Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Κυστική Ίνωση σύλλογος : Διαδικτυακή συνάντηση για ομαλή μετάβαση από το «Trikafta» στο «Kaftrio»

Κυστική Ίνωση σύλλογος : Διαδικτυακή συνάντηση για ομαλή μετάβαση από το «Trikafta» στο «Kaftrio»

Πρίν λίγες ημέρες  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση των εκπροσώπων του Συλλόγου Κυστικής Ίνωσης Δημήτρη Κοντοπίδη (Επίτιμος Πρόεδρος), Άννας Σπίνου (Προέδρου ΔΣ), Κωνσταντίνας Γιαννάκη, Γιάννη Σπίνου και Γιώργου Σαργιώτη με τους εκπροσώπους της εταιρείας Vertex με θέμα την πρόσφατη έγκριση κυκλοφορίας του «Kaftrio» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) καθώς και τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης για τα CFTR Modulators (Kalydeco, Orkambi, Symkevi, Kaftrio) στην Ελλάδα. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα ακόλουθα θέματα.

Διαδικασία ομαλής μετάβασης από το «Trikafta» στο «Kaftrio» των ασθενών που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης.Οι εκπρόσωποι της εταιρείας μας διαβεβαίωσαν ότι μετά την πρόσφατη έγκριση κυκλοφορίας του Kaftrio από τον ΕΜΑ οι ασθενείς που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης, θα συνεχίσουν να προμηθεύονται το φάρμακο σε κανονική ροή, ενώ οι θεράποντες ιατροί μπορούν να συνεχίσουν τις παραγγελίες του φαρμάκου μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της parexel-vertex 15 ημέρες πριν τελειώσει το απόθεμα του κάθε ασθενή (όπως γινόταν μέχρι σήμερα). Επίσης η εταιρεία είναι σε συνεργασία και επικοινωνία με τον ΕΟΦ και τους αρμόδιους φορείς, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση από το Trikafta στο Kaftrio των συγκεκριμένων ασθενών χωρίς καμία διακοπή της συνεχούς παροχής του φαρμάκου.Δυνατότητα πρόσβασης στο «Kaftrio» (ατομικής παραγγελίας – ΣΗΠ) των ασθενών (γενικά ή ειδικά σε επιβαρυμένη κατάσταση) που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα πρώιμης πρόσβασης.Οι θεράποντες ιατροί μπορούν να συνταγογραφήσουν το Kaftrio μέσω ατομικής παραγγελίας ΣΗΠ για τους ασθενείς που οι ίδιοι κρίνουν ότι έχουν ανάγκη άμεσης πρόσβασης στο φάρμακο (π.χ. ασθενείς σε επιβαρυμένη κατάσταση που δεν εντάχθηκαν στην πρώιμη πρόσβαση), ενώ κάθε ατομική αίτηση εξετάζεται ξεχωριστά από τις αρμόδιες αρχές.

Επόμενα βήματα διαδικασιών διαπραγμάτευσης – χρονοδιάγραμμα. (Εθνικό Μητρώο Ασθενών, εμπλεκόμενοι φορείς, κλπ).Η εταιρεία έχει ήδη καταθέσει στην Ελλάδα “φάκελο” για την αξιολόγηση του Orkambi, ενώ είναι σε επεξεργασία η κατάθεση του “φακέλου” για Kaftrio και Kalydeco. Επίσης ζητήθηκε από τους εκπροσώπους μας να προχωρήσουν οι διαδικασίες και με το Symkevi ώστε να επιτευχθεί ολική συμφωνία αποζημίωσης τύπου “portfolio agreement”. Παράλληλα αναμένεται η καταχώρηση των στοιχείων των ασθενών από τους θεράποντες ιατρούς στο Εθνικό Μητρώο Κυστικής Ίνωσης, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την διαπραγμάτευση και να έχουν σύντομα πρόσβαση στο φάρμακο όλοι οι επιλέξιμοι ασθενείς.Ευρωπαϊκή προοπτική πρόσβασης των ασθενών με Κ.Ι. στις υπόλοιπες χώρες στο «Kaftrio».Συζητήθηκε η προοπτική πρόσβασης των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών στο Kaftrio την οποία επιδιώκουμε και ως Ευρωπαϊκός Σύλλογος Κυστικής ίνωσης CF Europe, καθώς μια ολική συμφωνία αποζημίωσης με την Ελλάδα θα βοηθήσει σημαντικά στην θετική επίδραση αποζημίωσης του φαρμάκου και στις υπόλοιπες χώρες, τόσο της Βόρειας Ευρώπης σε πρώτη φάση, όσο και της Νότιας Ευρώπης στην συνέχεια.

Είναι πλέον σαφές ότι η πρώιμη πρόσβαση έχει ξεκλειδώσει την σταδιακή εισαγωγή του Trikafta / Kaftrio στην χώρα μας επιταχύνοντας τις εξελίξεις των διαδικασιών για τη διαπραγμάτευση. Οι γρήγορες κινήσεις τόσο από πλευράς της εταιρείας, όσο και από τις ελληνικές αρμόδιες αρχές, με τις οποίες βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία, είναι στην σωστή κατεύθυνση και αισθανόμαστε πραγματικά ότι όλες οι πλευρές δουλεύουν για τον ίδιο σκοπό, ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο σύντομα θετική έκβαση και συγκεκριμένα μια επιτυχή συμφωνία τύπου «portfolio agreement», που θα επιλύσει τα θέματα καθυστέρησης πρόσβασης των ασθενών μας στους προηγούμενους συνδυασμούς μέσω ΙΦΕΤ και θα δώσει γρήγορη πρόσβαση πλέον σε όλους τους επιλέξιμους ασθενείς μας στον επαναστατικό τριπλό συνδυασμό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Συνέντευξη Δ.Κοντοπίδη στο Healthweb: Ο χρόνος για εμένα τελειώνει εντός του Ιανουαρίου  

Κυστική Ίνωση : Ξεκινά η ατομική πρώιμη πρόσβαση των ασθενών στην θεραπεία

Ξεκίνησε η χορήγηση της θεραπείας Trikafta σε 30 ασθενείς με κυστική ίνωση – Β. Κικίλιας: Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για αυτούς που δεν μπορούν και για αυτούς που δεν έχουν

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνέδριο: Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση-Nέα δεδομένα

Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας: Το συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος των συνδέσεων στο Ταξίδι του Ασθενούς με Πολλαπλή Σκλήρυνση: Nέα δεδομένα – προκλήσεις – προοπτικές» θα διενεργηθεί στην Αθήνα στις 28 & 29 Μαΐου.

Ένωση Ασθενών: Συμμετοχή στην εκδήλωση «Φροντί-ΖΩ "Δημιουργώντας την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Φροντίδας"

Ένωση Ασθενών: Σκοπός της εκδήλωσης, αποτέλεσε η ενημέρωση σχετικά με το υπάρχον καθεστώς των υπηρεσιών φροντίδας στην Ευρώπη και τη χώρα μας, αλλά και η χαρτογράφηση των καθημερινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες αλλά και οι άτυποι φροντιστές, η πλειονότητα των οποίων είναι γυναίκες.

Ετήσια Ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια [vid]

Καρδιακή Ανεπάρκεια: Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία και η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, συνδιοργάνωσαν και φέτος με επιτυχία την ετήσια διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα για την Καρδιακή Ανεπάρκεια, με αφορμή και την Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Αφύπνισης, την Τρίτη 17 Μαΐου 2022.

Σε απόγνωση εκατοντάδες ασθενείς από την έλλειψη Γ΄ Σφαιρίνης

ΕΣΑμεΑ: Όπως σημειώνει η Συνομοσπονδία "το πρόβλημα εδράζεται στο ότι η αρμόδια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας, δεν έχει προχωρήσει στη σχετική διαπραγμάτευση εδώ και πάρα πολύ καιρό και οι εταιρείες που εισάγουν τη συγκεκριμένη φαρμακευτική ουσία δηλώνουν ότι υπάρχει έλλειψη (!), «έλλειψη» που οφείλεται στο μεγάλο clawback και κάνει, προφανώς, «ασύμφορη» την προμήθεια και διάθεσή της στον ΕΟΠΥΥ...".

Κ3: Προσωπικός Βοηθός Ογκολογικού Ασθενούς - Κινητή Μονάδα Πρόληψης & Αντιμετώπισης

Κ3: Στόχος των δράσεων του Κέντρου Καθοδήγησης Καρκινοπαθών είναι η υποστήριξη της δυνατότητας πρόσβασης των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας που δικαιούνται και της ισότιμης ένταξής τους στην  κοινωνία.