ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κορωνοϊός: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19 στην υγεία

Κορωνοϊός: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19 στην υγεία

Κορωνοϊός: Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του Covid-19 στην υγεία. Τα συμπτώματα του κορωνοϊού µπορεί µερικές φορές να επιμείνουν για µήνες. Ο ιός ενδέχεται να προκαλέσει βλάβη στους πνεύμονες, την καρδιά και τον εγκέφαλο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο µακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Οι περισσότεροι άνθρωποι που πάσχουν από τη νόσο (COVID- 19) αναρρώνουν πλήρως μέσα σε λίγες εβδομάδες

Ωστόσο κάποιοι άνθρωποι, ακόμη και όσοι είχαν ήπιες εκδοχές της ασθένειας, ίσως να συνεχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα μετά την αρχική τους ανάρρωση. Αυτοί οι άνθρωποι μερικές φορές αυτοαποκαλούνται “μακροχρόνιοι φορείς” και η κατάσταση αυτή αποκαλείται σύνδρομο μετά-COVID- 19 ή “μακρύ COVID- 19.” Τα μακροπρόθεσμα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μυϊκός πόνος ή κεφαλαλγία
  • Γρήγορος ή δυνατός καρδιακός παλμός
  • Απώλεια οσμής ή γεύσης
  • Προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης ή ύπνου
  • Εξάνθημα ή τριχόπτωση

Αν και ο κορωνοϊος θεωρείται μια ασθένεια που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, μπορεί να βλάψει και πολλά άλλα όργανα. Αυτή η βλάβη οργάνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων προβλημάτων υγείας. Τα όργανα που µπορεί να επηρεαστούν από την COVID- 19 περιλαμβάνουν:

  • Καρδιά. Οι εξετάσεις απεικόνισης που πραγματοποιήθηκαν μήνες μετά την ανάνηψη από την COVID- 19 έδειξαν μόνιμη βλάβη στον καρδιακό μυ, ακόμα και σε άτομα που εμφάνισαν μόνο ήπια συμπτώματα. Αυτό µπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ή άλλων καρδιακών επιπλοκών στο µέλλον.
  • Πνεύμονες. Ο τύπος της πνευμονίας που συχνά σχετίζεται µε την COVID- 19 µπορεί να προκαλέσει µακροχρόνια βλάβη στους μικροσκοπικούς αερόσακους (κυψελίδες) στους πνεύμονες. Ο προκύπτων ουλώδης ιστός μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια αναπνευστικά προβλήματα.
  • Εγκέφαλος. Ακόμα και στους νέους, ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, επιληπτικές κρίσεις και σύνδρομο Guillain-Barre. κατάσταση που προκαλεί προσωρινή παράλυση. Η COVID- 19 µπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου του Parkinson και της νόσου του Alzheimer.

Θρόμβοι αίματος και προβλήματα αιμοφόρων αγγείων . Ο κορωνοϊός µπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες συσσώρευσης των αιμοσφαιρίων και σχηματισμού θρόμβων. Αν και οι μεγάλοι θρόμβοι µπορεί να προκαλέσουν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, µεγάλο µέρος της καρδιακής βλάβης που προκαλείται από την COVID- 19 πιστεύεται ότι οφείλεται σε πολύ µικρούς θρόμβους που εμποδίζουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία (τριχοειδή) στον καρδιακό µυ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Μελέτη της ανοσολογικής ανταπόκρισης ασθενών με κακοήθειες στην λοίμωξη από τον SARS-CoV-2

Πώς η πανδημία αυξάνει το ρίσκο της αυτοκτονίας

Συνεχίζεται το lockdown πανελλαδικά - Επιφυλακτικοί οι λοιμωξιολόγοι

Μεταλλάξεις του κορωνοϊού και το πρώτο κρούσμα στην Γερμανία

Νέα μετάλλαξη του ιού του κορωνοϊού: Τι ξέρουμε -1ο κρούσμα και σε Γερμανία . Η ταχεία εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής του κορωνοϊού κατηγορήθηκε για την εισαγωγή αυστηρών κανόνων ανάμειξης της τέταρτης βαθμίδας για εκατομμύρια ανθρώπους, αυστηρότερους περιορισμούς τα Χριστούγεννα στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία, και άλλες χώρες που έθεσαν το Ηνωμένο Βασίλειο σε ταξιδιωτική απαγόρευση.

Πώς θα χτίσουμε υγιή σχέση με εσωστρεφή σύντροφο

Προσπαθήστε να μην το παίρνετε προσωπικά αν ο/η σύντροφός σας χρειάζεται χρόνο να αποφορτιστεί και να μείνει μόνος/η. Είναι πολύ συνηθισμένο οι εσωστρεφείς να χρειάζονται περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τον εαυτό σας συγκριτικά με τους εξωστρεφείς.

Τροφές που αποδυναμώνουν το άγχος και άλλες που το επιτείνουν

Θα μπορούσαν οι επεξεργασμένες τροφές, όπως το hot dog, το λουκάνικο, οι πίτσες και τα κέικ να προκαλούν άγχος; Ερευνητές στο Λονδίνο βρήκαν ότι μια τέτοια διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

Χορτοφαγία: Για άτομα που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν βάρος, οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση χάρη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό.