Επιστημονικά Νέα

Προεκλαμψία: Βλάβες στα μάτια μπορεί να παρατηρηθούν δεκαετίες μετά

Προεκλαμψία: Βλάβες στα μάτια μπορεί να παρατηρηθούν δεκαετίες μετά

Προεκλαμψία: Αυτή η έρευνα μπορεί να είναι πολύ σημαντική για τη διαστρωμάτωση διαφορετικών υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης και την συγκεκριμένη επίδρασή τους στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Οι γυναίκες που αναπτύσσουν έναν τύπο υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζουν σημάδια βλάβης στα μικρά αιμοφόρα αγγεία του ματιού μέχρι τη μέση ηλικία, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η μικροαγγειακή νόσος ή η μικροαγγειακή νόσος μπορεί να ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου αργότερα στη ζωή. Η προεκλαμψία – υψηλή αρτηριακή πίεση που συνοδεύεται από περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα – εμφανίζεται σε έως και 8% των εγκύων γυναικών. Χωρίς σωστή διαχείριση, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές για τη μητέρα και το μωρό.

“Υπάρχει μια αυξανόμενη αναγνώριση ότι η μικροαγγειακή νόσος είναι ένα ισχυρό υποκείμενο συστατικό της καρδιαγγειακής νόσου για άτομα στη μέση και μεταγενέστερη ηλικία”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Michael Honigberg, καρδιολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη. “Και εύλογα θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, εάν μια γυναίκα είχε κάποιο είδος μικροαγγειακής επιπλοκής νωρίτερα στη ζωή της στο πλαίσιο της εγκυμοσύνης, είναι κάτι μη φυσιολογικό για αυτήν τη γυναίκα όσον αφορά τη μικροαγγειακή της λειτουργία και την υγεία της αργότερα στη ζωή της;”

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερες από 19.000 κυρίως λευκές γυναίκες που ήταν 54 ετών κατά μέσο όρο. Είχαν γεννήσει για πρώτη φορά κατά μέσο όρο 28 χρόνια πριν. Έκαναν διαφορετικές σαρώσεις και εξετάσεις μεταξύ 2006 και 2010, συμπεριλαμβανομένων εικόνων του αμφιβληστροειδούς τους και εξετάσεων ούρων. Μεταξύ αυτών, οι 281 γυναίκες που είχαν υπέρταση στην εγκυμοσύνη συγκρίθηκαν με γυναίκες που δεν είχαν. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι γυναίκες με ιστορικό προεκλαμψίας είχαν ακόμη αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα, ένδειξη νεφρικής βλάβης. Είχαν επίσης πολύ χαμηλότερη πυκνότητα των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων στο μάτι, κάτι που μια μελέτη του 2021 στο Circulation συνδέθηκε με καταστάσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή ανεπάρκεια, η νεφρική ανεπάρκεια, ο διαβήτης τύπου 2 και η υπνική άπνοια. Αυτό υποδηλώνει ότι οι εικόνες του αμφιβληστροειδούς – οι οποίες μπορούν να ληφθούν μη επεμβατικά – μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την πρόβλεψη του κινδύνου για πολλές καταστάσεις.

“Είναι προκλητικό να εξετάζεις απευθείας τη μικροαγγειακή νόσο στην καρδιά γιατί θα χρειαστεί να κάνεις περισσότερο εμπλεκόμενες καρδιακές εξετάσεις”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Δρ Pradeep Natarajan, διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης. “Έτσι, εδώ έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε τις μικροαγγειακές αλλαγές με χαμηλό κόστος μέσω ενός άλλου αγγειωμένου οργάνου. Η περαιτέρω κατανόηση μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για την αντιμετώπιση αυτής της διαδικασίας.”

