Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Λευκός, καφέ, πράσινος & ροζ θόρυβος: Μπορούν αυτοί οι ήχοι να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα;

Λευκός, καφέ, πράσινος & ροζ θόρυβος: Μπορούν αυτοί οι ήχοι να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα;

Λευκός, καφέ, πράσινος & ροζ θόρυβος: Όλοι αυτοί οι ήχοι βοηθούν στην εξάλειψη του θορύβου περιβάλλοντος, έχουν διαφορετικές συχνότητες και όταν πρόκειται να επιλέξετε ποιος είναι καλύτερος, εξαρτάται από εσάς.

Πέφτετε στο κρεβάτι σε μια λογική ώρα με όλες τις καλές προθέσεις, μόνο για να περάσετε τα επόμενα 45 λεπτά τσεκάροντας το Instagram ή το TikTok με το ένα μάτι να κάνει όλη τη δουλειά καθώς το άλλο κάθεται μπρούμυτα στριμωγμένο στο μαξιλάρι σας. Τουλάχιστον βρίσκεστε στο σωστό μέρος για να ανακαλύψετε όλους τους διαφορετικούς χρωματικούς θορύβους που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Λειτουργούν λοιπόν αυτοί οι πολύχρωμοι θόρυβοι; Και αν ναι, πώς; Και ποια χρώματα; Τόσες πολλές ερωτήσεις…

Ας ξεκινήσουμε με τον λευκό θόρυβο

Ο λευκός θόρυβος συγκρατεί όλες τις συχνότητες ήχου στην ίδια ένταση και συχνά μεταφέρει πολλαπλά ηχητικά κύματα, από χαμηλό, μεσαίο και υψηλό. Αυτός ο θόρυβος χρησιμοποιείται συχνά για να ηρεμήσει τα μωρά, να βελτιώσει την εστίαση και να βοηθήσει στον ύπνο τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Ο λευκός θόρυβος ακούγεται στην καθημερινή ζωή από ανεμιστήρες, κλιματιστικά και ραδιοστατικό. Έτσι, εν ολίγοις, κάνει καλή δουλειά στο να καλύπτει τους εξωτερικούς θορύβους παρέχοντάς σας σταθερό θόρυβο.

Όταν κοιμόμαστε, μέρος του εγκεφάλου μας είναι ακόμα ξύπνιο και παρακολουθεί για πιθανά προβλήματα: μωρά που κλαίνε, συναγερμοί πυρκαγιάς κ.λπ. Αυτοί οι θόρυβοι μπορεί να βοηθήσουν να καλυφθούν αυτοί οι ξαφνικοί εξωτερικοί θόρυβοι και να σας βοηθήσουν να μείνετε κοιμισμένοι αντί να σας ενοχλούν. Δίνουν ένα σταθερό θόρυβο πολλαπλών συχνοτήτων ήχου που βοηθούν να συγκαλύψει (ή να μειώσει), τη διαταραχή που προκαλείται από ξαφνικούς θορύβους στη σιωπή της νύχτας.

Αλλά προσέξτε – εάν το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε είναι αρκετά ήσυχο, αυτοί οι θόρυβοι μπορεί να μην βοηθήσουν στον καλύτερο ύπνο, αλλά μάλλον το μηχάνημα λευκού θορύβου μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη διαταραχή στον ύπνο σας από οποιοδήποτε όφελος που προσφέρει επειδή παράγει ήχο όταν διαφορετικά θα υπήρχε σιωπή. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν τον λευκό θόρυβο χρήσιμο καθώς ο εγκέφαλος έχει κάτι χαλαρωτικό να επικεντρωθεί αντί για τους γύρω περιβαλλοντικούς θορύβους. Ο λευκός θόρυβος όχι μόνο μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να αποκοιμηθούν, αλλά μπορεί να τους βοηθήσει να παραμείνουν κοιμισμένοι.

Καφέ θόρυβος

Σχεδιασμένη με βαθύτερο και δυνατό τόνο – αυτή η συχνότητα μοιάζει με τον ήχο μιας καταιγίδας. Περιέχει πολύ χαμηλές συχνότητες σε μεγαλύτερη ένταση από τους ήχους υψηλότερης συχνότητας, όπως ο χαμηλός ήχος βρυχηθμού ενός αεροσκάφους. Ο καφές θόρυβος μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση μέσω των χαμηλών συχνοτήτων και λέγεται ότι παράγει έναν ήχο που πολλοί άνθρωποι βρίσκουν καταπραϋντικό. Μπορεί να βοηθήσει όσους δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, αλλά και να βελτιώσει τον τρόπο που κοιμούνται οι άνθρωποι. Ο χαμηλός ήχος του βουητού μπορεί να βοηθήσει στον αποκλεισμό του εξωτερικού θορύβου και ακόμη και να καταπραΰνει τα συμπτώματα των εμβοών καλύπτοντας τον ενδεικτικό ήχο κουδουνίσματος που σχετίζεται με την πάθηση.

Πράσινος θόρυβος

Αυτός ο ήχος έχει πλέον καταλάβει το TikTok, με το hashtag #GreenNoise. Μοιάζει περισσότερο με φυσικό ήχο φόντου στα 500 Hz περίπου. Είναι παρόμοιος με τον καφέ ή ροζ θόρυβο, αλλά είναι γενικά πιο ευχάριστος και χαλαρωτικός να τον ακούς. Αν και δεν είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος, ο πράσινος θόρυβος είναι μια εγγραφή ενός πραγματικού ήχου στη φύση – όπως ένας απαλός καταρράκτης ή βροχή.

Ροζ θόρυβος

Αυτός ο τύπος ήχου περιέχει όλες τις συχνότητες λευκού θορύβου, αλλά με “λιγότερο ευχάριστη” και υψηλότερη συχνότητα ήχων σε πιο ήσυχη ένταση, όπως ο απαλός ήχος της βροχής, για παράδειγμα.

Εντάξει, είμαι ακόμα ξύπνιος – λευκός, καφές, πράσινος ή ροζ;

Συνοψίζοντας, όλοι αυτοί οι ήχοι βοηθούν στην εξάλειψη του θορύβου περιβάλλοντος, έχουν διαφορετικές συχνότητες και όταν πρόκειται να επιλέξετε ποιος είναι καλύτερος, εξαρτάται από εσάς. Δοκιμάστε τους όλους και δείτε ποιος σας βοηθάει περισσότερο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το απόλυτο hack για να ζήσουμε περισσότερο

Ένας στους πέντε αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου

Γιατί μιλάτε στον ύπνο σας και τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας

9 Συμβουλές για να κοιμάστε καλύτερα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Close Icon