Διατροφή

Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα απαραίτητη για μια υγιή ζωή

Ψάρια: Η κατανάλωση ψαριού δύο φορές την εβδομάδα απαραίτητη για μια υγιή ζωή
Ψάρια: Το ψάρι και τα θαλασσινά βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου, καρδιακής προσβολής, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η κατανάλωση ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα είναι μέρος μιας υγιεινής ζωής, καθώς τα ψάρια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνες όπως D και B2 (ριβοφλαβίνη). Το ψάρι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο και μια εξαιρετική πηγή μετάλλων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, ιώδιο, μαγνήσιο και κάλιο, είναι επίσης γεμάτο με πρωτεΐνες, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Δύο ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια είναι το EPA (εικοσαπεντανοϊκό οξύ) και το DHA (εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ). Το σώμα μας δεν παράγει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επομένως πρέπει να τα λαμβάνουμε μέσω της τροφής που τρώμε. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε κάθε είδος ψαριού, αλλά είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λιπαρά ψάρια. Μερικές καλές επιλογές είναι ο σολομός, η πέστροφα, οι σαρδέλες, η ρέγγα, το σκουμπρί σε κονσέρβα, ο ελαφρύς τόνος σε κονσέρβα και τα στρείδια.

Το ψάρι και τα θαλασσινά βοηθούν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου, καρδιακής προσβολής, μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού και εγκεφαλικών επεισοδίων προσθέτοντας ψάρι στα καθημερινά γεύματα. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο:

  • κατάθλιψης,
  • ΔΕΠΥ,
  • νόσου Αλτσχάιμερ,
  • άνοιας,
  • και διαβήτη,
  • και να αποτρέψει τη φλεγμονή,
  • και να μειώσει τον κίνδυνο αρθρίτιδας.