Συνεντεύξεις

Η Δέσποινα Μακριδάκη σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Η Δέσποινα Μακριδάκη σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης

Συνέντευξη στην Νικολέτα Ντάμπου από την κα Δέσποινα Μακριδάκη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Για τα διαχρονικά προβλήματα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών που παραμένουν επί δεκαετίες άλυτα, τις ελλείψεις προσωπικού, την υποβάθμιση του ρόλου τους αλλά και την ανάγκη ανάδειξης της αξίας και την αναβάθμισης του ρόλου τους, μιλά αποκλειστικά στο healthweb.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, κα Δέσποινα Μακριδάκη.

Γιατί δεν προχώρησε η ανάδειξη της ειδικότητας του νοσοκομειακού φαρμακοποιού αλλά και τι πραγματικά συμβαίνει με τις ελλείψεις των φαρμάκων αποκαλύπτει στο healthweb.gr σημειώνοντας ότι υπάρχουν μελανά σημεία στο σύστημα προμήθειας και διαχείρισης των φαρμάκων στα νοσοκομεία, τα οποία ο μόνος τρόπος για να διορθωθούν είναι να δημιουργηθεί ένα πλήρες ηλεκτρονικό μηχανογραφημένο σύστημα που θα παρακολουθεί όλη την εξέλιξη του ιατρικού, νοσηλευτικού αλλά και του φαρμακευτικού φακέλου του ασθενούς με διασύνδεση σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα. Αν επιτευχθεί αυτό- υποστηρίζει η κα Μακριδάκη – τότε εκτός από το σημαντικό όφελος για τους ασθενείς, θα υπάρχει και μεγάλη εξοικονόμηση στα οικονομικά της υγείας.

 Ποια είναι η εμπειρία σας από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ) ;

Για εμένα ένα βασικό διαχρονικό πρόβλημα είναι ότι πολύς κόσμος ακόμα και στο χώρο της υγείας δεν γνωρίζει τον ρόλο, τον στόχο και το τι προσφέρει ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός στο σύστημα Υγείας και στους ασθενής . Ίσως, γιατί πάντα όταν μιλάμε για νοσοκομεία και υγεία το μυαλό μας πηγαίνει στον ιατρικό και νοσηλευτικό κόσμο. Αυτόματα, λοιπόν, επειδή πραγματικά είναι και οι επικρατέστερες oμάδες  αριθμητικά κατακλύζει το ενδιαφέρον των πολιτών αλλά και της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας . Γεγονός που δεν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει στο εξωτερικό διότι στην Ευρώπη και δεν θα μιλήσω για την Αμερική καθώς είναι έτη φωτός μπροστά , οι φαρμακοποιοί του συστήματος υγείας έχουν έναν πάρα πολύ ουσιαστικό και διακριτό ρόλο που δεν τον προκαλούν και τον υποστηρίζουν μόνο αλλά το ίδιο το σύστημα υγείας τους το επιβάλλει και το ζητάει από αυτούς.

Πόσα μέλη έχει η ΠΕΦΝΙ;

Έχει 284 μέλη μαζί με το επικουρικό προσωπικό και υπάρχει και ένας μεγάλος αριθμός μέλων στα στρατιωτικά νοσοκομεία τα οποία δεν είναι νοσοκομεία του Υπουργείου Υγείας και ιδιωτικά όπου  υπάρχει και μία άλλη διαδικασία .

Πόσα χρόνια είσαστε πρόεδρος της ένωσης ;

Είναι η τρίτη τριετία μου .

Στην Ελλάδα οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί γνωρίζουν τον ρόλο τους και τον υποστηρίζουν εξίσου;

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε όλοι μας το ρόλο μας; Οι φαρμακοποιοί που δουλεύουν στα νοσοκομειακά φαρμακεία υπηρετούν όσο καλύτερα μπορούν το ρόλο τους. Και αυτό γιατί η υποστελέχωση είναι φοβερή. Ο μέσος όρος είναι 2-3 άτομα, ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχουμε 7-8 και αυτό συμβαίνει στα μεγάλα νοσοκομεία όπως ο «Ευαγγελισμός», όταν αντίστοιχα νοσοκομεία της δυναμικότητας των 700-800 κλινών -δεν θα πάω μακριά, θα πάω στην Πορτογαλία ή στο Βέλγιο- έχουν 30-50 φαρμακοποιούς μόνο συν το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό (τεχνικοί κλπ).

