Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση μη αποζημιούμενων φαρμάκων

Ένωση Ασθενών: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση μη αποζημιούμενων φαρμάκων

Ένωση Ασθενών: Με παρέμβασή της προς το Υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, προτείνει τη τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος συνιστά έναν από τους εξέχοντες πυλώνες για τον εκσυγχρονισμό του, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της εμπειρίας του πολίτη, καθώς και για τη βιωσιμότητά του. Στην κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση ορθά επισπεύδει τις διαδικασίες πλήρους λειτουργίας του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, καθώς και μητρώων ασθενών. 

Ωστόσο, η παραπάνω αλυσίδα δεν μπορεί να είναι πλήρης και επομένως απόλυτα αποτελεσματική, όταν δεν περιέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, ανεξάρτητα αν αυτά αποζημιώνονται ή όχι. Με την προτεινόμενη αλλαγή, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να συμπεριλάβει στην ηλεκτρονική συνταγή τα σκευάσματα που δεν καλύπτονται μεν από την κοινωνική ασφάλιση, ωστόσο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας. Ταυτόχρονα, ο ΑΗΦΥ θα είναι ενημερωμένος, ώστε οι γιατροί που επισκέπτεται ο ασθενής να έχουν πλήρη εικόνα του ιστορικού φαρμάκων που λαμβάνει. Η τροποποίηση αυτή, θα βοηθήσει σημαντικά και στον καλύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και χάραξη πολιτικών για το φάρμακο σε όφελος των ασθενών καθώς θα δώσει μια πληρέστερη εκτίμηση για τις ιδιωτικές πληρωμές που γίνονται για την αγορά των φαρμάκων της αρνητικής λίστας.

Σημειώνεται ότι η προσθήκη δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη φόρμα συνταγογράφησης και δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο για τα φάρμακα τόσο της θετικής, όσο και της «αρνητικής» λίστας και στη δεύτερη περίπτωση θα λαμβάνουν αυτόματα ποσοστό συμμετοχής 100%. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διευκρινίσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους πολίτες 60-64 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν

Νίκος Δέδες στο healthweb.gr: Η πολιτεία να δει την περίθαλψη ως επένδυση για την υγεία των Ελλήνων

Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας νευρολόγος εξυπηρετεί όλη την Χίο,Ψαρρά και Οινούσσες

Από το 2014 που ξεκίνησε το θέμα με το προσφυγικό – μεταναστευτικό,το νοσοκομείο Χίου (Ψαρών και Οινουσσών) επιβαρύνθηκε επίσης, μεγάλοόγκο ασθενών, εκτός των νησιωτών. Θέλουμε να εστιάσουμε στην ειδικότητατου μοναδικού νευρολόγου που υπήρχε και υπάρχει, καθώς μας αφοράάμεσα λόγω πάθησης και γνωρίζοντας τον φόρτο εργασίας του νευρολόγου λόγω του μεγάλου φάσματος της νευρολογίας.

Μάθετε τι είναι οι ομάδες Balint

Οι ομάδες Balint, δημιουργήθηκαν από τον γιατρό Michael Balint, ο οποίος ασχολήθηκε με τη  σχέση γιατρού – ασθενούς, σ’ αυτόν οφείλεται η φράση «…στο επίκεντρο της ιατρικής υπάρχει πάντα η ανθρώπινη σχέση μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού».

Ο μεγάλος αντίκτυπος της πανδημίας στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας

Σκλήρυνση κατά πλάκας: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ) διοργάνωσε το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021 διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα» προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των πασχόντων και να τους παρέχει πάντα έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα»

ΕΣΑμεΑ: Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων-Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.), και υπό την αιγίδα της διοργανώνεται διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις, με θέμα: «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα. Νέες διαστάσεις-προκλήσεις, ευκαιρίες για συνέργεια» την Τετάρτη  24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00-19.00.

Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες»

Κ.Ε.Φ.Ι -Ημερίδα: Πραγματοποιήθηκε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών πραγματοποίησε επιστημονική διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Κλινικές Μελέτες» την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021. Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κα Νέλλη Καψή, Δημοσιογράφος Υγείας, η οποία παρουσίασε το θέμα της ημερίδας και ανέφερε τις ποικίλες επιπτώσεις που είχε η πανδημία στην πορεία μεγάλου ποσοστού κλινικών μελετών.

Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 - Τα δεδομένα και οι σύγχρονες τεχνολογίες

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διαδικτυακό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 με τίτλο: «Νέα εποχή στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 1 : Νεότερα Δεδομένα -  Σύγχρονες Τεχνολογίες», την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου, που οργάνωσε ο Σύλλογος Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πειραιά και Νήσων

Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας σας προσκαλεί στη διαδικτυακή ενημερωτική ημερίδα που διοργανώνει το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2021, ώρα 13:00, με θέμα «Διαχείριση της Πολλαπλής Σκλήρυνσης και Εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας του COVID-19 στην Ελλάδα».