Διατροφή

Vegan μανιταρόσουπα: Πλούσια και κρεμώδης μανιταρόσουπα χωρίς γαλακτοκομικά

Vegan μανιταρόσουπα: Πλούσια και κρεμώδης μανιταρόσουπα χωρίς γαλακτοκομικά
Vegan μανιταρόσουπα: Σούπα μανιταριών με πλούσια, κρεμώδη υφή που δεν χρησιμοποιεί καθόλου γαλακτοκομικά και όμως καταφέρνει να προσφέρει μια μεστή γεύση, σε συνδυασμό με τις γήινες νότες των αποξηραμένων μανιταριών.

Η καλύτερη εποχή για σούπα έφτασε και φέτος θα προσθέσετε αυτή τη συνταγή στην εβδομαδιαία εναλλαγή σας. Και ναι, είναι κρεμώδης χωρίς όμως να χρησιμοποιεί γαλακτοκομικά! Αυτή η κρεμώδης υφή του και η βαθιά γεύση μανιταριού που ενισχύεται από τα αποξηραμένα μανιτάρια θα σας δελεάσουν όλο το χρόνο να την φτιάξετε.  

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να την φτιάξουμε, είναι:

 Για τα κρουτόν

  •  2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  •  2 φέτες ψωμί με προζύμι, χωρίς την κόρα, κομμένες σε μικρά κυβάκια. 

Για τη σούπα

  •  30-50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
  •  2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  •  2 κιλά μανιτάρια cremini κομμένα σε φέτες
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  1/2 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1 χούφτα φρέσκο ​​θυμάρι, δεμένο με σπάγκο κουζίνας
  •  1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
  •  1 λίτρο (4 φλιτζάνια) ζωμός λαχανικών
  •  1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
  •  1/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για γεύση
  •  1 κουταλιά της σούπας λευκό ρύζι
  •  2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  •  2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση για τα κρουτόν:

  • Σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τους κύβους ψωμιού και τους ανακατεύουμε λίγο, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 5 λεπτά.  
  • Αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο για να γαρνίρουμε τη σούπα με αργότερα.

Εκτέλεση για την σούπα:

  • Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια: Βάζουμε ένα μπρίκι με νερό να βράσει. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Μουλιάζουμε για 20 λεπτά.
  • Τοποθετούμε ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο πάνω από ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα μανιτάρια πάνω στη σίτα για να στραγγίξουν τα υγρά τους. 
  • Σε αυτό το νερό που έμεινε στο μπολ, προσθέστε επιπλέον νερό, εάν χρειάζεται, για να γίνει 4 φλιτζάνια. Αφήστε το στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
  • Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι.  
  • Μόλις ζεσταθεί το λάδι και γυαλίσει, προσθέστε τα μανιτάρια cremini σε φέτες.
  • Μαγειρέψτε τα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί μέρος του υγρού.  
  • Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη σάλτσα σόγιας και τα στραγγισμένα μανιτάρια πορτσίνι.  
  • Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και πάλι για 20 λεπτά ή μέχρι τα μανιτάρια να αποκτήσουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό, το υγρό που στραγγιξε από τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.  
  • Ρυθμίστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ώστε να σιγοβράσει. 
  • Αφήστε το να βράσει για 20 λεπτά ακόμα, με ανοιχτό καπάκι και αφού αφαιρέσετε το θυμάρι. 
  •  Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να κάνετε τη σούπα βελουτέ. 
  • Βάλτε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρετε με κρουτόν και σχοινόπρασο. 

Έτοιμο το πιάτο σας!! Χειμωνιάτικο, ελαφρύ και υπέροχο! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!