nikol despoina

Πόσες ώρες εργάζονται οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί;

Στην Ελλάδα οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν το ωράριο που έχουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Βέβαια , ακολουθούν σε πολλά τους γιατρούς και έχουν και το καθεστώς εφημερίας που έχουν και οι γιατροί. Ανήκουμε στην ιατρική υπηρεσία μαζί και με τους οδοντιάτρους.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών σήμερα;

Η υποστελέχωση αλλά και η έλλειψη καθορισμού του ρόλου μας. Όντας η ίδια και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ε. νοσοκομειακών φαρμακοποιών, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ακολουθήσει και να ενστερνιστεί την ανάδειξη του νοσοκομειακής φαρμακευτικής ως ειδικότητα, κάτι που π.χ η Ισπανία έχει εδώ τριανταπέντε χρόνια καθώς και Βουλγαρία την έχει εδώ και τρία χρόνια. Δουλέψαμε πολύ σκληρά τα τελευταία 4 χρόνια για την νοσοκομειακή ειδικότητα, κάναμε αλλεπάλληλες επαφές με το Υπουργείο Υγείας , τις φαρμακευτικές σχολές και με τους συναδέλφους μας για να φτιάξουμε το job description. Το καταθέσαμε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και από το 2017 έχει θετικά περάσει η απόφαση του ΚΕΣΥ για τη θέσπιση της νοσοκομειακής ειδικότητας. Δυστυχώς, με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δεν τελεσφόρησε η υπογραφή για την θετική υπογραφή , είμαστε όμως σε καλή κατεύθυνση με τη νέα ηγεσία και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τον εκσυγχρονισμός . Το ίδιο σημαντικό είναι και για την δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών αλλά και για την στοχοθεσία του ρόλου μας ως άτομα και ως νοσοκομειακό φαρμακείο, μέσα στο εκσυγχρονισμένο πλαίσιο των οργανογραμμάτων των νοσοκομείων. Είναι πολύ σημαντικό να γίνει αυτή τη στιγμή, ώστε να επέλθει ανανέωση. Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη χρημάτων και κουλτούρας.

Πιστεύετε ότι τα ελληνικά νοσοκομεία υποχρηματοδοτούνται στο κομμάτι του φαρμάκου;

Υπάρχουν δύο πράγματα. Υπάρχει υποχρηματοδότηση και κακή διαχείριση του χρήματος. Δηλαδή, είναι σημαντικό να έχουμε διαδικασίες και με βάση αυτές να γίνεται ένας ορθολογισμός των διαδικασιών μέσα στο νοσοκομείο, γιατί όπως ξέρετε το φαρμακείο του νοσοκομείου διαχειρίζεται χρήματα για λογαριασμό τρίτων. Χορηγεί φάρμακα με δική του ευθύνη, αλλά συνταγογραφούν οι γιατροί. Αν, στο σύστημα υγείας δεν υπάρχει διαδικασία θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων, δεν θα είναι ορθολογική η διαχείριση ώστε να υπάρχουν χρήματα και για τα φθηνά και για τα ακριβά φάρμακα .

 Στο Healthweb είχαμε αναδείξει το θέμα των παράνομων διαγράφων φαρμάκων στα νοσοκομεία. Και λόγω του ρεπορτάζ μου είχε ξεκινήσει έρευνα το ΣΕΥΥΠ και εντοπιστήκαν παράνομες διαγραφές φαρμάκων σε μεγάλα νοσοκομεία της Ελλάδας και φάρμακα να σαπίζουν σε αποθήκες . Ποια είναι η γνώμη σας;

