Επιστημονικά Νέα

Επιληψία εγκυμοσύνη: Οι κρίσεις εντείνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Επιληψία εγκυμοσύνη: Οι κρίσεις εντείνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Επιληψία εγκυμοσύνη: Είναι σημαντικό οι ασθενείς να παρακολουθούνται πιο στενά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Πολλές γυναίκες με επιληψία παρουσιάζουν πρωτοφανείς κρίσεις όταν μένουν έγκυες και οι ερευνητές λένε ότι έχουν καταλάβει γιατί. Η νέα μελέτη τους δείχνει ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει απότομες πτώσεις στα επίπεδα ορισμένων αντιεπιληπτικών ουσιών στο αίμα αμέσως μετά τη σύλληψη. “Όσον αφορά την επιληψία, η διατήρηση ενός βελτιωμένου θεραπευτικού σχήματος είναι κρίσιμη. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν λανθασμένα ότι αλλαγές στη συγκέντρωση των φαρμάκων στο αίμα δεν θα συμβούν παρά μόνο μετά τις 20 εβδομάδες εγκυμοσύνης, αλλά η μελέτη μας δείχνει πόσο σημαντικό είναι να ξεκινήσετε παρακολούθηση και προσαρμογή των δόσεων των φαρμάκων των ασθενών από νωρίς”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Πέιτζ Πένελ, πρόεδρος νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

“Σχεδόν οι μισές από όλες τις εγκυμοσύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι απρογραμμάτιστες, επομένως είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι γιατροί έχουν μια σαφή εικόνα του βασικού επιπέδου φαρμάκου κάθε ασθενούς, ακόμη κι αν δεν προσπαθούν να συλλάβουν”, δήλωσε ο Pennell σε δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Για τη μελέτη, η Pennell και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τις συγκεντρώσεις στο αίμα 10 συνήθως χρησιμοποιούμενων αντισπασμωδικών φαρμάκων σε γυναίκες με επιληψία σε διαφορετικά στάδια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό.

Υπήρξαν δραματικές μειώσεις στα επίπεδα επτά φαρμάκων, που κυμαίνονταν από περίπου 30% για τη λακοσαμίδη (Vimpat) έως πάνω από 56% για τη λαμοτριγίνη (Lamictal), διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι μειώσεις των επιπέδων των φαρμάκων στο αίμα σημειώθηκαν λίγες μέρες μετά τη σύλληψη. “Ο προσδιορισμός των αντισπασμωδικών φαρμάκων μπορεί να έχουν αλλαγές στις συγκεντρώσεις και σε ποιο σημείο της εγκυμοσύνης συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές είναι σημαντικό για τον προσδιορισμό των ασθενών που μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθούνται πιο στενά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης Angela Birnbaum, καθηγήτρια πειραματική και κλινική φαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη να αυξηθούν οι δόσεις ορισμένων αντισπασμωδικών φαρμάκων και να παρακολουθούνται στενά τα επίπεδά τους σε ασθενείς με επιληψία όταν είναι έγκυοι, κατέληξαν οι συγγραφείς της μελέτης. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 14 Φεβρουαρίου στο JAMA Neurology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τα γονίδια ίσως ευθύνονται για τους πυρετικούς σπασμούς στα παιδιά

Παθολογική και ψυχιατρική συννοσηρότητα συνδέεται με υψηλότερη θνησιμότητα

Η γενετική επηρεάζει την παιδική επιληψία

Η έλλειψη πρωτεΐνης οδηγεί σε επιληπτικές κρίσεις και αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έκζεμα: Αιτίες, συμπτώματα και διαχείριση

Έκζεμα: Η ζωή με έκζεμα μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά με την κατάλληλη κατανόηση και διαχείριση, τα άτομα μπορούν να ελέγξουν τα συμπτώματά τους και να ζήσουν μια άνετη ζωή.

Η τεχνολογία παπουτσιών μειώνει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι

Ο στόχος της τεχνολογίας εσωτερικής σόλας είναι να μετριάσει τον κίνδυνο διαβητικού έλκους στο πόδι αντιμετωπίζοντας μια από τις πιο σημαντικές αιτίες: τη διάσπαση του δέρματος και των μαλακών ιστών λόγω επαναλαμβανόμενου στρες στο πόδι κατά το περπάτημα.

ΣΚΠ: Σημάδια εμφανίζονται στο αίμα χρόνια πριν από τα συμπτώματα

ΣΚΠ: Σε περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις σκλήρυνσης κατά πλάκας, το σώμα αρχίζει να παράγει ένα διακριτικό σύνολο αντισωμάτων ενάντια στις δικές του πρωτεΐνες χρόνια πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Διφλεβοαρτηριακή τηλεγγειεκτασία: Μια σπάνια αγγειακή δυσπλασία

Σε περιπτώσεις όπου η δυσπλασία είναι μικρή και ασυμπτωματική, μπορεί να συνιστάται παρατήρηση. Ωστόσο, για μεγαλύτερες ή συμπτωματικές βλάβες, ο εμβολισμός μπορεί να θεωρηθεί ότι εμποδίζει το ανώμαλο αγγείο και μειώνει τη ροή του αίματος στην περιοχή.