Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ & ΑΜΕΑ

Ένωση Ασθενών: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση μη αποζημιούμενων φαρμάκων

Ένωση Ασθενών: Ηλεκτρονική συνταγογράφηση μη αποζημιούμενων φαρμάκων

Ένωση Ασθενών: Με παρέμβασή της προς το Υπουργείο Υγείας η εθνική συνομοσπονδία των συλλόγων ασθενών της χώρας, προτείνει τη τη διεύρυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Η ψηφιοποίηση του υγειονομικού συστήματος συνιστά έναν από τους εξέχοντες πυλώνες για τον εκσυγχρονισμό του, τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της εμπειρίας του πολίτη, καθώς και για τη βιωσιμότητά του. Στην κατεύθυνση αυτή, η Κυβέρνηση ορθά επισπεύδει τις διαδικασίες πλήρους λειτουργίας του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας και την ανάπτυξη, επεξεργασία και επικαιροποίηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, καθώς και μητρώων ασθενών. 

Ωστόσο, η παραπάνω αλυσίδα δεν μπορεί να είναι πλήρης και επομένως απόλυτα αποτελεσματική, όταν δεν περιέχει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής, ανεξάρτητα αν αυτά αποζημιώνονται ή όχι. Με την προτεινόμενη αλλαγή, ο θεράπων ιατρός θα μπορεί να συμπεριλάβει στην ηλεκτρονική συνταγή τα σκευάσματα που δεν καλύπτονται μεν από την κοινωνική ασφάλιση, ωστόσο αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της θεραπείας. Ταυτόχρονα, ο ΑΗΦΥ θα είναι ενημερωμένος, ώστε οι γιατροί που επισκέπτεται ο ασθενής να έχουν πλήρη εικόνα του ιστορικού φαρμάκων που λαμβάνει. Η τροποποίηση αυτή, θα βοηθήσει σημαντικά και στον καλύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό και χάραξη πολιτικών για το φάρμακο σε όφελος των ασθενών καθώς θα δώσει μια πληρέστερη εκτίμηση για τις ιδιωτικές πληρωμές που γίνονται για την αγορά των φαρμάκων της αρνητικής λίστας.

Σημειώνεται ότι η προσθήκη δεν επιφέρει καμία αλλαγή στη φόρμα συνταγογράφησης και δεν συνεπάγεται καμία οικονομική επιβάρυνση για τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα πραγματοποιείται με τον ίδιο τρόπο για τα φάρμακα τόσο της θετικής, όσο και της «αρνητικής» λίστας και στη δεύτερη περίπτωση θα λαμβάνουν αυτόματα ποσοστό συμμετοχής 100%. 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Διευκρινίσεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης προς τους πολίτες 60-64 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν

Νίκος Δέδες στο healthweb.gr: Η πολιτεία να δει την περίθαλψη ως επένδυση για την υγεία των Ελλήνων

Εγκρίθηκε η κολχικίνη ως φάρμακο στη μάχη κατά του κορωνοϊού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Η αντιεμβολιαστική ρητορική έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις

Κατερίνα Κουτσογιάννη: Γράφει η Κατερίνα Κουτσογιάννη Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των παιδιών με ρευματικά νοσήματα «ΡευΜΑζην».

Προτάσεις του αναπηρικού κινήματος επί του νομοσχεδίου «Αναβάθμιση του σχολείου»

ΕΣΑμεΑ: Με αφορμή το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή με θέμα: «Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις» η ΕΣΑμεΑ κατέθεσε την Τετάρτη 21 Ιουλίου τις προτάσεις και τις θέσεις της επί του εν θέματι σ/ν στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Άρση διακριτικής μεταχείρισης δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί τα αρμόδια Υπουργεία να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την άρση της της διαφορετικής μεταχείρισης που υφίστανται οι εργαζόμενοι του Δημόσιου τομέα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αναφορά ποσοστού εμβολιασμένων και μη στον αριθμό κρουσμάτων, θανάτων, διασωληνωμένων του ΕΟΔΥ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας προς υπ. Υγείας: Στο πλαίσιο της ορθής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης που διενεργείται καθημερινά για τον αριθμό των κρουσμάτων, των θανάτων αλλά και των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το υπ. Υγείας σε αποτύπωση των δεδομένων αυτών υπό το πρίσμα του εμβολιασμού.

Ο ρόλος του mindfulness στην διαχείριση του πόνου

ΕΛΕΑΝΑ: Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα σε συνεργασία με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου μέσω της σελίδας τους στο Facebook.

ΕΣΑμεΑ: Πιο κοντά οι προσλήψεις με τον ν.2643

ΕΣΑμεΑ: Μετά από συνεχείς και αδιάκοπες προσπάθειες της ΕΣΑμεΑ, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για τις προσλήψεις του ν. 2643/1998, όπως γνωστοποίησε εχθές (18/07) ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης σε σχετική του ανακοίνωση.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή και τη δημ. υγεία

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Εξίσου κρίσιμη πρόκληση παραμένει η συστηματική καλλιέργεια κουλτούρας περιβαλλοντικής ευαισθησίας, όπως και η προαγωγή της εγγραμματοσύνης υγείας στους πολίτες, ώστε η κινητοποίηση να ξεκινά ήδη από την κοινωνική και εκλογική βάση και να μετουσιώνεται σε αποφασιστική πολιτική δράση και παγκόσμια συνεργασία.