ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ανθυγιεινά μικρόβια: Ποια σημεία του σώματος αγαπούν τα μικρόβια;

Ανθυγιεινά μικρόβια: Ποια σημεία του σώματος αγαπούν τα μικρόβια;

Ανθυγιεινά μικρόβια: Ορισμένοι τύποι μικροβίων μπορούν να κυριαρχούν στο μικροβίωμα του δέρματος.

«Τρίψτε πίσω από τα αυτιά σας, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών σας και στον αφαλό σας». Είναι μια φράση που πολλοί από εμάς ακούσαμε από τις γιαγιάδες μας, και αποδεικνύεται ότι είχαν κάτι. Μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από φοιτητές σε ένα μάθημα γονιδιωματικής στο Πανεπιστήμιο George Washington υποστηρίζει αυτό που αποκαλείται παιχνιδιάρικα «υπόθεση της γιαγιάς» – ότι ορισμένες περιοχές του σώματος μπορεί να φιλοξενούν ανθυγιεινά μικρόβια.

Μικρόβια

Το ανθρώπινο σώμα φιλοξενεί μια πολύπλοκη κοινότητα μικροοργανισμών γνωστών ως μικροβίωμα, και αυτό το μικροβίωμα παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας. Το μικροβίωμα του δέρματος ποικίλλει σε διάφορες περιοχές του σώματος, ανάλογα με παράγοντες όπως η υγρασία και η λιπαρότητα. Η υπόθεση πίσω από αυτή τη μελέτη ήταν ότι περιοχές όπως το δέρμα πίσω από τα αυτιά και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, που συχνά καθαρίζονται λιγότερο συχνά, μπορεί να φιλοξενούν διαφορετικούς τύπους βακτηρίων.

Με επικεφαλής τον Keith Crandall, διευθυντή του Ινστιτούτου Υπολογιστικής Βιολογίας στο GW, και τον Marcos Pérez-Losada, αναπληρωτή καθηγητή βιοστατιστικής και βιοπληροφορικής, το μάθημα γονιδιωματικής περιελάμβανε 129 μεταπτυχιακούς και προπτυχιακούς φοιτητές. Αυτοί οι μαθητές διδάχτηκαν να συλλέγουν δείγματα δέρματος από διάφορα μέρη του σώματός τους, συμπεριλαμβανομένων πίσω από τα αυτιά, ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών και στον ομφαλό, καθώς και περιοχές ελέγχου όπως οι γάμπες και οι πήχεις. Στη συνέχεια έμαθαν πώς να εξάγουν και να αλληλουχούν το DNA από αυτά τα δείγματα.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα. Τα δείγματα που ελήφθησαν από περιοχές που καθαρίζονται συχνότερα, όπως οι βραχίονες και οι γάμπες, εμφάνισαν μεγαλύτερη ποικιλία μικροβίων σε σύγκριση με τα λεγόμενα «καυτά σημεία» πίσω από τα αυτιά και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι συνήθειες καθαρισμού μπορούν να επηρεάσουν τους τύπους μικροβίων που ευδοκιμούν στο δέρμα σας, επηρεάζοντας ενδεχομένως τη συνολική του υγεία.

Ενώ τα ευρήματα της μελέτης είναι συναρπαστικά, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου. Η έρευνα για το πώς το μικροβίωμα του δέρματος επηρεάζει την υγεία και τις ασθένειες βρίσκεται ακόμη σε πρώιμα στάδια. Ορισμένοι τύποι μικροβίων μπορούν να κυριαρχούν στο μικροβίωμα του δέρματος και να συμβάλλουν σε καταστάσεις όπως το έκζεμα ή η ακμή, και η κατανόηση αυτών των δυναμικών θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στη δερματολογία και τις πρακτικές φροντίδας του δέρματος.

Έτσι, όπως αποδεικνύεται, η συμβουλή της γιαγιάς είχε τελικά κάποια επιστημονική αξία. Αν και μπορεί να μην γνώριζε για την αλληλουχία του DNA και τις περιπλοκές του μικροβιώματος, η σοφία της σχετικά με τη διατήρηση καθαρών ορισμένων περιοχών ευθυγραμμίζεται με την αναδυόμενη κατανόηση του πώς οι μικροβιακές κοινότητες του δέρματός μας μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μας. Στο μέλλον, μπορεί να δούμε πρακτικές περιποίησης που δεν είναι προσαρμοσμένες μόνο στον τύπο του δέρματός μας αλλά και στο μοναδικό μικροβίωμα των «καυτών σημείων» του δέρματός μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς;

Ζήστε πολύ καταναλώνοντας υγιεινές τροφές

Ποιες είναι οι 5 πιο μισητές δουλειές του σπιτιού;

Βακτηριακοί βιοαισθητήρες: Το μέλλον της ανίχνευσης ασθενειών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη προσδιορίζει πεπτίδιο ως βασικό μεσολαβητή στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα αυτά παρέχουν ενδείξεις ότι η εν λόγω πρωτεΐνη μεσολαβεί στις εθιστικές ιδιότητες του αλκοόλ. "Βρήκαμε έναν παίκτη-κλειδί, την αδενυλική κυκλάση της υπόφυσης PACAP, που οδηγεί στη βαριά κατανάλωση αλκοόλ, η οποία μπορεί να αποτελέσει στόχο για την ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών θεραπειών", πρόσθεσε ο συν-συγγραφέας Pietro Cottone, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας, φυσιολογίας & βιοφυσικής και συνδιευθυντής του Εργαστηρίου Εξαρτησιογόνων Διαταραχών.

Μια παιδοκεντρική προσέγγιση είναι το σχέδιο για τη βελτίωση των κοινοτήτων, λένε επιστήμονες

Ακόμη πιο πρόσφατα, ερευνητές απέδειξαν ότι τα ευάλωτα παιδιά που έλαβαν διεγερτικές και συναισθηματικά υποστηρικτικές μαθησιακές εμπειρίες παρουσιάζουν στατιστικά σημαντικές αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μέχρι τη μέση ηλικία.

Όσο νωρίτερα στολίσετε για τα Χριστούγεννα, τόσο καλύτερα

Τα Χριστούγεννα  και, γενικά, η περίοδος των γιορτών μπορεί να είναι δύσκολη αν αντιμετωπίζετε προβλήματα που σας «κλέβουν» τη χαρά ή αποχωριστήκατε πρόσφατα ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, αλλά το να στολίζετε το σπίτι σας – ακόμη κι αν δεν έχετε όρεξη – μπορεί να κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία.

Οι χειρότερες τροφές μετά την άσκηση

Αποθεραπεία διατροφή: Κατανοώντας ποια τρόφιμα πρέπει να αποφεύγετε μετά την άσκηση, μπορείτε να ενισχύσετε την αποτελεσματικότητα της προσπάθειάς σας και να επιτύχετε τα καλύτερα αποτελέσματα για το σώμα και τον νου σας.

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».