ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μεσογειακή διατροφή: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη

Μεσογειακή διατροφή: Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο προεκλαμψίας στην εγκυμοσύνη

Μεσογειακή διατροφή: Νέα έρευνα δείχνει ότι η μεσογειακή διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο μιας μέλλουσας μητέρας για προεκλαμψία.

Η μεσογειακή διατροφή είναι γνωστό ότι βοηθά στην προστασία της καρδιάς και τώρα μια νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο μιας μέλλουσας μητέρας για προεκλαμψία. Η προεκλαμψία που χαρακτηρίζεται από ξαφνική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πρωτεΐνης στα ούρα ή άλλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και μωρά όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η κατάσταση αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μιας γυναίκας για καρδιακή νόσο αργότερα στη ζωή.

Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή που είναι υγιεινή για την καρδιά είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, λιπαρά ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και υγιή λίπη όπως το ελαιόλαδο. Η νέα μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να δει πώς, ή ακόμα και αν, αυτός ο τρόπος διατροφής μειώνει τον κίνδυνο για προεκλαμψία σε έγκυες γυναίκες και βρήκε μόνο μία συσχέτιση, σημειώνουν οι ερευνητές, που έχουν επίσης ορισμένες θεωρίες σχετικά με το πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μια μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να βελτιώσει τη λειτουργία των αγγείων» ή την ευκαμψία των αιμοφόρων αγγείων, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Anum Minhas, υπότροφος στην καρδιολογία, την καρδιο-μαιευτική και την προηγμένη απεικόνιση στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Όταν τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από τη μήτρα συστέλλονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυτό μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση.

«Είναι επίσης πιθανό η μεσογειακή δίαιτα να μειώνει την αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη», σημείωσε η Minhas. Οι γυναίκες που παχαίνουν πολύ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε περισσότερες από 8.500 γυναίκες στην περιοχή της Βοστώνης που συμμετείχαν σε μια ευρύτερη μελέτη για την εγκυμοσύνη, τη βρεφική ηλικία και την υγεία του παιδιού. Μερικές είχαν κίνδυνο για πρόωρο τοκετό, ο οποίος επικαλύπτεται με την προεκλαμψία. Οι μαύρες γυναίκες αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ των συμμετεχουσών  στη μελέτη.

Οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε γυναίκα μια βαθμολογία με βάση το πόσο πιστά τηρούσε τη μεσογειακή διατροφή.

Συνολικά, το 10% εμφάνισε προεκλαμψία. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ήταν 22% χαμηλότερος μεταξύ των γυναικών που ακολουθούσαν πιο στενά μια μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυτή η μείωση του κινδύνου ήταν ακόμη μεγαλύτερη μεταξύ των μαύρων γυναικών, οι οποίες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν προεκλαμψία.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στις 20 Απριλίου στο Journal of the American Heart Association.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η πράσινη μεσογειακή διατροφή είναι πιο υγιενή για τον άνθρωπο & τον πλανήτη

Η διατροφή που προσθέτει χρόνια με υγεία στη ζωή σας

Η Μεσογειακή δίαιτα στέφθηκε νικήτρια ως η καλύτερη διατροφή για το 2022

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το υποκατάσταο αλατιού μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα από κάθε αιτία και καρδιαγγειακή νόσο

Δεδομένων των υψηλών ποσοστών μη τήρησης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, απαιτούνται μη φαρμακολογικά μέτρα για τη βελτίωση του ελέγχου της αρτηριακής πίεσης, πρόσθεσαν.

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Γιατί οι άνθρωποι δεν έχουν ουρές;

Τα ανθρώπινα έμβρυα έχουν ουρά κατά την ανάπτυξή τους στη μήτρα. Ωστόσο, καθώς το έμβρυο μεγαλώνει και εξελίσσεται, αυτή η δομή που μοιάζει με ουρά συνήθως υποχωρεί και απορροφάται

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.