Αυτό πάλι δείχνει την ένδεια της διαδικασίας. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλήρες ηλεκτρονικό μηχανογραφημένο σύστημα που βεβαίως να έχει τον ιατρικό φάκελο αλλά και το σύνολο των φακέλων που απαιτούνται στο νοσοκομείο, που δεν είναι μόνο ο φαρμακευτικός φάκελος αλλά και ο νοσηλευτικός φάκελος. Διότι, εμείς με βάση εξατομικευμένες, ονομαστικές συνταγές χορηγούμε φάρμακα στην κλινική για να χορηγηθούν στους νοσηλευόμενους ασθενείς. Αν δίνονται στους νοσηλευόμενους ασθενείς δεν έχουμε την δυνατότητα ηλεκτρονικά να το παρακολουθήσουμε, γιατί το σύστημα ηλεκτρονικά σταματάει στο φαρμακείο, σαν ανάλωση δηλαδή. Άμεσα, λοιπόν θα πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας και αυτό είναι παλιό αίτημα, για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών της υγείας και των φαρμάκων. Σκεφτείτε πόσο διαφορετικά θα ήταν, αν είχαμε την απόλυτη ιχνηλασιμότητα της πορείας των φαρμάκων. Αυτό συμβαίνει και για τον ΕΟΠΥΥ , δεν γνωρίζουμε αν τα ακριβά αυτά φάρμακα τα λαμβάνει και τα χρησιμοποιεί ο ασθενής. 

Η έλλειψη ηλεκτρονικής διασύνδεσης είναι το πρόβλημα .

Η ηλεκτρονική διασύνδεση πρέπει να είναι κάθετη και οριζόντια. Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οφείλει να διασυνδέεται για να ξέρει ο ασθενής, ο γιατρός, ο φαρμακοποιός όλο το ιστορικό αλλά και φεύγοντας ο ασθενής από το ίδιο το νοσοκομείο μέσα από τις κατάλληλες πηγές (γιατρός – φαρμακοποιός) να ενημερώνεται  το ίδιο το σύστημα, ώστε να έχει ολόκληρη τη θεραπευτική του καρτέλα και τη φαρμακευτική του αγωγή, κάτι που αν ψάξετε σε άλλα κράτη π.χ. στη Γαλλία συμβαίνει εδώ και 4 χρόνια.

 Κύρια Μακριδάκη θα επανέλθω στις παράνομες διάγραφες φαρμάκων και επειδή έχετε μεγάλη γνώση και εμπειρία – ήσασταν αντιπρόεδρος του ΕΟΦ , είσαστε σε θέση να μου απαντήσετε εάν το πρόβλημα είναι στις προμήθειες των νοσοκομείων. Μέσα από το ρεπορτάζ μου φάνηκε ότι πολλά φάρμακα αγοράζονταν ένα μήνα πριν λήξουν. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Αυτό για να το πούμε θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένο με βάση τα τιμολόγια και τα σχετικά παραστατικά . Τα προβλήματα στις προμήθειες είναι πολλών ειδών. Ένα από αυτά είναι από πού προμηθεύονται  τα νοσοκομεία τα φάρμακα και με ποια διαδικασία. Διαχρονικά και οι διαγωνισμοί που έγιναν από την ΕΠΥ ήταν χρονοβόροι και πολλές φορές και οι τιμές που προέκυψαν ήταν μακριά από τις τιμές που προκύπτουν μετά από διαπραγμάτευση των νοσοκομειών με τους ίδιους τους προμηθευτές. Αυτό είναι και μια ασφάλεια γιατί όταν το νοσοκομείο έχει προμηθευτές που τους έχει ελέγξει και υπάρχει σύστημα ποιότητας που καταγράφονται τα προβλήματα των προμηθευτών γνωρίζεις αν τηρούν π.χ. τις διαδικασίες της ψυχρής αλυσίδας γιατί πολλά φάρμακα όπως τα βιολογικά προϊόντα κ.α θέλουν μία πολύ συγκεκριμένη διαδικασία από την αποθήκη της φαρμακευτικής εταιρίας μέχρι την αποθήκη του νοσοκομείου , του φαρμακείου ή της κλινικής .Αυτό πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφα. Βρίσκεις και προμηθευτές που τηρούν τα πρωτόκολλα και δεν θα σε κρεμάσουν στις παραδόσεις των παραγγελιών . 

Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικά προβλήματα δηλαδή ο μειοδότης δεν μπορούσε να παραδώσει

Ο μειοδότης μέσα από ένα κεντρικό σύστημα προμηθειών οφείλει να πληρώσει, αν δεν είναι συνεπής. Υπάρχει ρήτρα .

Αν υπάρχει παγκόσμιο πρόβλημα είναι κάτι άλλο. Έχω δει σε άλλες χώρες όπως για παράδειγμα στην Γερμανία όταν μία εταιρία κατακύρωνε τον διαγωνισμό ο πρώτος έλεγχος που γινότανε ήταν στις αποθήκες της για να επιβεβαιωθεί ότι υπήρχαν οι ποσότητες για τις οποίες είχε υπογράψει. Η ποσότητα αφορά ένα έτος, δεν θα πρέπει να υπάρχουν ποσότητες φαρμάκων που να λήγουν μέσα στο έτος αλλά τουλάχιστον σε δυο χρόνια . Άρα σημαίνει ότι και την τιμή και την ποσότητα την έχει η εταιρία .

Στην Γερμάνια πραγματοποιούνται διαγωνισμοί σε επίπεδο περιφερείας νοσοκομείων δηλαδή για 4- 5 νοσοκομεία μαζί , με αποτέλεσμα ο τρόπος της προμήθειας εξασφαλίζει την επάρκεια , βέβαια δεν είναι μειοδοτικοί οι διαγωνισμοί αλλά ακολουθούν την θεωρεία του Cost-Benefit.

Πρέπει να αλλάξει το σύστημα προμηθειών στην χώρα μας;

Ναι , θα πρέπει να εξιχρονιστεί. Διαχρονικά διάθεση υπάρχει και θα πρέπει να υπάρχει συντονισμός με όλο το φάσμα των εμπλεκομένων.

Οι ιδιώτες φαρμακοποιοί μιλούν για ελλείψεις φαρμάκων και κάποιοι αναφέρουν ότι είναι η χειρότερη χρονιά από ποτέ . Τι έχετε να πείτε για αυτό;

Το θέμα πραγματικά είναι τι σηματοδοτούμε λέγοντας έλλειψη.

Έλλειψη είναι η μη πρόσβαση του ασθενή στην απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή, όχι πάντα , σε συγκεκριμένο σκεύασμα. Πρέπει να ξέρουμε τη θεραπευτική αγωγή και τα plan B . Δηλαδή για κάποιο λόγο ένα συγκεκριμένο φάρμακο δεν είναι διαθέσιμο. Αυτό τι σημαίνει, ότι ο ασθενής δεν θα πάρει καθόλου αγωγή ή θα πρέπει να έχουμε έτοιμο και το δεύτερο σχέδιο ;

Συνήθως, το πρόβλημα στην ιδιωτική αγορά έχει να κάνει με brand.

Παραδείγματος χάρη για τις ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους που πολύ συχνά παρατηρείται έλλειψη στα ιδιωτικά φαρμακεία , λόγω παράλληλων εξαγωγών; ή λόγω πωλήσεων χωρίς συνταγές ή  λόγω χ ικανών ποσοτήτων  παραγωγής ; Δεν είχαμε αντίστοιχες ελλείψεις στα νοσοκομειακά φαρμακεία , άραγε γιατί; . Κάτι σημαίνει αυτό.

Σήμερα στα νοσοκομειακά φαρμακεία υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων;

Υπάρχουν αλλά δεν είναι αντίστοιχες αυτών των ιδιωτικών φαρμακείων παρότι αντίστοιχες κατηγορίες φαρμάκων διακινούνται και στα νοσοκομειακά φαρμακεία.

 Είχατε κάποιο στοκ στα νοσοκομεία ,όμως.

Όχι , απαραίτητα γιατί λειτουργούμε με μηναίο budget και οι αγορές είναι για 30 με 40 ημέρες . Πρέπει να γίνει μία ανάλυση των ελλείψεων. Οι Βέλγοι ανέφεραν τον ίδιο αριθμό ελλείψεων στην αγορά , τετρακοσίων κωδικών . Το θέμα είναι κάνουμε έναν παραλληλισμό των ελλείψεων στην Ελλάδα με τις ελλείψεις άλλων κρατών για να δούμε τι συμβαίνει; Πιστεύω ότι φταίει η διαχείριση των προβλημάτων , η ΠΕΦΝΙ έχει κάνει συγκεκριμένη πρόταση για δημιουγία πλατφόρμας μεταξύ των νοσοκομειακών φαρμακείων που θα βοηθήσει αυτού του προβλήματος . 

Tο φάρμακο οφείλει να δίνεται με ελεγχόμενη συνταγή. Ο φαρμακοποιός δεν είναι αυτός που πρέπει να εκτελεί ότι ο γιατρός γράφει αλλά θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία καθώς και έλεγχος. Και πρέπει να βοηθήσει η πολιτεία σε αυτό. Πρέπει να φτιάξει ένα ασφαλές σύστημα επικοινωνίας, λειτουργίας και συνεργασίας .

Σε προηγουμένη απάντηση σας για τις ελλείψεις μιλήσατε για brand. Τι εννοείτε ότι συνήθως οι ελλείψεις έχουν να κάνουν με brand;

Οι ελλείψεις αφορούν και σε πρωτότυπα και σε γενόσημα. Ένα παράδειγμα είναι η έλλειψη που είχε παρουσιαστεί με τη ρενιτιδίνη. Η ρανιτιδίνη και πριν την ανάκλυση κυκλοφορίας ήταν σε έλλειψη. Σε brand όμως. 

Με την ανάκληση που έγινε αυτόματα επηρέασε αρνητικά την αγορά με την έννοια ότι,  τα υπόλοιπα φάρμακα της αντίστοιχης κατηγορίας είχαν ποσοτική επάρκεια ; Ήταν σε ικανές ποσότητες να καλύψουν την αγορά; Πρέπει όλες οι συνταγές να έχουν μια γαστροπροστασία μέσα; Νομίζω ΟΧΙ. Σε πάρα πολλές συνταγές όμως το βάζουν .

Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ελλείψεις σε τουλάχιστον 400 κωδικούς από την πλευρά του ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι οι ελλείψεις αφορούν 27 κωδικούς . Πρόκειται για δύο διαφορετικές αναγνώσεις;

Διαχρονικά, η ενημέρωση που βγαίνει από τις διοικήσεις του ΕΟΦ προέρχεται σε συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του οργανισμού που είναι  το τμήμα παρακολούθησης και  επάρκειας προιόντων , οπότε αυτά είναι τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΟΦ, σύμφωνα με τις καταθέσεις των εταιριών . 

Τόσο μεγάλη απόκλιση ;

Για το θέμα της απόκλισης , δεν μπορούμε να πούμε σωστό ή λάθος. Θεωρώ ότι κάπου στη μέση βρίσκονται τα πράγματα. Δεν μπορεί να είναι μόνο 27 κωδικοί φαρμάκων διότι τον προηγούμενο μήνα ήταν σε έλλειψη 100 κωδικοί σύμφωνα με την λίστα του ΕΟΦ, άρα δεν μπορεί το 100 να γίνει 27 αλλά δεν μπορεί και το 100 να γίνει 400 άρα χρειάζεται μία γρήγορη και άμεση διερεύνηση του προβλήματος , εγώ άκουσα αλλά δεν είδα ονόματα φαρμάκων στα 400 που βρίσκονται σε έλλειψη για να μπορώ να είμαι πιο εξειδικευμένη γι’ αυτό και είναι γενική η προσέγγιση μου . Δηλαδή τα 27 που αναφέρει ο ΕΟΦ συνάδουν με τα 27 φάρμακα που αναφέρουν οι καρκινοπαθείς που είναι τα παλιά ογκολογικά φάρμακα και κάποια λίγα που είναι γνωστή η έλλειψη όπως για παράδειγμα η ηπαρίνη που έχει παγκοσμίως πρόβλημα έλλειψης λόγω παραγωγικής αλυσίδας και θα πρέπει να αντικατασταθεί .

PEFNI PITTA

Αυτήν την στιγμή ασθενείς και φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι βρίσκονται σε έλλειψη και φάρμακα που δεν έχουν γενόσημα

Η έλλειψη δεν είναι η έλλειψη του brad σε απόλυτα νούμερα αλλά είναι η έλλειψη της προσέγγισης του ασθενή στην θεραπευτική αγωγή που έχει ανάγκη.

Αν υπάρχει αντικατάσταση της αγωγής τότε δεν υπάρχει έλλειψη, το θέμα είναι ο ασθενής να μην μείνει χωρίς φαρμακευτική αντιμετώπιση . Το σύστημα πρέπει να βάλει τις διαδικασίες, ώστε να υπάρχει αυτοέλεγχος και αυτολύση του προβλήματος από την αγορά. Γιατί πάντα στην αγορά θα υπάρχουν προβλήματα καθώς πάντα θα υπάρχουν φθηνότερα φάρμακα, πάντα θα υπάρχουν φάρμακα που δεν αποδίδουν χρήματα και θα θέλουν οι εταιρίες να τα καταργήσουν αλλά και πάντα θα βγαίνουν καινούργια φάρμακα που θα δίνονται χρήματα για να προωθηθούν βγάζοντάς από την αγορά τα παλιά .

