Επιστημονικά Νέα

Διαβήτης Αλτσχάιμερ: Ποια η συσχέτιση ανάμεσα στις δύο παθήσεις;

Διαβήτης Αλτσχάιμερ: Ποια η συσχέτιση ανάμεσα στις δύο παθήσεις;

Διαβήτης Αλτσχάιμερ: Νέα μελέτη αποδεικνύει πως ενδέχεται ο διαβήτης τύπου 2 να πολλαπλασιάσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ αλλάζοντας τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με νέα έρευνα σε ζώα. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Νεβάδα στο Λας Βέγκας έδειξε ότι τα χρόνια υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα μπορούσαν να επηρεάσουν την μνήμη και να αλλάξουν πτυχές των δικτύων μνήμης που λειτουργούν σε τρωκτικά. Ο διαβήτης είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά δεν είναι σαφές γιατί. Δείχνουμε ότι ένα κεντρικό χαρακτηριστικό του διαβήτη, η υπεργλυκαιμία, επηρεάζει τη νευρική δραστηριότητα με τρόπους παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται στα προκλινικά μοντέλα της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που δείχνει αλλαγές νευρικής δραστηριότητας λόγω υπεργλυκαιμίας που επικαλύπτονται με αυτό που παρατηρείται στα συστήματα Αλτσχάιμερ.

Συσχέτιση ανάμεσα στο Αλτσχάιμερ & τον διαβήτη τύπου 2

Δουλεύοντας με αρουραίους, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι δύο τμήματα του εγκεφάλου που είναι κεντρικά στο σχηματισμό και την ανάκτηση αναμνήσεων-ο ιππόκαμπος και ο πρόσθιος φλοιός του δακτύλου-ήταν υπερ-συνδεδεμένοι ή υπερσυγχρονισμένοι με διαβήτη τύπου 2. Όταν χρειάζονται πρόσβαση σε σωστές πληροφορίες και ολοκλήρωση μιας εργασίας, αυτές οι δύο περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες επηρεάζονται νωρίς στη νόσο Αλτσχάιμερ, επικοινωνούσαν υπερβολικά μεταξύ τους, προκαλώντας λάθη, ανέφεραν οι ερευνητές. Ο συγχρονισμός είναι σημαντικός για να συνεργαστούν διάφορα μέρη του εγκεφάλου. Όμως, διαπιστώνεταιΔια όλο και περισσότερο αυτές τις μέρες, ότι το κλειδί με τη νευρική συγχρονία είναι ότι πρέπει να συμβεί την κατάλληλη στιγμή και πρέπει να συμβεί με έλεγχο. Μερικές φορές, υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση μεταξύ ορισμένων περιοχών και θεωρείται ότι αυτό οδηγεί σε δυσκολίες μνήμης, μεταξύ άλλων.

Είναι πιθανό οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ να έχουν υπερβολική σύνδεση σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου όπου θα πρέπει να υπάρχει ευελιξία. Στα μοντέλα της μελέτης μας, βλέπουμε στοιχεία σε πραγματικό χρόνο σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για να κάνουμε το έργο. Η έρευνα σε ζώα δεν παράγει πάντα τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Communications Biology. Αναμένονται νέες έρευνες σε ανθρώπους, οι οποίες ενδέχεται να ρίξουν φως σε πτυχές της νόσου που μέχρι τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές τονίζουν τη σημασία της θεραπείας της κατάθλιψης ειδικά στην πρώιμη ενήλικη ζωή προς αποφυγή του κινδύνου γνωστικής εξασθένισης

Σχέση περιοδοντίτιδας με τη νόσο αλτσχάιμερ

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.