Άποψη

Μηνιγγίτιδα Β μια σπάνια αλλά αρκετά επικίνδυνη νόσος που απειλεί βρέφη και παιδιά

Μηνιγγίτιδα Β μια σπάνια αλλά αρκετά επικίνδυνη νόσος που απειλεί βρέφη και παιδιά

Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος αύξησης των κρουσμάτων της μηνιγγίτιδας Β στα παιδιά μετά την άρση των μέτρων προστασίας για τον COVID στα σχολεία, τις εξωσχολικές δραστηριότητες και την επιστροφή στην καθημερινότητα, γεγονός που έχει προβληματίσει αρκετούς γονείς.

Παρότι τα κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β μειώθηκαν κατά την πανδημία λόγω των υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί της μάσκες, self-tests, καθώς της της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης που είχε δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια για την νόσο, ωστόσο ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι υπαρκτός. Σε αυτό έχει συντελέσει το εμβολιαστικό κενό που δημιούργησε η πανδημία, τόσο για την ίδια τη νόσο όσο και για άλλα «ξεχασμένα» λοιμώδη νοσήματα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γεγονός που επισφραγίζει το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί κάτω των 5 ετών το πρώτο τρίμηνο του 2022. Επιπροσθέτως, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν και κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και πιο πρόσφατα η Αγγλία, στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β στον ανεμβολίαστο πληθυσμό. Μάλιστα από το 2021 η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία είχε τονίσει ότι η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε κατά κόρον και τον εμβολιασμό έναντι μηνιγγίτιδας Β, ένα νόσημα για το οποίο υπήρχε μία εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40% πριν την πανδημία.

Γεγονότα  που έχουν δημιουργήσει προβληματισμό σε πολλούς γονείς οι οποίοι επικοινωνούν με το  www.healthweb.gr και ρωτούν για τη σπάνια αυτή νόσο αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή, η οποία όμως μπορεί να προληφθεί μόνο μέσω του εμβολιασμού, όπως τονίζουν οι παιδίατροι. Συγκεκριμένα το εν λόγω θέμα του εμβολιασμού είχε συζητηθεί και στη διαδικτυακή εκπομπή opinion health.

  • Η μηνιγγίτιδα Β αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών βακτηριακής μηνιγγίτιδας στην Ελλάδα, με 670 επιβεβαιωμένα κρούσματα από το 2004 μέχρι το 2021 στη χώρα μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επικίνδυνη νόσο η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες. Συγκεκριμένα τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο.

Το βακτήριο που προκαλεί τη Μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τα σταγονίδια και το σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση. Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι: το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα υπεύθυνα για την εκδήλωσή της βακτήρια και να τη μεταδώσουν σε άλλους. Στα αρχικά στάδια της νόσου τα συμπτώματα ομοιάζουν με αυτά της απλής ίωσης, δημιουργώντας την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα», ωστόσο εξελίσσεται ραγδαία.

Όπως είναι γνωστό μόνο ο εμβολιασμός αποτελεί ουσιαστική πρόληψη έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β. Συνεπώς, ως βασικό ερώτημα παραμένει το κατά πόσο η σπάνια νόσος της μηνιγγίτιδας Β, η οποία έχει περιοριστεί μέχρι σήμερα λόγω του εμβολιασμού, μπορεί αύριο να «ενεργοποιηθεί» και ο κίνδυνος να εμφανιστεί ξανά μπροστά μας;

Να θυμίσουμε αυτό που τονίζουν οι παιδίατροι ότι «Οι γονείς θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τον παιδίατρο τους, να ενημερωθούν για την ασθένεια και να βεβαιωθούν ότι το παιδί τους έχει εμβολιαστεί έναντι της μηνιγγίτιδας Β και σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουν το συντομότερο στο σχετικό εμβολιασμό’’. Ας μην το αναβάλλουμε..

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το CDC προειδοποιεί για θανατηφόρο ξέσπασμα μηνιγγίτιδας στη Φλόριντα

Ο Γιώργος Τρίμης στο healthweb: Οι έφηβοι να εμβολιαστούν κινδυνεύουν από μυοκαρδίτιδα εάν νοσήσουν

Κώστας Νταλούκας healthweb.gr : Αυξημένος κίνδυνος να νοσήσουν τα παιδιά κάτω του ενός έτους

Το CDC προειδοποιεί για επικίνδυνους ιούς που μολύνουν βρέφη στις ΗΠΑ

Το CDC προειδοποιεί για τον δυνητικά θανατηφόρο ιό στα βρέφη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία στη Ρόδο από την έλλειψη αναισθησιολόγων

Ρόδος χειρουργεία: Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται και πάλι, από την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αναβάλλονται και πάλι κατά δεκάδες, τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία. 

Ρίτα Μωραϊτάκη: Στην Αττική του Νίκου Χαρδαλιά δεν θα μένει κανείς πίσω

Το κοινωνικό πρόσωπο της Περιφέρειας θα αναδειχθεί αυτή την τετραετία και σε αυτό δεσμεύομαι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις, εφόσον οι πολίτες με τιμήσουν με την ψήφο τους και εκλεγώ στον κεντρικό τομέα με το συνδυασμό του Νίκου Χαρδαλιά.Της Ελευθερίας (Ρίτας) Μωραϊτάκη-Πικρού

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

Το προτεινόμενο άρθρο 15 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας που είναι σε διαβούλευση εάν ψηφιστεί νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των δημόσιων νοσοκομείων, συνεχίζοντας την ιστορία αφού 47 φορές από το 2009 έως σήμερα έχουν νομιμοποιηθεί όλες οι παράνομες προμήθειες και κάποιοι αθώωναν όσους οδηγούσαν σε χρεοκοπία το σύστημα δημόσιας υγείας.

Αγρίνιο Εσπερίδα: "Σακχαρώδης Διαβήτης - Ενημέρωση και Διαχείριση"

Αγρίνιο Εσπερίδα: Χτες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η Εσπερίδα με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης: Ενημέρωση και Διαχείριση».