν τω μεταξύ, εφαρμόζεται κυρίως στα νοσοκομεία, ενώ οι απαγορεύσεις αμβλώσεων συνήθως απευθύνονται σε γιατρούς.

«Δεν θα μπορούσα να συμβουλέψω έναν γιατρό να παραβιάζει τον κρατικό νόμο υπό τις περιστάσεις», είπε σε ένα email.

Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης κερδίσει, πιθανότατα θα επέτρεπε τη φροντίδα των αμβλώσεων σε ένα ευρύτερο σύνολο περιστάσεων – αλλά θα εξακολουθεί να υπάρχει μια μεγάλη νομική γκρίζα ζώνη για τους γιατρούς και τα νοσοκομεία. “Πρόκειται για πραγματικά στριμωγμένη περιοχή.

Τι σημαίνει να υπάρχει μια κατάσταση ώστε η απουσία άμεσης ιατρικής φροντίδας να αναμένεται εύλογα να οδηγήσει σε σοβαρό κίνδυνο για την υγεία κάποιου;” είπε ο Χόφμαν.

Πολλές άλλες αγωγές διαδραματίζονται στο Αϊντάχο και στην υπόλοιπη χώρα για τις αμβλώσεις.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λαμβάνει επίσης άλλα μέτρα για να επιτρέψει στους ανθρώπους να συνεχίσουν να κάνουν αμβλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής εκτελεστικού διατάγματος την Τετάρτη που αποσκοπεί εν μέρει στο να διευκολύνει τις γυναίκες να ταξιδεύουν μεταξύ πολιτειών για να κάνουν αμβλώσεις.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΕΞΑΣ;

Το Τέξας μήνυσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση τον περασμένο μήνα για την καθοδήγηση από το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών βάσει του ίδιου ομοσπονδιακού νόμου.

Η πολιτεία υποστήριξε ότι η καθοδήγηση παραβλέπει τη νομοθετική διαδικασία της πολιτείας και αφήνει τους γιατρούς και τα νοσοκομεία ευάλωτα στο να χάσουν τις άδειές τους ή να κατηγορηθούν για εγκλήματα σύμφωνα με την κρατική νομοθεσία. Αξιωματούχοι του Τέξας υποστήριξαν επίσης ότι η διοίκηση θέλει να «μετατρέψει κάθε δωμάτιο έκτακτης ανάγκης στη χώρα σε κλινική άμβλωσης» και ο ομοσπονδιακός νόμος περίθαλψης έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ζητήσει από τους γιατρούς να εξετάσουν πώς να διατηρήσουν «τη ζωή ή την υγεία ενός αγέννητου παιδιού». Ένας σχεδόν ολοκληρωτικός νόμος για τις αμβλώσεις που επιβλήθηκε από την απειλή αστικών αγωγών τέθηκε σε ισχύ στο Τέξας πέρυσι και ένας άλλος νόμος που προβλέπει ποινικές κυρώσεις πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτά τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους δικαστές εκεί, είπε η Ελίζαμπεθ Σέπερ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στη Νομική Σχολή του Όστιν.

Εάν επικρατήσει η κυβέρνηση Μπάιντεν, θα εφαρμοστεί σε μια επείγουσα αλλά αρκετά περιορισμένη σειρά περιστάσεων.

«Η EMTALA δεν δημιουργεί δικαίωμα θεραπείας ή δικαίωμα παραβίασης της απαγόρευσης των αμβλώσεων, αλλά θα παρέχει κάποια διαβεβαίωση στους γιατρούς των επειγόντων περιστατικών», είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το Τέξας μήνυσε τον Υπουργό Υγείας για οδηγίες έκτακτης ανάγκης για άμβλωση

Σχέδιο Β για επείγουσα αντισύλληψη, απάντηση στην απαγόρευση αμβλώσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ

Τα νομοσχέδια της Φλόριντα και της Δυτικής Βιρτζίνια θα απαγόρευαν τις αμβλώσεις μετά από 15 εβδομάδες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ξεκινά η εκστρατεία εμβολιασμού κατά της ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία

Το υπουργείο Υγείας της Ιταλίας δήλωσε ότι οι γκέι, οι αμφιφυλόφιλοι άνδρες και τα τρανς άτομα που έκαναν πρόσφατα σεξ με πολλούς συντρόφους, είχαν πρόσφατα σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη ή χρησιμοποιούν χημικά φάρμακα κατά τη σεξουαλική επαφή, θα είναι επιλέξιμοι για το εμβόλιο. Το προσωπικό του νοσοκομείου που ασχολείται με περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων είναι επίσης επιλέξιμο.

Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε έρευνα σε εκατοντάδες παιδιά: Νέα δεδομένα

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan διπλασίασε την κριτική του για το Met αφού κατέκρουσε τη δύναμη για την υπόθεση Child Q και άλλα περιστατικά. Ήταν «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι τόσες σωματικές έρευνες γίνονταν χωρίς την παρουσία ενός ενήλικα, είπε ένας εκπρόσωπος του Khan.

Το Χονγκ Κονγκ μειώνει την καραντίνα Covid για τις αφίξεις

Οι αφίξεις από το εξωτερικό θα λαμβάνουν κίτρινο κωδικό και δεν θα επιτρέπονται σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ, γυμναστήρια και κινηματογράφους κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών της αυτοπαρακολούθησής τους

Η παρακολούθηση της ψυχικής υγείας του ένοπλου προσωπικού είναι απαραίτητη

Ψυχική υγεία: Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ ψυχικής κατάστασης και ψυχικής διαταραχής και ότι το υπάρχον κοινωνικό ταμπού που σχετίζεται με την ψυχική υγεία πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Πάλι αρνητικός στην Covid ο Μπάιντεν σταματά την απομόνωση

Μπάιντεν κορωνοϊός: Αφού βίωσε μια περίπτωση ανάκαμψης COVID, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν βρέθηκε αρνητικός σε μοριακό τεστ το Σάββατο και την Κυριακή και έφυγε από τον Λευκό Οίκο για την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Νομοθεσία των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της απώλειας μάθησης που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της covid

Οι μαθητές είχαν χαμηλότερες επιδόσεις το σχολικό έτος 2021-2022 σε σύγκριση με το σχολικό έτος 2020-2021, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας εκπαιδευτικού λογισμικού Renaissance.

Χαβάη Κίνας: Πάνω από 80.000 τουρίστες παγιδευμένοι μετά το ξέσπασμα της COVID

Χαβάη Κίνας: Οι τουρίστες που θέλουν να φύγουν πρέπει να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα σε πέντε τεστ PCR σε διάστημα επτά ημερών, ενώ τα ξενοδοχεία της πόλης κλήθηκαν να προσφέρουν στους επισκέπτες έκπτωση 50% μέχρι να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Το Κονέκτικατ εγκαινιάζει ιστότοπο και τηλεφωνική γραμμή για τις αμβλώσεις παρά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

«Στο Κονέκτικατ, το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή εξακολουθεί να προστατεύεται», δήλωσε η Επίτροπος του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κονέκτικατ, Δρ Manisha Juthani.