Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ομάδες Balint ΕΛ.Ε.ΑΝΑ: Συνολική προσέγγιση των ασθενών με χρόνιο νόσημα

Ομάδες Balint ΕΛ.Ε.ΑΝΑ: Συνολική προσέγγιση των ασθενών με χρόνιο νόσημα

Οι ομάδες Balint, δημιουργήθηκαν από τον γιατρό Michael Balint, ο οποίος ασχολήθηκε με τη  σχέση γιατρού – ασθενούς, σ’ αυτόν οφείλεται η φράση «…στο επίκεντρο της ιατρικής υπάρχει πάντα η ανθρώπινη σχέση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού».

Μετά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο ο Michael και η 3η  σύζυγος του η Enid, άρχισαν τα εκπαιδευτικά –ερευνητικά σεμινάρια για  γιατρούς της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) με στόχο,  να τους βοηθήσουν  να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό βάρος από τα τραύματα και τα αποτελέσματά τους,  στους ασθενείς και τις οικογένειές τους..

Για να κατανοήσουμε τι είναι τα balint groups θα περιγράψουμε πρώτα τι δεν είναι:

 • Δεν είναι ψυχοθεραπευτικά groups
 • Δεν είναι ομάδες συνάντησης
 • Δεν είναι μια κλασική περίπτωση συμβουλευτικού group
 • Δεν είναι θεματικά discussion groups
 • Ούτε τόπος που προβλέπονται συμβουλές, η βοήθεια, ή εκπαίδευση στη διδασκαλία

Τα groups αποτελούνται από  το συντονιστή και τουλάχιστον 8 μέλη που συναντώνται σταθερά σε τακτά διαστήματα (μπορεί η συνάντηση να γίνει με τη χρήση πολυμέσων -multimedia-).Τα περιστατικά  (προβλήματα) που παρουσιάζονται στην ομάδα προς συζήτηση δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία ή σημειώσεις και είναι:

 • Περιστατικά ή καταστάσεις που «παίρνουμε στο σπίτι μαζί μας» και μετά τη δουλειά.
 • Αυτά που δε φεύγουν από τη σκέψη, και σου προκαλούν σύγκρουση, αντίθεση, με τον εαυτό σου, σε γεμίζουν αμφιβολία σχετικά με την ορθότητα της  διαχείρισης τους και άρνηση στην λήψη αποφάσεων για την αντιμετώπιση τους..

Τα χαρακτηριστικά των balint groups είναι τα παρακάτω:

 • Η δυναμική τους εξελίσσεται διαχρονικά
 • Τα περιστατικά που παρουσιάζονται είναι πρόσφατα , εν εξελίξει, ή και οποιοδήποτε περιστατικό που μας απασχόλησε παλαιότερα και θέλουμε να καταλάβουμε τι ακριβώς είχε συμβεί. Συνήθως είναι περιστατικά που έμειναν στην μνήμη μας , ή και τραυματικά γεγονότα.
 • Η ομάδα λειτουργεί σαν καθρέφτης των λιγότερο εμφανών και συνειδητών σημείων που επαιξαν κάποιο ρόλο στην εξέλιξη του περιστατικού

Τέλος όλη αυτή η σχέση που δημιουργείται στο  group βασίζεται επάνω:Στην εχεμύθεια, το σεβασμό, την αποφυγή της κριτικής, την αποφυγή συμβουλών (συστάσεων). Αυτοί που μπορούν να συμμετέχουν στα balint groups αντλώντας οφέλη είναι οι ασχολούμενοι με την υγεία (γιατροί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, κλπ), αυτοί που απασχολούνται με κοινωνικά επαγγέλματα (εκπαιδευτικοί, όργανα τις τάξης, κλπ),οι ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών, αλλά κυρίως οι ομάδες φροντιστών, πασχόντων από χρόνια νοσήματα..(πχ ασθενών με ρευματικά, πνευμονολογικά, νευρολογικά, κλπ  προβλήματα). Ειδικότερα για την τελευταία ομάδα  (φροντιστές) συχνά αντιμετωπίζει πλειάδα συμπτωμάτων όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος, βήχα, αίσθημα κόπωσης, διάχυτους πόνους, δυσπεψία, κοιλιακά άλγη, διάρροια, κλπ. Επίσης συχνά υποφέρει  από ψυχοσωματικές εκδηλώσεις, όπως ταχυπαλμίες, τρέμουλο, αϋπνίες, απώλεια βάρους, διαταραχές στην όρεξη, εφιδρώσεις, δύσπνοια, σεξουαλική δυσλειτουργία κλπ.  Όλα αυτά σαν συνέπεια του άγχους που εμφανίζεται εξαιτίας του χρόνια πάσχοντα – μέλους της οικογένειας που φροντίζουν.