Σημασία των ευρημάτων

Προς το παρόν, είπε ο Honigberg, τα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες και τους γιατρούς τους να αναγνωρίσουν τον μακροπρόθεσμο υπερβολικό κίνδυνο σε όσους είχαν προεκλαμψία και να λάβουν μέτρα που είναι γνωστό ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων συνολικά, όπως αλλαγές στον τρόπο ζωής και φάρμακα για τη θεραπεία παραγόντων κινδύνου. Οι γυναίκες στη μελέτη που είχαν υπέρταση κύησης – υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη χωρίς άλλα σημάδια – δεν εμφάνισαν αλλαγές στην πυκνότητα των αγγείων των ματιών τους αφού οι ερευνητές προσάρμοσαν την τρέχουσα αρτηριακή πίεση και άλλους παράγοντες.

“Έδειξαν ότι η μειωμένη αγγειακή πυκνότητα του αμφιβληστροειδούς είναι ειδική για την προεκλαμψία”, είπε η Δρ. Vesna Garovic, πρόεδρος του Τμήματος Νεφρολογίας και Υπέρτασης στην Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη. “Ως εκ τούτου, αυτή η έρευνα μπορεί να είναι πολύ σημαντική όσον αφορά τη διαστρωμάτωση διαφορετικών υπερτασικών διαταραχών της εγκυμοσύνης και τη συγκεκριμένη επίδρασή τους στις καρδιαγγειακές παθήσεις”. Επειδή η μελέτη περιελάμβανε κυρίως λευκές γυναίκες, οι ερευνητές είπαν ότι δεν είναι σαφές πόσο ισχύουν τα ευρήματα σε άλλες φυλές και εθνότητες. Οι μαύρες γυναίκες, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, είναι οι πιο πιθανό να αναπτύξουν προεκλαμψία.

Απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την καλύτερη κατανόηση του χρόνου των μικροαγγειακών αλλαγών σε σχέση με την προεκλαμψία και μετέπειτα καρδιακή νόσο και για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητα της χρήσης εικόνων αμφιβληστροειδούς για την πρόβλεψη του καρδιαγγειακού κινδύνου, δήλωσε ο Garovic, ο οποίος ηγήθηκε της συγγραφής μιας επιστημονικής δήλωσης AHA για την υπέρταση. στην εγκυμοσύνη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο. Μπορεί να αποδειχθεί, είπε ο Γκάροβιτς, ότι όπως τα μάτια αποκαλούνται το παράθυρο της ψυχής, τα μάτια είναι επίσης “παράθυρα στην καρδιαγγειακή υγεία”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι είναι το «σύνδρομο του καθρέφτη» στην εγκυμοσύνη

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα για θρομβοφιλία και COVID-19

Η πανδημία φέρνει σοβαρά προβλήματα υγείας σε μητέρες και βρέφη

Μέτρια κατανάλωση καφέ δεν σχετίζεται με προβλήματα κύησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς για την περιτομή;

Περιτομή: Κατανοώντας την περιτομή και συμμετέχοντας ενεργά στην ανάρρωση του αγοριού σας, μπορείτε να διευκολύνετε την επούλωση, να παρέχετε άνεση και να εντοπίζετε έγκαιρα τυχόν πιθανά προβλήματα.

Καρκίνος του προστάτη - Τα βασικά που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας

Ενώ ο καρκίνος είναι κάτι που κανείς δεν θέλει να σκέφτεται, ο Humphreys δίνει τις εξής συμβουλές και ενθάρρυνση: "Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της υγείας σας και μια ομάδα εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας μπορεί να σας καθοδηγήσει στις λύσεις που είναι πιο προσαρμοσμένες για εσάς, τις επιθυμίες σας και το σώμα σας".

Η διακοπή της ανοσοθεραπείας μετά από δύο χρόνια είναι λογική σε ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα

«Αυτή η μελέτη παρέχει σημαντικά δεδομένα που ελπίζουμε ότι θα βοηθήσουν τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερο ανήσυχοι για τους πιθανούς κινδύνους από τη θεραπεία και να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση εάν αποφασίσουν να διακόψουν τη θεραπεία μετά από δύο χρόνια».

Eπηρεάζει η έλλειψη βιταμίνης D την γονιμότητα;

Βιταμίνη D γονιμότητα: Η βιταμίνη D, γνωστή και ως βιταμίνη του ήλιου, όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της υγείας των οστών και αναπληρώνει την ανεπάρκεια ασβεστίου, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών.