Διατροφή

Strudel μανιταριών: Μια εύκολη συνταγή με ένα αλμυρό twist στο αγαπημένο μας γλυκό στρούντελ

Strudel μανιταριών: Μια εύκολη συνταγή με ένα αλμυρό twist στο αγαπημένο μας γλυκό στρούντελ
Strudel μανιταριών: Αν και το strudel συχνά το συνδυάζουμε με γλυκές γεύσεις, με μήλο και κανέλα, αυτή εδώ η συνταγή απογειώνει την τραγανή ζύμη με μια αλμυρή γέμιση μανιταριών και αποτελεί το ιδανικό συνοδευτικό σε γιορτινά τραπέζια.

Το strudel γνωρίζουμε ότι είναι γλυκό αρτοσκεύασμα με γεμιστή ζύμη. Συνήθως, έχει ως βάση του το μήλο και συνδυάζεται υπέροχα με σταφίδες, κουκουνάρι και κανέλα. Σήμερα, όμως, θα μάθεις πως η γέμιση του strudel δεν χρειάζεται να είναι μόνο γλυκιά! Αν επιθυμείς ένα αλμυρό σνακ για τη δουλειά, φτιάξε τη γέμισή σου με μανιτάρια! Είναι η ιδανικότερη επιλογή, καθώς δεν έχουν θερμίδες και είναι πρωτεϊνούχα. Τι λες; Είσαι έτοιμος/ -η να δοκιμάσεις αυτήν την αλμυρή συνταγή;

Υλικά συνταγής:

  • ¼ φλιτζάνι εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
  • 50 γρ. ανάλατο βούτυρο
  • 750 γρ. μανιτάρια ανάμεικτα ψιλοκομμένα
  • 2 κ. σ. ψιλοκομμένα φύλλα εστραγκόν
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 250 γρ. τυρί ρικότα καλά στραγγισμένη
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο και κρυωμένο
  • 100 ml κρύο νερό
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο

Εκτέλεση συνταγής:

1. Για τη ζύμη κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ.
2. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και στη συνέχεια κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο.
3. Προσθέτουμε το βούτυρο, το νερό και το χτυπημένο αυγό στο κέντρο και στη συνέχεια ανακατεύουμε απαλά το μείγμα μαζί για να σχηματιστεί μια ζύμη.
4. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια τυλίγουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
5. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το μισό λάδι και το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
6. Προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρούμε από το τηγάνι. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το βούτυρο και τα μανιτάρια.
7. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στα μανιτάρια, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C. Λαδώνουμε ένα ταψί και στρώνουμε με χαρτί ψησίματος.

9. Αλευρώνουμε γενναιόδωρα την επιφάνεια εργασίας μας και τυλίγουμε τη ζύμη σε ένα παραλληλόγραμμο πάχους 2-3 mm – θα πρέπει να είναι σχεδόν διαφανές.
10. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί ψησίματος.
11. Απλώνουμε το μείγμα των μανιταριών κατά μήκος της μίας μακριάς πλευράς της ζύμης, περίπου 4 εκατοστά μέσα και αφήνοντας 4 εκατοστά σε κάθε άκρη.
12. Διπλώνουμε τις άκρες και στη συνέχεια τυλίγουμε προσεκτικά σε σχήμα λουκάνικου.
13. Τοποθετούμε το στρούντελ με τη ραφή προς τα κάτω σε ένα ταψί με επένδυση.
14. Αλείφουμε την κορυφή με αυγό. Ψήνουμε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
15. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 10 λεπτά να σφίξει η γέμιση πριν την κόψουμε σε φέτες.

Το φαγητό μας είναι έτοιμο! Καλή μας απόλαυση!!!