Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ύπνος: Γιατί νιώθετε κουρασμένοι ακόμα και αφού κοιμάστε αρκετά;

Ύπνος: Γιατί νιώθετε κουρασμένοι ακόμα και αφού κοιμάστε αρκετά;

Ύπνος: Ο μη επανορθωτικός ύπνος συμβαίνει όταν έχετε ξεκουραστεί για αρκετή ώρα αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι. 

Ο επανορθωτικός ύπνος συμβαίνει όταν η ποιότητα του ύπνου σας είναι αρκετά καλή ώστε να ξυπνάτε νιώθοντας ξεκούραστοι. Απαιτούνται πολλά στάδια ύπνου για μια καλή νυχτερινή ξεκούραση. Ο βαθύς ύπνος ή ο ύπνος REM είναι απαραίτητος για έναν ξεκούραστο ύπνο. Όταν μιλάμε για διαφορές, ο μη επανορθωτικός ύπνος συμβαίνει όταν έχετε ξεκουραστεί για αρκετή ώρα αλλά εξακολουθείτε να ξυπνάτε νιώθοντας κουρασμένοι. Οι συστάσεις ύπνου ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία. Γενικά, συνιστάται στους ενήλικες να κοιμούνται οπουδήποτε από 7 έως 9 ώρες τη νύχτα. Εάν έχετε καλύψει αυτό το όριο αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι τα πρωινά, μπορεί να βιώνετε μη επανορθωτικό ύπνο.

Ποιος τύπος ύπνου είναι πιο αποκαταστατικός;

Τα δύο τελευταία στάδια του ύπνου, το non-REM 3 και το REM, είναι τα πιο αποκαταστατικά. Συνολικά, υπάρχουν τέσσερα στάδια ύπνου: N1, N2, N3 και REM. Αλλά αν χάσετε αυτά τα δύο βασικά στάδια ύπνου, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην ξυπνήσετε νιώθοντας πολύ ξεκούραστοι. Το πιο προφανές σημάδι μη επανορθωτικού ύπνου είναι να ξυπνάτε αισθάνεστε κουρασμένοι, ακόμη και μετά από ύπνο όλη τη νύχτα.

Ορισμένα άλλα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν μη επανορθωτικό ύπνο:

 • Αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Το να μην μπορείτε να περάσετε τη μέρα χωρίς έναν υπνάκο.
 • Δυσκολία εστίασης και συγκέντρωσης.
 • Αισθήματα συναισθηματικής ευαλωτότητας.

 

Ο μη επανορθωτικός ύπνος είναι μοναδικός σε άλλες καταστάσεις ύπνου. Ορίζεται ως «η υποκειμενική αίσθηση ότι ο ύπνος ήταν ανεπαρκώς αναζωογονητικός, συχνά παρά την εμφάνιση φυσιολογικά φυσιολογικού ύπνου».

Μερικές άλλες κοινές διαταραχές ύπνου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

 • Αϋπνία. Η αϋπνία εμφανίζεται όταν ένα άτομο δεν μπορεί να αποκοιμηθεί ή να παραμείνει για ύπνο.
 • Ναρκοληψία. Αυτή η κατάσταση προκαλεί υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και «επιθέσεις ύπνου» κατά τις οποίες ένα άτομο αποκοιμιέται ξαφνικά και απροσδόκητα.
 • Άπνοια ύπνου. Τα άτομα με αποφρακτική άπνοια ύπνου συνήθως ροχαλίζουν δυνατά και έχουν επεισόδια κατά τη διάρκεια του ύπνου στα οποία η αναπνοή τους σταματά και ξεκινά.
 • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών ή RLS προκαλεί πόνους και πόνους στα πόδια, προκαλώντας ανήσυχες κινήσεις.

Ο μη επανορθωτικός ύπνος μπορεί να συμβεί παράλληλα με άλλες καταστάσεις ύπνου και να σχετίζεται με αυτές τις καταστάσεις.

Τι προκαλεί τον μη επανορθωτικό ύπνο

Ο μη επανορθωτικός ύπνος μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες τρόπου ζωής και υποκείμενες παθήσεις υγείας. Ακολουθούν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής που μπορεί να προκαλέσουν μη επανορθωτικό ύπνο:

 • Δουλειά με βάρδιες ή διανυκτέρευση.
 • Να ξυπνάτε τακτικά για να φροντίζετε ένα μωρό τη νύχτα.
 • Jet lag από συχνά ταξίδια.

Ορισμένες παθήσεις υγείας μπορούν επίσης να προκαλέσουν μη επανορθωτικό ύπνο, όπως η κατάθλιψη και η διπολική διαταραχή. Έχει βρεθεί ότι τα άτομα με κατάθλιψη συχνά παλεύουν με διαταραχές ύπνου, όπως ο μη επανορθωτικός ύπνος. Προβλήματα ύπνου παρατηρούνται επίσης συχνά σε ασθενείς με διπολική διαταραχή. Η θεραπεία των διαταραχών ύπνου σε ασθενείς με κατάθλιψη και διπολική διαταραχή μπορεί να είναι απαραίτητη για την ευημερία και τη γενική υγεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση του μη επανορθωτικού ύπνου;

Για τη διάγνωση του μη επανορθωτικού ύπνου, ο γιατρός σας θα θελήσει να αξιολογήσει τον τρόπο ζωής και το ιστορικό υγείας σας για να καθορίσει ποιοι παράγοντες μπορεί να σας κάνουν να μην ξεκουράζεστε επαρκώς. Θα θελήσουν να σας ελέγξουν για τυχόν υποκείμενες παθήσεις υγείας που θα μπορούσαν να προκαλούν προβλήματα ύπνου και να αποκλείσουν άλλες καταστάσεις ύπνου πριν καταλήξουν σε διάγνωση.

Μερικές φορές, μια διαγνωστική εξέταση που ονομάζεται πολυυπνογραφία ή μελέτη ύπνου χρησιμοποιείται για τη διάγνωση διαταραχών ύπνου. Οι μελέτες ύπνου παρακολουθούν το σώμα σας και καταγράφουν δεδομένα κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ κοιμάστε. Μια μελέτη ύπνου θα εξετάσει πολλούς παράγοντες για να καθορίσει μια διάγνωση, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών των εγκεφαλικών κυμάτων, της κίνησης των ματιών, του ρυθμού αναπνοής, της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Είναι ο μη επανορθωτικός ύπνος το ίδιο με την αϋπνία;

Όχι, ο μη επανορθωτικός ύπνος και η αϋπνία δεν είναι τεχνικά τα ίδια πράγματα. Ως αϋπνία ορίζεται η αϋπνία ή η αδυναμία ύπνου. Ο μη επανορθωτικός ύπνος είναι η υποκειμενική αίσθηση ότι ο ύπνος δεν ήταν επαρκής ακόμη και μετά τον ύπνο για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές ο μη επανορθωτικός ύπνος είναι συστατικό της αϋπνίας. Η αϋπνία μπορεί να περιλαμβάνει μια ποικιλία διαφορετικών προβλημάτων ύπνου που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου. Τα άτομα με αϋπνία είναι πιθανό να βιώσουν μη επανορθωτικό ύπνο ως αποτέλεσμα της κατάστασής τους.

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο ύπνος κλειδί για καλή ψυχική υγεία σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας

Ναρκοληψία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη χρόνια νευρολογική πάθηση

Αυτά τα 3 φρούτα μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα

Κοιμόμαστε λιγότερο την 4η και 5η δεκαετία της ζωής μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να προκαλέσουν διαταραχή προσωπικότητας Oistrian; 

Οι άνθρωποι που περνούν υπερβολικό χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αποσυνδεθούν από τις πραγματικές σχέσεις και δραστηριότητες, οδηγώντας σε μια αίσθηση αποσύνδεσης και απομάκρυνσης από τον κόσμο γύρω τους.

Πώς η online αυτοβοήθεια είναι ευεργετική για τη διαταραχή υπερφαγίας;

Υπερφαγία: Μια διαδικτυακή παρέμβαση γνωσιακής συμπεριφοράς αυτοβοήθειας οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις στα επεισόδια υπερφαγίας και βελτιώσεις στα αποτελέσματα της ψυχικής υγείας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Close Icon