Διατροφή

Vegan διατροφή: Πετυχαίνει απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και διαβητικούς

Vegan διατροφή: Πετυχαίνει απώλεια βάρους σε υπέρβαρους και διαβητικούς
Vegan διατροφή: Eίστε υπέρβαροι ή παλεύετε με διαβήτη τύπου 2; Δοκιμάστε να γίνετε vegan, προτείνουν οι ερευνητές σε μια νέα ανασκόπηση δεδομένων.

Οι δίαιτες βίγκαν είναι πλούσιες σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και σπόρους και δεν έχουν τροφές ζωικής προέλευσης. Η μετα-ανάλυση 11 μελετών που δημοσιεύθηκαν έως τον Μάρτιο του 2022 και περιελάμβαναν συνολικά σχεδόν 800 άτομα διαπίστωσε ότι η βίγκαν διατροφή για τουλάχιστον 12 εβδομάδες βοήθησε τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να μειώσουν το σάκχαρό τους, περισσότερο από μια μεσογειακή διατροφή, διαφορετικές δίαιτες για τον διαβήτη, ή δίαιτες με ελεγχόμενες μερίδες.

Σε σύγκριση με τις άλλες δίαιτες, οι δίαιτες vegan μείωσαν σημαντικά το βάρος (κατά μέσο όρο 9 λίβρες) και τον δείκτη μάζας σώματος ή ΔΜΣ κατά -1,38 kg/m2 . Οι ερευνητές βρήκαν ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις στο σωματικό βάρος και τον ΔΜΣ όταν συνέκριναν τις δίαιτες vegan με μια κανονική διατροφή (16,3 λίβρες και -2,78 kg/m2, αντίστοιχα).

Οι δίαιτες vegan οδήγησαν επίσης σε ελαφρές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την ολική χοληστερόλη και την «κακή» χοληστερόλη LDL, αλλά είχαν μικρή επίδραση στην αρτηριακή πίεση ή τα τριγλυκερίδια σε σύγκριση με άλλες δίαιτες, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία, 4 Μαΐου, στην Ολλανδία.

«Αυτή η αυστηρή αξιολόγηση των καλύτερων διαθέσιμων στοιχείων μέχρι σήμερα υποδεικνύει με εύλογη βεβαιότητα ότι η τήρηση μιας vegan διατροφής για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μπορεί να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική απώλεια βάρους και να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και ως εκ τούτου μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη διαχείριση του υπερβολικού βάρους και του διαβήτη τύπου 2», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Anne-Ditte Termannsen, από το Steno Diabetes Center στην Κοπεγχάγη της Δανίας.

«Οι δίαιτες vegan πιθανότατα οδηγούν σε απώλεια βάρους, επειδή σχετίζονται με μειωμένη πρόσληψη θερμίδων λόγω χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λίπος και υψηλότερης περιεκτικότητας σε διαιτητικές ίνες», πρόσθεσε η ίδια. «Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα στοιχεία σχετικά με άλλα καρδιομεταβολικά τους αποτελέσματα.», κατέληξε η Anne-Ditte Termannsen.