 • Αυτή η κατηγορία αποτελεί τον «δεύτερο ασθενή» σε κάθε σπιτικό με κάποιο μέλος που πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα,  και ζητά λύση σε προβλήματα διαχείρισης των ανθρώπων τους,  που ανακύπτουν καθημερινά.
 • Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχουν λίγα προγράμματα στήριξης των φροντιστών –  ό,τι υπάρχει επικεντρώνεται στους ίδιους τους πάσχοντες.

Η συνολική προσέγγιση των ανθρώπων που νοσούν από κάποιο χρόνιο νόσημα αλλά  και των φροντιστών τους,  περιλαμβάνει επομένως -κατά το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο-  και τα balint groups σαν αναπόσπαστο κομμάτι της ολιστικής αντιμετώπισης.

Γράφουν :

 • Στέλλα Αργυριάδου MD,PhDΓενικός/Οικογενιακός Ιατρός,  τ. Δ/ντρια ΕΣΥΑντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μπάλιντ (HBS)Υπεύθυνη Παρατήματος ΕΛ.ΕΑΝ.Α στην Καβάλα(www.hellenicbalintsociety.gr)
 • Δρ Αλκηστις -Μαρία ΗγουμενάκηΨυχίατρος- ΨυχοθεραπεύτριαΣυντονίστρια ομάδων BalintΠρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μπάλιντ(HBS), μέλος της διεθνούς Ομοσπονδίας Μπάλιντ (IBF)Συνεργάτης ΕΛ.Ε.ΑΝΑ (www.hellenicbalintsociety.gr)

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η ΕΛ.ΕΑΝ.Α ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Sjogren Europe

ΕΛΕΑΝΑ: Οι προτάσεις που κατέθεσε στην ηγεσία του Υπουργείου  Υγείας

Ο Δ. Κούβελας μέσα από το Healthweb δίνει απαντήσεις για την χορήγηση βιολογικών παραγόντων στα Κέντρα Υγείας

ΑΘ.Παππά: Τα ρευματικά προβλήματα δεν θα μας κλείσουν στο σπίτι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας νευρολόγος εξυπηρετεί όλη την Χίο,Ψαρρά και Οινούσσες

Από το 2014 που ξεκίνησε το θέμα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό,το νοσοκομείο Χίου (Ψαρών και Οινουσσών) επιβαρύνθηκε επίσης, μεγάλοόγκο ασθενών, εκτός των νησιωτών. Θέλουμε να εστιάσουμε στην ειδικότητατου μοναδικού νευρολόγου που υπήρχε και υπάρχει, καθώς μας αφοράάμεσα λόγω πάθησης και γνωρίζοντας τον φόρτο εργασίας του νευρολόγου λόγω του μεγάλου φάσματος της νευρολογίας.

Ο μεγάλος αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διοργάνωσε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα» προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πασχόντων και να τους παρέχει πάντα έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα»

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων-Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.), και υπό την αιγίδα της διοργανώνεται διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις, με θέμα: «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα. Νέες διαστάσεις-προκλήσεις, ευκαιρίες για συνέργεια» την Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00-19.00.

Την ηλεκτρονική συνταγογράφηση μη αποζημιούμενων φαρμάκων ζητά η Ένωση Ασθενών

Ένωση Ασθενών: Με παρέμβασή της προς το Υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, προτείνει τη τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες»

Κ.Ε.Φ.Ι -Ημερίδα: Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες» την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Νέλλη Καψή, Δημοσιογράφος Υγείας, η οποία παρουσίασε το θέμα της ημερίδας και ανέφερε τις ποικίλες επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην πορεία μεγάλου ποσοστού κλινικών μελετών.

Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 - Τα δεδομένα και οι σύγχρονες τεχνολογίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με τίτλο: «Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 : Νεότερα Δεδομένα -  Σύγχρονες Τεχνολογίες», την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, που οργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων