ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καισαρική: Η καισαρική μπορεί να δώσει τα απαραίτητα μικρόβια που χρειάζεται ένα νεογέννητο

Καισαρική: Η καισαρική μπορεί να δώσει τα απαραίτητα μικρόβια που χρειάζεται ένα νεογέννητο

Καισαρική: Θέλαμε να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς αναπτύσσεται το μικροβίωμα των βρεφών σε διάφορα μέρη του σώματός τους και πώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο τρόπος γέννησης, η χρήση αντιβιοτικών και η έλλειψη θηλασμού.

Νέα στοιχεία διαπιστώνουν ότι τα μωρά που γεννιούνται με καισαρική τομή μπορεί να μην χάσουν τα απαραίτητα μικρόβια. Αν και αυτά τα νεογέννητα λαμβάνουν λιγότερο από το μικροβίωμα του εντέρου της μητέρας τους κατά τη γέννηση, μπορούν να αποκτήσουν τα μικρόβια της μαμάς τους στο μητρικό γάλα και με άλλους τρόπους.

Καισαρική και μικροβίωμα του εντέρου

«Θέλαμε να έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πώς αναπτύσσεται το μικροβίωμα των βρεφών σε διάφορα μέρη του σώματός τους και πώς επηρεάζεται από παράγοντες όπως ο τρόπος γέννησης, η χρήση αντιβιοτικών και η έλλειψη θηλασμού», δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Wouter de Steenhuijsen Piters. Είναι ιατρός και επιστήμονας δεδομένων στο Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, στην Ολλανδία.

Το μικροβίωμα είναι η συλλογή μικροοργανισμών που ζουν σε μέρη του σώματος, όπως το πεπτικό σύστημα. Τα μωρά θεωρούνται γενικά στείρα πριν τη γέννηση. Για να κατανοήσουν πώς αναπτύσσεται το μικροβίωμα τους κατά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, οι ερευνητές έλαβαν επανειλημμένα δείγματα 120 Ολλανδών μητέρων και μωρών που θα γεννηθούν σύντομα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 8 Μαρτίου στο Cell Host & Microbe.

Η ερευνητική ομάδα συνέλεξε δείγματα μικροβιώματος δέρματος, μύτης, σάλιου και εντέρου από τα νεογνά δύο ώρες μετά τη γέννηση και όταν ήταν ηλικίας 1 ημέρας, 1 εβδομάδας, 2 εβδομάδων και 1 μήνα. Η ομάδα συνέλεξε επίσης δείγματα δέρματος, μητρικού γάλακτος, μύτης, λαιμού, κοπράνων και μικροβιώματος του κόλπου από τις μητέρες. Ήθελαν να προσδιορίσουν ποιες από αυτές τις πηγές «σπορούσαν» τα μικροβιώματα των μωρών.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν αυτά τα αποτελέσματα στο πλαίσιο πολλών παραγόντων που πιστεύεται ότι επηρεάζουν τη μεταφορά μικροβιώματος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παράδοσης, της χρήσης αντιβιοτικών και του θηλασμού.

«Είδαμε ότι πολλές κόγχες της μητέρας είναι σημαντικές για τη μετάδοση των μικροβίων και αν κάποιες από αυτές τις οδούς μπλοκαριστούν για τον ένα ή τον άλλο λόγο – σε αυτήν την περίπτωση, είδαμε ότι συμβαίνει με την καισαρική τομή – τότε αυτά τα μικρόβια μπορούν ακόμα να φτάσουν το βρέφος μέσα από άλλα μονοπάτια», είπε ο de Steenhuijsen Piters σε ένα δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό.

Περίπου το 59% του μικροβιώματος ενός μωρού προέρχεται από τη μητέρα του, ανεξάρτητα από την οδό γέννησης, είπαν οι συγγραφείς της μελέτης. Τα μωρά που γεννήθηκαν με καισαρική τομή έλαβαν λιγότερα μικρόβια από τα μικροβιώματα του κόλπου και των κοπράνων της μητέρας τους, αλλά απέκτησαν περισσότερα μικρόβια από το μητρικό γάλα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Η μεταφορά και η ανάπτυξη μικροβιώματος είναι τόσο σημαντικές που η εξέλιξη έχει εξασφαλίσει ότι αυτά τα μικρόβια μεταφέρονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από τη μητέρα στο παιδί», δήλωσε η συν-συγγραφέας Debby Bogaert, γιατρός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. «Ο θηλασμός γίνεται ακόμη πιο σημαντικός για τα παιδιά που γεννιούνται με καισαρική τομή και δεν λαμβάνουν μικρόβια του εντέρου και του κόλπου από τη μαμά τους».

«Είναι ένα έξυπνο σύστημα», είπε ο de Steenhuijsen Piters. «Και είναι λογικό από μια εξελικτική προοπτική ότι αυτοί οι τύποι μονοπατιών είναι περιττοί για να διασφαλιστεί ότι το παιδί μπορεί να ξεκινήσει τη ζωή του με το κατάλληλο «σετ εκκίνησης»».

Οι ερευνητές είπαν ότι θα ήθελαν να μελετήσουν άλλες επιρροές στην ανάπτυξη του μικροβιώματος των βρεφών. «Μπορούσαμε να δούμε ότι το μητρικό μικροβίωμα εξηγεί σχεδόν το 60% του συνολικού μικροβιώματος του βρέφους, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει 40% για το οποίο δεν γνωρίζουμε», είπε ο de Steenhuijsen Piters. «Θα ήταν ενδιαφέρον να στρωματοποιήσουμε αυτό το άγνωστο κλάσμα για να δούμε από πού προέρχονται όλα τα μικρόβια· εάν συνεισφέρουν οι πατέρες, για παράδειγμα, ή τα αδέρφια ή το περιβάλλον».

Η ερευνητική ομάδα θα ήθελε επίσης να κατανοήσει καλύτερα πώς η ανάπτυξη μικροβιώματος στα βρέφη σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη υγεία «από την άποψη των αλλεργιών και του άσθματος», είπε ο Bogaert. «Στο μέλλον, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη γνώση για να βοηθήσουμε στην πρόληψη, τη διάγνωση ή τη θεραπεία προβλημάτων υγείας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επιλέγετε καισαρική τομή για να "προστατεύσετε" το πυελικό σας έδαφος; Εδώ είναι γιατί αυτό δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα

Αυξάνεται συνεχώς ο κίνδυνος πρόωρων τοκετών

Πώς επηρεάζει την ανοσία των παιδιών ο τρόπος γέννησής τους;

Πόσο σημαντική είναι η πρώτη επαφή της μητέρας με το μωρό κατά τη διάρκεια της καισαρικής τομής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα