Γενικές Ειδήσεις

23 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

23 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

23 Σεπτεμβρίου:Η Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών γιορτάζει όλες αυτές τις καταπληκτικές νοηματικές γλώσσες, αποτίοντας φόρο τιμής στην απίστευτη διαφορά που έχουν κάνει στους κωφούς σε όλο τον κόσμο και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για αυτούς.

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περίπου 72 εκατομμύρια κωφοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο; Αυτό είναι ένα στατιστικό στοιχείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών. Συλλογικά, αυτοί οι άνθρωποι χρησιμοποιούν πάνω από 300 διαφορετικές νοηματικές γλώσσες.

Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι οι νοηματικές γλώσσες είναι φυσικές πλήρεις γλώσσες. Ενώ μπορεί να διαφέρουν δομικά από την προφορική γλώσσα, θα πρέπει να τους δοθεί εξίσου μεγάλη πίστη και σημασία. Υπάρχει επίσης μια διεθνής νοηματική γλώσσα. Αυτό χρησιμοποιείται από κωφά άτομα όταν συναναστρέφονται και ταξιδεύουν, καθώς και όταν βρίσκονται σε διεθνείς συναντήσεις.

Είναι ένας τύπος pidgin νοηματικής γλώσσας, ο οποίος δεν είναι τόσο περίπλοκος όσο οι φυσικές νοηματικές γλώσσες. Η Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών γιορτάζει όλες αυτές τις καταπληκτικές νοηματικές γλώσσες, αποτίοντας φόρο τιμής στην απίστευτη διαφορά που έχουν κάνει στους κωφούς σε όλο τον κόσμο και αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση για αυτούς.

Ιστορία των Νοηματικών Γλωσσών

Οι νοηματικές γλώσσες είναι γλώσσες που μεταφέρουν το νόημα οπτικά. Δεν είναι σαφές πόσες από αυτές τις γλώσσες υπάρχουν σε όλο τον κόσμο. Γενικά, κάθε χώρα έχει τη δική της μητρική νοηματική γλώσσα. Στην πραγματικότητα, ορισμένες χώρες έχουν περισσότερες από μία. Μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για την ιστορία των νοηματικών γλωσσών. Αυτές οι γλώσσες έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλη την ιστορία από ομάδες κωφών.

Στην πραγματικότητα, ένα από τα πρώτα γραπτά αρχεία μιας νοηματικής γλώσσας ήταν στον Κρατύλο του Πλάτωνα, από τον 15ο αιώνα π.Χ. Δεν υπάρχουν πολλά γνωστά για τις ιστορικές νοηματικές γλώσσες πριν από τον 19ο αιώνα. Οι πληροφορίες περιορίζονται σε συστήματα ορθογραφίας, γνωστά ως χειροκίνητα αλφάβητα. Αυτά εφευρέθηκαν για να μπορούν οι λέξεις να μεταφερθούν από την προφορική γλώσσα σε μια νοηματική. Το πρώτο χειροκίνητο αλφάβητο πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε από τον Pedro Ponce de Leon.

Το πρώτο σχολείο για κωφά παιδιά ιδρύθηκε στο Παρίσι από τον Abbé de l’Épée. Αυτό έγινε το 1755, και ο πιο διάσημος απόφοιτος από εδώ είναι αναμφισβήτητα ο Laurent Clerc. Πήγε στις ΗΠΑ και ίδρυσε την Αμερικανική Σχολή Κωφών το 1817 με τον Thomas Hopkins Gallaudet. Το σχολείο βρίσκεται στο West Hartford του Κονέκτικατ και είναι στην πραγματικότητα το παλαιότερο μόνιμο σχολείο για κωφούς στις ΗΠΑ, με περίπου 174 μαθητές να φοιτούν σήμερα. Ο συσχετισμός μεταξύ ομιλούμενων γλωσσών και νοηματικών γλωσσών είναι περίπλοκος και διαφέρει ανάλογα με τη χώρα περισσότερο από τη γλώσσα που ομιλείται. Για παράδειγμα, τα αγγλικά είναι η κυρίαρχη γλώσσα στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η αμερικανική νοηματική γλώσσα (ASL), η οποία χρησιμοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον αγγλόφωνο Καναδά, προέρχεται στην πραγματικότητα από τη γαλλική νοηματική γλώσσα. Δεν έχει καμία σχέση με τη Νοηματική Γλώσσα της Νέας Ζηλανδίας, της Αυστραλίας και της Βρετανίας. Σε διεθνείς εκδηλώσεις, όπως οι συναντήσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών και Ολυμπιακών Αγώνων Κωφών, χρησιμοποιείται το International Sign. Αυτό ήταν γνωστό ως Gestuno.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς προκαλείται η απώλεια ακοής;

Οι σκύλοι ακοής παρέχουν σημαντική βοήθεια σε άτομα με κώφωση

Οι προειδοποιήσεις του ΠΟΥ για τους κινδύνους απώλειας ακοής

Σημαντική ανακάλυψη – λύση για τη θεραπεία της κώφωσης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το Ιράν εντείνει τις συλλήψεις ακτιβιστών δημοσιογράφων

"Στοχοποιώντας δημοσιογράφους εν μέσω μεγάλης βίας μετά τον περιορισμό της πρόσβασης στο WhatsApp και το Instagram, οι ιρανικές αρχές στέλνουν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία κάλυψη των διαδηλώσεων", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF).

Η σημερινή ημέρα ανήκει στην οικογένεια!

26 Σεπτεμβρίου: Η Εθνική Ημέρα Οικογένειας είναι μια εκδήλωση που έχει σκοπό να επιτρέψει στα αγαπημένα τους πρόσωπα να ξεκουραστούν από την καθημερινότητά τους και να περάσουν ποιοτικό χρόνο μαζί.

Παγκόσμια Ημέρα Κυνηγιού και Ψαρέματος

24 Σεπτεμβρίου: Η Εθνική Ημέρα Κυνηγιού και Ψαρέματος γιορτάζεται για να φέρει κοντά τους αθλητές και να απολαύσει την πλούσια παράδοσή τους στο κυνήγι, το ψάρεμα και τη σκοποβολή.

Πώς θα είναι ο καιρός σήμερα 23 Σεπτεμβρίου;

Καιρός σήμερα: Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 20 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 23 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Παγκόσμια Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο

22 Σεπτεμβρίου: Η Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο στοχεύει να απομακρύνει τη ζέστη από τον πλανήτη για μία μόνο μέρα, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να εξαρτώνται λιγότερο από τα αυτοκίνητά τους και να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις.