Συνεντεύξεις

Ο ρόλος της ψυχολογικής & κοινωνικής υποστήριξης για τους καρκινοπαθείς

Ο ρόλος της ψυχολογικής & κοινωνικής υποστήριξης για τους καρκινοπαθείς

Των Δημήτρη Μούγιου και Φωτεινή Χριστοδούλου

Ζώντας ο ασθενής με τον καρκίνο, χρειάζεται να είναι δυνατός για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που καθημερινά φέρνει η νόσος. Πώς μπορεί η ψυχολογική υποστήριξη να βοηθήσει τον ασθενή αλλά και τους φροντιστές του; Απαντήσεις δίνουν μέσα από το άρθρο για το Healthweb.gr του κ. Δημήτρη Μούγιου , ψυχολόγος και της κ. Φωτεινής Χριστοδούλου κοινωνική λειτουργός που δουλεύουν για το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι» , του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών.

Το πρόγραμμα «Μαζί και στο Σπίτι» είναι μια από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών. Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και στους οικείους αυτών.

Η ψυχολογική υποστήριξη έχει σκοπό την διαχείριση των αισθημάτων που ακολουθούν τη διάγνωση, την ενδυνάμωση του ατόμου ώστε να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που φέρνει η νόσος σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο και τέλος να βοηθήσει στην προσαρμογή του ανθρώπου στην νέα κατάσταση της ζωής του.

Η κοινωνική υποστήριξη παράλληλα συνίσταται στην ενημέρωση των δικαιωμάτων και των παροχών που δικαιούται ο ασθενής καθώς και την διεκπεραίωση των διαδικασιών αυτών, ιδίως σε μοναχικούς και επιβαρυμένους ασθενείς με κινητικές δυσκολίες.

Προϋπόθεση ένταξης για ένα άτομο στο πρόγραμμα είναι η αδυναμία μετακίνησης του ασθενούς εκτός του οικείου του χώρου λόγω της επιβαρυμένης κατάστασης της υγείας του. Η διαδικασία ένταξης, έχει ως βασική προϋπόθεση ο ασθενής να έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης της υγείας του και να επιθυμεί ο ίδιος στήριξη.

Οι συνεδρίες ψυχολογικής υποστήριξης διαρκούν μια ώρα και πραγματοποιούνται εβδομαδιαία, σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Έχει προβλεφθεί ένας αριθμός 12 συνεδριών και σε περιπτώσεις που κρίνεται αναγκαίο υπάρχει δυνατότητα να γίνουν περισσότερες. Το όριο αυτό έχει τεθεί έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όσοι αιτούνται της υπηρεσίας χωρίς να υπάρχει μεγάλος χρόνος αναμονής. Το πρόγραμμα προσφέρει υποστήριξη και στους φροντιστές των ογκολογικών ασθενών στα γραφεία του Συλλόγου και σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να μετακινηθούν γίνονται και στο σπίτι τους.

Στις συνεδρίες ο άνθρωπος αρχίζει να καταλαβαίνει καλύτερα τον εαυτό του και να συνδέεται με συναισθήματα και σκέψεις που μέχρι πρότινος αγνοούσε. Για παράδειγμα μπορεί να συνειδητοποιήσει το θυμό που είχε συσσωρεύσει και καταπίεζε για χρόνια. Μπορεί, επίσης, να έρθει σε επαφή με την ανάγκη του να τον αποδεχτούν οι σημαντικοί για εκείνον άνθρωποι . Σε άλλες περιπτώσεις η ασθένεια μπορεί να λειτουργήσει ως αφύπνιση και να ωθήσει το άτομο να αναθεωρήσει πεποιθήσεις και απόψεις για τον εαυτό του, τα όνειρα και τους στόχους που μέχρι τώρα είχε.

Στον τομέα της κοινωνικής υποστήριξης, προκύπτει η αναγκαιότητα για άμεση παρέμβαση και περάτωση των αιτημάτων των ασθενών, καθώς η φύση της ασθενείας, προϋποθέτει άμεση αντίδραση και επίλυση των εκάστοτε ζητημάτων. Γίνεται η ενημέρωση των δικαιωμάτων των ογκολογικών ασθενών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος της θεραπείας τους.

Μεταξύ των άλλων παρέχονται πληροφορίες στους ενδιαφερομένους σχετικά με πώς βγαίνει το ποσοστό αναπηρίας από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), με το οποίο μπορούν να διεκδικηθούν η αναπηρική σύνταξη, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα του Ο.ΠΕ.Κ.Α., οι οικονομικές ελαφρύνσεις, οι κοινωνικές παροχές. Τονίζεται πως χρειάζεται για γίνεται εξατομικευμένη συμβουλευτική για τα συγκεκριμένα ζητήματα, καθώς δεν δικαιούνται όλοι οι ασθενείς τις ίδιες παροχές. Επιπλέον, γίνεται και η ενημέρωση για οποιασδήποτε λοιπές αλλαγές εμφανίζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ασθενείς με κινητικές δυσκολίες εξουσιοδοτούν την Κοινωνική Λειτουργό του Συλλόγου και αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλες τις απαραίτητες διεργασίες.

Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι δωρεάν για τους εξυπηρετούμενος του προγράμματος. Το πρόγραμμα καλύπτεται οικονομικά, με την χορηγική υποστήριξη φαρμακευτικών εταιρειών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Τι χρειάζεται η φαρμακοβιομηχανία για να επενδύσει περισσότερο στην Ελλάδα ; 

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ο Hardo Fischer αποκλειστικά στο healthweb: Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική

‘’ Η γονιδιακή θεραπεία εισάγει ένα νέο θεραπευτικό πρότυπο στην Ιατρική και  ακολούθως στις πολιτικές αποζημίωσής της από τα συστήματα υγείας. ‘’ λέει ο Hardo Fischer, Medical Director Novartis Gene Therapies, στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο healthweb και την Νικολέτα Ντάμπου .

Χρήστος Δάκας: Η Novartis Gene Therapies φιλοδοξεί να γίνει η κορυφαία εταιρεία ανάπτυξης γονιδιακών θεραπειών

«Το 2020 ήταν η χρονιά που και στην Ελλάδα, προστέθηκε μια επιπλέον θεραπευτική επιλογή για ασθενείς που πάσχουν από Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία, η γονιδιακή θεραπεία»  αναφέρει μεταξύ άλλων ο κύριος Χρήστος Δάκας, Διευθύνων  Σύμβουλος  της Novartis Gene Therapies, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το Healthweb.gr . 

Ευγενία Βλάχου : Η έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τον διαβήτη στοιχίζει την περίοδο της COVID 19

«Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), φαίνεται ωστόσο ότι στη χώρα μας παρά τα χειροκροτήματα της Άνοιξης για τη συμβολή των Νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ρόλος τους στην πράξη υποτιμάται από την πολιτεία, πόσο μάλλον στο χώρο του διαβήτη, όπου μοιάζει με πολυτέλεια παρά το γεγονός ότι  οι ιατροί του χώρου υποστηρίζουν τη χρησιμότητά τους.

‘’Φαρμάκι’’ οι ακτινοθεραπείες των καρκινοπαθών στην  Ελλάδα

Τα ιδιωτικά κέντρα ‘’ ξεπουπουλιάζουν’’ τους ασθενείς με καρκίνο ζητώντας πάνω από 2.500€ για κάθε ακτινοθεραπευτική πράξη. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να μην έχει αρχείο νεοπλασιών .

Συνέντευξη της Βάσως Μαράκα στο healthweb: Η Πολιτεία να ενισχύσει  την λειτουργία των συλλόγων ασθενών

Πρόσβαση στο φυσικό αλλά και δομημένο περιβάλλον αποκτούν τα ΑμεΑ ως ισότιμοι πολίτες , με το  Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Ο Λευτέρης Μπουρνουσούζης στο healthweb.gr : Η συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19

Για την  συμβολή της φυσικοθεραπείας στην αποθεραπεία των ασθενών μετά από Covid-19 λοίμωξη  μιλάει στο healthweb.gr ο κ. Λευτέρης Μπουρνουσούζης Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων και πρόεδρος του Περιφερειακού τμήματος Αττικής του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών μέσα από την συνέντευξη που παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου .

Κατερίνα Κουτσογιάννη στο healthweb.gr : Σε ιδιωτικές δαπάνες υγείας το 7% του εισοδήματος των ασθενών

Οι ασθενείς αντιμετωπίζουν, δυσβάστακτες ιδιωτικές δαπάνες και άτυπες πληρωμές που φτάνουν το 7% του οικογενειακού εισοδήματος, λέει  η Κατερίνα Κουτσογιάννη πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας (ΕΑΕ), σε συνέντευξη που παραχώρησε  στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου . Η υποχρηματοδότηση, η υποστελέχωση καθώς και η ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αλλά και  η ανεπαρκής διοίκηση και τελικά […]

Διονύσιος Ευγενίδης ΦΣΘ στο healthweb.gr: Αυξήθηκε η ζήτηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή

Ο εμβολιασμός έχει εξαφανίσει ασθένειες από την γη που αποδεκάτιζαν τα παιδιά και απειλούσαν την ζωή  των  ενήλικων, τονίζει ο Προέδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος  Ευγενίδης σε συνέντευξη του στο healthweb.gr  και την Νικολέτα Ντάμπου , εκπέμποντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για την πορεία της καταπολέμησης των πανδημιών .  Οι  ενήλικες επιλέγουν  το  φαρμακείο  για […]