Διατροφή

Εγκέφαλος διατροφή: Η υποθερμιδική δίαιτα επιβραδύνει την απώλεια μνήμης

Εγκέφαλος διατροφή: Η υποθερμιδική δίαιτα επιβραδύνει την απώλεια μνήμης
Εγκέφαλος διατροφή: Οι χαμηλές θερμίδες μειώνουν τα επίπεδα της φλεγμονής και της απώλειας νευρώνων στον ιππόκαμπο.

Μια μελέτη που συντονίστηκε από το Ινστιτούτο Νευροεπιστημών του UAB (INc-UAB) αναλύει τις επιπτώσεις μιας δίαιτας περιορισμένων θερμίδων στον ιππόκαμπο, μια δομή του εγκεφάλου που είναι κρίσιμη για τις διαδικασίες μάθησης και μνήμης. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μια γνωστική βελτίωση που προέρχεται από τη διατροφή, που συνδέεται με τη μείωση των επιπέδων της φλεγμονής και της απώλειας νευρώνων στον ιππόκαμπο.

Η πρόοδος στους τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της υγείας έχει οδηγήσει σε αύξηση του προσδόκιμου ζωής στην κοινωνία μας και κατά συνέπεια, σε μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτή η βελτίωση στο προσδόκιμο ζωής απαιτεί επομένως επίσης έρευνα για στρατηγικές που μπορούν να καθυστερήσουν τη γήρανση του εγκεφάλου.

Από αυτή την άποψη, έχει περιγραφεί ότι ορισμένες από τις εγκεφαλικές αλλοιώσεις που παρατηρούνται κατά τη διάρκεια της γήρανσης, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν αύξηση του οξειδωτικού στρες και νευροφλεγμονή, αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, μείωση της νευρογένεσης και απορύθμιση των μηχανισμών που εμπλέκονται στη συναπτική πλαστικότητα, είναι σχετίζεται με τη γνωστική δυσλειτουργία που εκδηλώνεται φυσικά καθώς γερνάμε. Αυτές οι διεργασίες, οι οποίες εξαρτώνται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, είναι ιδιαίτερα σημαντικές στον ιππόκαμπο.

Οι δίαιτες περιορισμένων θερμίδων έχει αποδειχθεί ότι παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής και βελτιώνουν τη γνωστική κατάσταση, τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζωικά μοντέλα, αλλά πολλές από τις κυτταρικές διεργασίες που σχετίζονται με αυτά τα οφέλη είναι ακόμα άγνωστες. Σε αυτή τη μελέτη, που συντονίζεται από την καθηγήτρια Gemma Guillazo και τον καθηγητή Carlos Barcia από το INc-UAB και το Τμήμα Βιοχημείας, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν την ικανότητα απομνημόνευσης και μάθησης σε αρουραίους σε δίαιτες περιορισμένων θερμίδων σε σύγκριση με αρουραίους που τρέφονταν με σταθερή παροχή τροφής και ανέλυσαν τις επιπτώσεις στον ιππόκαμπο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η ομάδα που ακολούθησε υποθερμιδική δίαιτα είχε καλύτερα αποτελέσματα στο τεστ αναγνώρισης χωροαντικειμένου, ένα τεστ μνήμης που σας επιτρέπει να αξιολογήσετε, μεταξύ άλλων, τη λειτουργία του ιππόκαμπου. Επιπλέον, τα δεδομένα που ελήφθησαν υποδηλώνουν ότι αυτή η βελτίωση συνδέεται με μείωση τόσο της απώλειας νευρώνων που σχετίζεται με την ηλικία όσο και της φλεγμονώδους δραστηριότητας σε αυτή τη δομή.

«Αυτό το άρθρο αποδεικνύει τα αποτελέσματα της υποθερμιδικής δίαιτας στη διατήρηση των λειτουργιών του ιππόκαμπου και στη μείωση της νευροφλεγμονής που σχετίζεται με τη γήρανση, και υποστηρίζει παρεμβάσεις σε αυτό το επίπεδο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων», εξηγεί ο Δρ Guillazo. Η μελέτη υπογραμμίζει τη δυνατότητα αλλαγών στις συνήθειες, όπως οι διατροφικές τροποποιήσεις, για την προώθηση της υγιούς γήρανσης του εγκεφάλου και την πρόληψη των γνωστικών ελλειμμάτων που σχετίζονται με την ηλικία.