Τα rebates και το clawback έπαιξαν ρόλο ;

Σίγουρα , έπαιξαν ρόλο τα rebates και το clawback, ωστόσο κάποια φάρμακα δεν θα έπρεπε να είναι στα ιδιωτικά φαρμακεία, όπως για παράδειγμα η πλατίνα ( για ογκολογικούς ασθενείς – συμπαγείς όγκους) δεν θα έπρεπε να υπάρχει στα ιδιωτικά φαρμακεία . Γιατί είναι ένα νοσοκομειακό φάρμακο. Η πλατίνα που ήταν σε έλλειψη ήθελε μία μέρα νοσηλεία, ενώ η κάρμπο πλατίνα περισσότερες ημέρες, διότι ήθελε ενυδάτωση. Άρα υπήρχε τρόπος να μην χάσει κάποιος τη θεραπεία του.

Τι περιμένετε από τη νέα χρονιά; Ποιο είναι οι στόχοι της Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ;

Περιμένω πάντα τα καλύτερα. Για το 2020 είναι βασικό για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς η αναγνώριση της νοσοκομειακής ειδικότητας αλλά και να βγουν οι νέοι οργανισμοί των νοσοκομείων με επικαιροποιημένη τη θέση των νοσοκομειακών  Φαρμακείων.   σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καθώς και κ να γίνουν προσλήψεις. Πρέπει να προσληφθούν και κλινικοί φαρμακοποιοί, εξειδικευμένοι φαρμακοποιοί, οι οποίοι μπορούν να συμβάλουν στην εξοικονομηση πορών . Θα πρέπει να στοχεύσουμε σε επαγγελματίες της υγείας που μπορούν να βελτιώσουν το σύστημα και να το φέρουν στα επίπεδα της Ευρώπης.

 

 Αυτό θα επιτευχθεί με τις Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στην δημόσια Υγεία

Κοιτάξτε, ό,τι έχω ακούσει για ΣΔΙΤ αφορά συνεργασίες σε τεχνολογικά θέματα, εργαστήρια κλπ. Δεν μπορώ να εκφέρω άποψη, αν δεν είναι κάτι συγκεκριμένο. Δεν γίνεται να υπάρχει οποιαδήποτε μορφή φαρμακευτικής φροντίδας, χωρίς την παρουσία φαρμακοποιού. Αυτό το θεωρώ ακρογωνιαίο λίθο, για να έχουμε ένα σύστημα που παρέχει ασφάλεια στον ασθενή και εξασφαλίζει την ορθολογική χρήση όλων των πόρων, ανθρώπινων, οικονομικών κλπ. Οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας – που μπορεί να είναι ένα ΣΔΙΤ- δεν στους οργανισμούς θέσει φαρμακοποιών μέσα και ποιος θα διαχειρίζεται τα ακριβά νέα φάρμακα; Και αυτό το λέω, γιατί οι μονάδες ημερήσιας νοσηλείας που έχουν πάρει έγκριση είναι δερματολογικές, οφθαλμολογικές κλπ αφορούν καινοτόμα, ακριβά φάρμακα. Θέλω να ξέρω ποιος θα τα διαχειριστεί αυτά. Και δεν μιλάω για την οικονομική διαχείριση, μιλάω για την ποιοτική που είναι τα φάρμακα στον ασθενή. Γιατί ο φαρμακοποιός είναι αυτός που πιστοποιεί και δεν εννοούμε το κουτάκι το εμπορικό αλλά  το φάρμακο στην  τελική μορφή που χορηγείται στον ασθενή. Για αυτή την τελική μορφή απόλυτη ευθύνη πάντα έχει ο φαρμακοποιός. Άρα όσοι εμπλέκονται σε αυτό το υπουργείο, οι σύλλογοι ασθενών, τα πανεπιστήμια, οι φαρμακοβιομηχανίες , εσείς τα εξιδεικευμένα ΜΜΕ Υγείας θα πρέπει να δούμε όλοι μαζί για την καλύτερη σύμπραξη που πάντα είναι η επωφελέστερη και οικονομικά ωφελιμότερη για όλους.

