ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Συμπτώματα Covid-19: Σημάδια σοβαρής λοίμωξης στο γαστρεντερικό – πεπτικό

Συμπτώματα Covid-19: Σημάδια σοβαρής λοίμωξης στο γαστρεντερικό – πεπτικό

Αν κάποιος έχει κάτι από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και COVID-19. Θα μπορούσε να προέρχεται από μια ποικιλία πιθανών αιτιών». Ωστόσο, είναι σώφρον να εξεταστεί από έναν επαγγελματία υγείας, λέει ο δρ. Mitch Wilson, εκ των συν-συγγραφέων της μελέτης.

Συμπτώματα Covid-19: Ο κορωνοϊός είναι ευρέως γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές, αλλά ολοένα και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν ότι μπορεί να έχει ποικίλα -και ενδεχομένως σοβαρά- συμπτώματα και αλλού στο σώμα. Σύμφωνα με μια ανασκόπηση επιμέρους ερευνών που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Abdominal Radiology, ο κορωνοϊός συνδέεται με τρία δυνητικά σοβαρά πεπτικά συμπτώματα, που πολλοί τα συγχέουν με άλλες ασθένειες.

Κατά την ανασκόπηση 36 μελετών για τον κορωνοϊό, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μεταξύ 31 Μαρτίου και 15 Ιουλίου 2020, ερευνητές από το Τμήμα Ακτινολογίας και Διαγνωστικής Απεικόνισης του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα διαπίστωσαν ότι το 18% των ασθενών με COVID-19 εμφάνισαν πεπτικά συμπτώματα, ενώ το 16% των ασθενών παρουσίασαν αποκλειστικά γαστρεντερικά συμπτώματα.

Κορωνοϊός: Προσοχή αν έχετε τρία συγκεκριμένα συμπτώματα στο γαστρεντερικό σύστημα

Αν και η πλειοψηφία των ασθενών με COVID-19 με πεπτικά προβλήματα εμφάνισαν κοινά συμπτώματα, όπως απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετο, διάρροια και κοιλιακό άλγος, ένα μικρό ποσοστό εμφάνισε φλεγμονή του εντέρου, αέρια στο τοίχωμα του εντέρου και διάτρηση του εντέρου.

Αν και η κλινική Mayo αναφέρει ότι η φλεγμονή του εντέρου μπορεί να εμφανιστεί ως μέρος κοινών συμπτωμάτων από άλλες πεπτικές καταστάσεις, όπως κόπωση, κοιλιακό άλγος, ακούσια απώλεια βάρους, έλλειψη όρεξης, διάρροια και αίμα στα κόπρανα, τα άλλα δύο συμπτώματα μπορεί να έχουν σοβαρά -και ακόμη και θανατηφόρα- αποτελέσματα.

Ο αέρας στο τοίχωμα του εντέρου -επίσης γνωστός και ως pneumatosis intestinalis– μπορεί να εμφανιστεί με

  • μια διόγκωση στην κοιλιακή περιοχή
  • πόνο
  • διάρροια και
  • αίμα στα κόπρανα

σύμφωνα με μια μελέτη του 2018, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό BMC Gastroenterology.

Από την άλλη πλευρά, μια διάτρηση του εντέρου μπορεί να εκδηλωθεί με

  • πυρετό
  • ρίγη
  • σοβαρό κοιλιακό άλγος
  • ναυτία
  • έμετο και
  • σήψη (μια πιθανώς θανατηφόρα απόκριση στη λοίμωξη) στην περίπτωση που τα περιεχόμενα του πεπτικού σωλήνα διαρρεύσουν έξω από τα έντερα

Αν και αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τρομακτικά, η COVID-19 δεν είναι η μοναδική πιθανή αιτία πίσω από αυτά.

«Αν κάποιος έχει κάτι από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει και COVID-19. Θα μπορούσε να προέρχεται από μια ποικιλία πιθανών αιτιών». Ωστόσο, είναι σώφρον να εξεταστεί από έναν επαγγελματία υγείας, λέει ο δρ. Mitch Wilson, εκ των συν-συγγραφέων της μελέτης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια συμπτώματα δείχνουν μακρά covid - 19

Ο δυσκολότερος γρίφος της πανδημίας

Σύμπτωμα ασθενών covid-19 ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου

Η κατανάλωση αναψυκτικών τύπου light ενέχει κινδύνους για την υγεία

Αναψυκτικά: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν αναψυκτικά light, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ένα γλυκό και ανθρακούχο ποτό χωρίς να καταναλώνουν εκατοντάδες θερμίδες ή να φορτώνονται με μεγάλες δόσεις ζάχαρης.

Η plant based διατροφή ενισχύει το μεταβολισμό

Χορτοφαγία: Για άτομα που μπορεί να επιθυμούν να χάσουν βάρος, οι φυτικές δίαιτες θα μπορούσαν να είναι η καλύτερη λύση χάρη στον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το μεταβολισμό.

Εντυπωσιακά οφέλη των κρεμμυδιών για την υγεία

Κρεμμύδι Ιδιότητες: Στην πραγματικότητα, οι φαρμακευτικές ιδιότητες των κρεμμυδιών έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα, όταν χρησιμοποιήθηκαν για τη θεραπεία παθήσεων όπως πονοκεφάλους, καρδιακές παθήσεις και πληγές στο στόμα

Τι σημαίνει το μυστηριώδες τραγούδι του μεγαλύτερου θηλαστικού στη θάλασσα;

Η μετάβαση της ώρας του τραγουδιού από το βράδυ κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε παρατηρηθεί ξανά στο παρελθόν, αλλά τα δεδομένα από τις μεμονωμένες ετικέτες βοήθησαν τους επιστήμονες να συνειδητοποιήσουν ότι η αλλαγή ήταν ένα σαφές σημάδι αλλαγής συμπεριφοράς.

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν ετοιμάζεσαι για... τρίο

Θες να κάνεις τρίο: Δείτε όλα όσα χρειάζεστε. Η εύρεση ενός ζευγαριού μπορεί να πάρει λίγο χρόνο. Το ιδανικό ζευγάρι είναι σεβαστό, χαλαρό και σταθερό στη σχέση τους. Αν κάποιος από τους δύο φαίνεται να αισθάνεται άβολα με την κατάσταση, θα είναι άβολο και για εσάς. Είτε συναντάτε το ζευγάρι στο διαδίκτυο, είτε στην πραγματική ζωή, σίγουρα σημειώστε τη χημεία τους πριν μπείτε στην εξίσωση.

Εσύ έχεις αισθανθεί οργασμό στον ύπνο σου

Οργασμός στον ύπνο σου: Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρεις. Όταν ανατρέξετε στο σεξ (στο δημοτικό, το γυμνάσιο και το λύκειο), μερικά πράγματα ξεχωρίζουν  όπως τα αμήχανα συναισθήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη οργάνων που σχετίζονται με το σεξ, τα ζωντανά βίντεο εγκυμοσύνης, και την πιθανότητα να έχουμε όνειρα με υγρό τρόπο.

Πάνω από 100 οι καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση μετά τη Μπεκατώρου

Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, έδωσε θάρρος στην κοπέλα, και η μαρτυρία της το περασμένο Σάββατο ξεκίνησε μια χιονοστιβάδα αποκαλύψεων, που ακόμη είναι άγνωστο ποιους θα παρασύρει.