Διατροφή

Χρονοδιατροφή: Είναι πραγματικά το μεγάλο πρωινό το κλειδί για απώλεια βάρους;

Χρονοδιατροφή: Είναι πραγματικά το μεγάλο πρωινό το κλειδί για απώλεια βάρους;
Χρονοδιατροφή: Όσοι κάνουν δίαιτα και πιστεύουν ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού ακολουθούμενο από ένα μικρό δείπνο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να χάσετε βάρος, πιθανότατα θα απογοητευτούν πολύ.

Όσοι κάνουν δίαιτα και πιστεύουν ότι η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού ακολουθούμενο από ένα μικρό δείπνο είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να χάσετε βάρος, πιθανότατα θα απογοητευτούν πολύ από τα ευρήματα μιας νέας, μικρής μελέτης. Τι ανακάλυψαν οι ερευνητές; Η κατανάλωση του μεγαλύτερου γεύματος νωρίς την ημέρα είναι απίθανο να κάνει τη διαφορά. «Η έννοια του χρόνου του φαγητού που επηρεάζει την υγεία υπάρχει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Alexandra Johnstone, εγγεγραμμένη διατροφολόγος και καθηγήτρια στη σχολή ιατρικής, ιατρικών επιστημών και διατροφής στο Ινστιτούτο Rowett στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen στο Σκωτία.

Η Τζόνστον αναγνώρισε ότι η συμβουλή του«πρωινού σαν βασιλιάς και δείπνου σαν φτωχός» έχει πολλούς υποστηρικτές. Και προηγούμενες έρευνες στην πραγματικότητα «έδειξαν ότι το να τρως νωρίτερα την ημέρα ενίσχυε την απώλεια βάρους, επηρεάζοντας τον ενεργειακό μεταβολισμό, σε σύγκριση με το φαγητό αργότερα μέσα στην ημέρα», σημείωσε. Ωστόσο, η «χρονοδιατροφή» – η σχέση μεταξύ της πρόσληψης τροφής και της ώρας της ημέρας – «είναι μια σχετικά νέα επιστήμη», προειδοποίησε ο Johnstone.

Για να προσπαθήσουν να διαχωρίσουν τον μύθο από την πραγματικότητα, αυτή και οι συνάδελφοί της αποφάσισαν να κάνουν ένα τεστ δίαιτας στο οποίο συμμετείχαν 16 άνδρες και 14 γυναίκες. Για ένα μήνα, σε κάθε συμμετέχοντα ανατέθηκε τυχαία να ακολουθήσει μια δίαιτα βαριά το πρωί ή μια δίαιτα βαριά το βράδυ, εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης. Όλα τα γεύματα βασίστηκαν σε διάσπαση 30% πρωτεΐνης, 35% υδατάνθρακες και 35% λίπους, ενώ η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων ήταν σταθερή.

Αλλά όσοι έκαναν πρωινή βαριά διατροφή κατανάλωναν το 45% των ημερήσιων θερμίδων τους στο πρωινό, ακολουθούμενο από 35% και 20% στο μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο, αντίστοιχα. Αντίθετα, όσοι έκαναν βραδινή δίαιτα ακολούθησαν 20%, 35% και 45% ημερήσια κατανομή θερμίδων. Στο τέλος του μήνα, όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν ένα διάλειμμα μίας εβδομάδας, το οποίο στη συνέχεια ακολουθήθηκε από μια αλλαγή: για τον επόμενο μήνα όλοι άλλαξαν μοτίβα διατροφής.

Το αποτέλεσμα: «Βρήκαμε ότι η απώλεια βάρους ήταν παρόμοια και με τις δύο δίαιτες», είπε η Johnstone. Όλοι οι συμμετέχοντες έχασαν ένα αξιοσημείωτο ποσό βάρους, με μέση απώλεια περίπου 7 κιλών κατά τη διάρκεια κάθε περιόδου ενός μήνα. Απλώς, κανένα από τα δύο διατροφικά μοτίβα δεν προκάλεσε περισσότερη απώλεια βάρους. Ωστόσο, η Johnstone και οι συνάδελφοί της εντόπισαν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο τρόπων διατροφής: μειωμένη πείνα μεταξύ εκείνων που ακολουθούσαν βαριά πρωινή δίαιτα.

Αν και «δεν είχε καμία επίδραση στην ενεργειακή δαπάνη», σημείωσε, «υπήρχε θετική επίδραση του πλούσιου πρωινού για τον έλεγχο της όρεξης κατά τη διάρκεια της ημέρας, με λιγότερη πείνα». Και αυτό θα μπορούσε να δώσει μια βαριά πρωινή δίαιτα μακροπρόθεσμα, είπε. «Η πείνα είναι ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με μια δίαιτα απώλειας βάρους ή περιορισμένων θερμίδων», είπε η Johnstone. «Επομένως, εάν έχουμε στρατηγικές διατροφής που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της πείνας, τότε θα ήταν ωφέλιμο στον πραγματικό κόσμο».

Η Johnstone και η ομάδα της τόνισαν επίσης ότι είναι απίθανο να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση για το πώς ο διατροφικός σχεδιασμός επηρεάζει τον μεταβολισμό. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, “η δουλειά μας υποδηλώνει ότι η κατανομή των θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό ή την απώλεια βάρους”, είπε. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 9 Σεπτεμβρίου στο περιοδικό Cell Metabolism.