 Είσαστε ευχαριστημένη από την συμμετοχή των φαρμακοποιών στα κέντρα λήψης αποφάσεων;

Δεν είμαι, αλλά δεν είμαι διαχρονικά. Και από τον ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ έχουν περάσει αρκετοί νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί. Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί δεν εκπροσωπούμαστε  στο ΚΕΣΥ. Θέλω να πιστεύω, ότι στο νέο οργανισμό που θα αντικαταστήσει το ΚΕΣΥ θα αντιπροσωπεύονται όλοι οι κλάδοι, όχι μόνο οι γιατροί, οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι φαρμακοποιοί της κοινότητας αλλά και οι φαρμακοποιοί των νοσοκομείων. ΣΤον ΕΟΔΥ θα έπρεπε να είναι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί μέσα, διότι το κομμάτι των αντιβιώσεων είναι πολύ σημαντικό. Η σωστή χρήσ των  αντιβιοτικών είναι στοχοθεσία για τις διοικήσεις των νοσοκομείων αλλά και για την εκάστοτε κυβέρνηση. Όπως ξέρετε, είμαστε μια χώρα που έχει τα πρωτεία στην κακή διαχείριση των αντιβιοτικών. Τα «καίμε» όλα. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα. Δεν γίνεται να έχουμε την ΟΕΚΟΧΑ σαν επιτροπές στα νοσοκομεία, όπου μας τιμά που έχουν βάλει συντονιστές τους διευθυντές των νοσοκομειακών φαρμακείων αλλά αυτοί να μην συμμετέχουν από εκεί και πέρα πουθενά, να μην υπάρχουν κάποια κεντρικά όργανα που να υπάρχει ένα κεντρικός σχεδιασμός.

 

Στο Health technology assessment (HTA);

Επίσης υπάρχει έλλειψη φαρμακοποιών. Στη διαπραγμάτευση εκ του νόμου υπάρχει ένας νοσοκομειακός φαρμακοποιός. Η αλήθεια είναι ότι ούτε στην προηγούμενη επιτροπή, ούτε σε αυτήν την επιτροπή σαν πανελλήνια ένωση νοσοκομειακών φαρμακοποιών κληθήκαμε να πούμε τη γνώμη μας. Όχι να προτείνουμε το πρόσωπο, γιατί αυτό είναι κάτι δευτερεύον. Αλλά θεωρώ ότι αυτός που εκπροσωπεί έναν κλάδο οφείλει να προτάσσει επιστημονικά προβλήματα, τις προοπτικές,  προτάσεις και τις προτεραιότητες επιστημονικά και συλλογικά .  Πιστεύω πολύ στα άτομα. Θεωρώ ότι όταν κάποιος είναι κάπου πρέπει να ξέρει τι εκπροσωπεί και να ξέρει να συνεργάζεται. Και στις επιτροπές προμηθειών υγείας υπήρχαν νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί και βοήθησαν πολύ. Πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε συλλογικά (κάθετα και οριζόντια )και το διαχωρίζω όχι συνδικαλιστικά. Διότι μακριά από εμένα αυτό. Πιστεύω ότι το επάγγελμά μας και τον  τρόπο που δουλεύουμε μπορούμε να υποστηρίξουμε  και την ποιότητα του επαγγέλματος που υπηρετούμε. Στο δημόσιο σύστημα δεν περισσεύει κανείς και εκεί που λείπει το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα οργανωμένο πλαίσιο λειτουργίας και η διάθεση μας είναι να συμβάλουμε να δημιουργηθεί  .

 

Η κυρία Δέσποινα Μακριδάκη είναι Κλινικός Φαρμακοποιός MSc Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ,Διευθύντρια ΕΣΥ.Διευθύντρια Ενοποιημένου Φαρμακείου ” Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ”.
Πρόεδρος ΠΕΦΝΙ.ΕΑΗΡ Βoard Membe.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

O Γιατρός που βοήθησε στην εξάλειψη της ευλογιάς αξιολογεί την ανταπόκριση της COVID

Στ.Κυμπουρόπουλος στο healthweb: Έχουμε μία κρίσιμη ευκαιρία να διαμορφώσουμε το μέλλον της υγείας στην Ευρώπ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γ.Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ: Τα Fake News για τον καρκίνο εντοπίζονται συχνά σε sites ποικίλης ύλης

Γ. Καπετανάκης ΕΛΛΟΚ:  Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου στις 4 Φεβρουαρίου 2023 , με μήνυμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο» γύρω από την οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο το Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ, o  κύριος Γιώργος Καπετανάκης Γραμματέας του  Δ.Σ. της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου παραχώρησε συνέντευξη στο www.healthweb.gr

Η πρόεδρος της Βουλής Νάνσι Πελόζι επεσήμανε ότι η κατάσταση covid θα ήταν πολύ χειρότερη αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν ήταν στην εξουσία.

Ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί θέλουν τώρα περισσότερα χρήματα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, καθώς εξαπλώνονται εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές.

Αθ. Δημόπουλος στο healthweb:  Πώς θα αποφύγει η ανθρωπότητα νέες πανδημίες στο μέλλον

Τις επόμενες δύο εβδομάδες και κυρίως την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου για να καταγραφεί και η αποκλιμάκωση στην επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναμένεται να υπάρξει ουσιαστική αποκλιμάκωση της  πανδημίας, όπως είπε ο  Αθανάσιος- Δημόπουλος Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στη  συνέντευξη που παραχώρησε στο www.healthweb.gr. Ενώ, μας αποκάλυψε πως θα αποφύγει η […]

Νωτιαία Μυϊκή Ατροφία: Δικαίωμα στην ελπίδα με έγκαιρη διάγνωση

Συνέντευξη στο healthweb.gr με τον κ. Χρήστο Δάκα. Για τις σπάνιες ασθένειες που απειλούν την ζωή των ασθενών και σε κάποιες περιπτώσεις  επιφέρουν χρόνια αναπηρία αλλά  κυρίως για την νωτιαία μυϊκή ατροφία , μίλησε στο healthweb.gr και την Νικολέτα Ντάμπου ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα.

Λουκάς Στενός στο healthweb.gr : Ο καρκίνος του προστάτη εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος

Για τον  καρκίνο του προστάτη μια νόσο που σήμερα  θεραπεύεται μίλησε ο κ. Λουκάς Στενός  MD,FEBU- Αν. Διευθυντής  Α Ουρολογικής Κλινικής -ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER στο www.healthweb.gr ,τονίζοντας ότι ''Ο καρκίνος του προστάτη μπορεί να είναι σοβαρή νόσος αλλά οι περισσότεροι που διαγιγνώσκονται δεν πεθαίνουν από αυτόν. Κρατάμε στο μυαλό μας όμως, ότι παρά την αισιοδοξία και την πρόοδο στην διάγνωση και θεραπεία του τα τελευταία 10 χρόνια, εξακολουθεί να είναι θανατηφόρα νόσος για κάποιους ανθρώπους. Στην Αμερική 94 άνδρες πεθαίνουν καθημερινά από τον καρκίνο του προστάτη.''.

Ο Χρήστος Δάκας στο healthweb : Γονιδιακή θεραπεία: Νέα θεραπευτική προσέγγιση για ασθενείς με SMA

Συνέντευξη παραχώρησε στην Νικολέτα Ντάμπου και το healthweb.gr ο Δρ. Χρήστος Δάκας, Διευθύνων σύμβουλος της Novartis Gene Therapies για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα , ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την θεραπεία της Νωτιαίας Μυϊκής Ατροφίας (SMA) και τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις αλλά και για την προληπτική εξέταση screening στα νεογνά και πόσο σημαντικό είναι να γίνεται η εξέταση αυτή.  

Ιωάννης Σπηλιώτης : Ένας ξεχωριστός γιατρός - άνθρωπος, εξομολογείται

Συνέντευξη στην Μαρία Χριστίνα Μπακλαβά Ιωάννης Σπηλιώτης : Μια πρώτη αναζήτηση στο διαδίκτυο σου φέρνει την πληροφορία «Διευθυντής Χειρουργικής – ογκολογίας και Υπεύθυνος Μονάδας Περιτοναϊκής Κακοήθειας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών / Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης».