Editorial

Οι απευθείας αναθέσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Της Νικολέτας Ντάμπου

Οι απευθείας αναθέσεις του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Της Νικολέτας Ντάμπου

Της Νικολέτας Ντάμπου

Πιστεύουμε ότι το www.healthweb.gr προσπαθεί να καταγράψει αντικειμενικά την πραγματικότητα και να βοηθήσει τους λειτουργούς και το σύστημα υγείας να κάνει βήματα προς τα εμπρός . Όμως μερικοί φορείς , ευτυχώς λίγοι , δεν δείχνουν την προθυμία ή δεν έχουν την δυνατότητα να πάνε προς αυτήν την κατεύθυνση . Εμείς όμως θα είμαστε εδώ για να τους παροτρύνουμε ή να τους πιέσουμε να πάνε προς την σωστή κατεύθυνση είτε θέλουν είτε όχι .

΄Έχει δοθεί μεγάλη δημοσιότητα από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για τον διαγωνισμό Ορολογικού Ελέγχου του αίματος και έχει γίνει πολύς λόγος , τόσο εντός της Βουλής όσο και εκτός , για τα περιβόητα 19.800.000 ευρώ που θα γλίτωνε αλλά τελικά στην ανακοίνωση του μιλούσε για εξοικονόμηση 15 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο (διαβάστε εδώ ).  Το θέμα δεν μας είναι τα 4.800.000 ευρώ που είναι η παραπάνω διαφορά αλλά ότι πραγματικά μέχρι σήμερα δεν έχει εξοικονομηθεί ούτε ευρώ !

Όταν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε σύμβαση εμείς με άρθρο μας αναδείξαμε ότι η σύμβαση αυτή δεν είχε υπογραφεί ακόμα(διαβάστε εδώ ) . Μετά από αυτή την αποκάλυψη του healthweb , το ΕΚΕΑ έσπευσε στις 3-3-2017 να υπογράψει την συμφωνία πλαίσιο χωρίς όμως αυτή η σύμβαση να δημοσιοποιηθεί όπως επιβάλλεται . Βέβαια αυτή η σύμβαση δεν αρκούσε όπως προβλέπονταν και από την διακήρυξη . Για αυτό και υπέγραψε την εκτελεστική σύμβαση στις 1-6-2017 . Τα πολυδιαφημισμένα λοιπόν εκατομμύρια ευρώ που δήθεν εξοικονομήθηκαν το 2016 και τα οποία διατέθηκαν στους ανασφάλιστους και αντικατέστησαν τα έσοδα από την κατάργηση του εισιτηρίου στα δημόσια νοσοκομεία , δεν προκύπτουν από πουθενά.

Το ίδιο μέχρι και σήμερα για το 2017 όπου ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί η περιβόητη σύμβαση (καλό θα ήταν να δημοσιοποιείτο όπως προβλέπει ο Ν4412 ) αντ΄ αυτού όμως το ΕΚΕΑ κάνει συνεχείς απευθείας αναθέσεις στην εταιρία ABBOTT LABORATORIES (Διαβάστε εδώ την απόφαση) με ποσά κάτω των 20.000 ευρώ κάθε φορά. Μερικές φορές 2 απευθείας αναθέσεις την εβδομάδα . ( Διαβάστε εδώ την απόφαση  ) Τα ποσά αυτά όμως που έχει δαπανήσει ξεπερνούν ακόμα και αυτά τα όρια των ανοικτών δημόσιων διαγωνισμών καταστρατηγώντας την νομοθεσία με αυτήν την σαλαμοποίηση .

Τελικά πότε θα δούμε πραγματικά την εξοικονόμηση αυτών των εκατομμυρίων ευρώ και όχι επικοινωνιακά όπως γίνεται μέχρι σήμερα ; Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε στενά το θέμα όπως επιβάλλει το δημοσιογραφικό επάγγελμα και οι απαιτήσεις τόσο των επισκεπτών του site μας αλλά και όλων των πολιτών που θέλουν επιτέλους τα λόγια να γίνονται πράξεις και όχι show .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γιατί χρειάζεται ενημέρωση της δομής τελών του ΕΜΑ ;

Το νομοσχέδιο του Υπ. Υγείας νομιμοποιεί όλες τις παράνομες προμήθειες των νοσοκομείων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ανατομία μιας χρεοκοπίας

Πολλοί «ειδήμονες» του χώρου της υγείας και όχι μόνο ανακάλυψαν τη χρεοκοπία του νοσοκομείου  ‘’ΜΕΤΑΞΑ’’  το οποίο έχει 5000 € για να προμηθευτεί φάρμακα ενώ απαιτούνται 5.330.000 ευρώ και 28.000 ευρώ αντί των 150.000 ευρώ για να προμηθευτεί τρόφιμα για τους νοσηλευόμενους.

Το σκάνδαλο στο ΜΕΤΑΞΑ,οι ευθύνες του ΟΔΙΠΥ & οι παράνομοι διοικητές νοσοκομείων

Ο διοικητής του νοσοκομείου «ΜΕΤΑΞΑ» αποπέμφθηκε από τον υπουργό υγείας καθώς υπήρχαν πάρα πολλά  αρνητικά σχόλια στον Τύπο . Αναρωτιόμαστε, η αξιολόγηση του ΟΔΙΠΥ τι έλεγε για τον διοικητή και τον αναπληρωτή διοικητή του νοσοκομείου ; Τα έβρισκε όλα καλά στο νοσοκομείο ; Τι αναδείκνυαν οι δείκτες σαν προβλήματα και πόσο σοβαρά ήταν αυτά ; Εάν δεν ελάμβαναν τόσο μεγάλη έκταση τα σχόλια στο διαδίκτυο όλα θα πήγαιναν μια χαρά ;

Ο διαγωνισμός 14 εκ.€ και οι αργομισθίες διασωστών στο ΕΚΑΒ

Τα προβλήματα , όπως όλοι παραδέχονται, στο ΕΚΑΒ είναι πολλά και διαχρονικά. Εμείς πέρα από κάθε αντιπαλότητα και φωνασκία θέσαμε τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν για να βελτιωθεί το ΕΚΑΒ.