Editorial

Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Το γερασμένο πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο  δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80 αποτελώντας σπουδαία  καινοτομία είναι σήμερα κατά κοινή παραδοχή ακριβό και ασύμφορο, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις για  να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να υπηρετεί τον ασθενή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Της Νικολέτας Ντάμπου

Tην δεκαετία  του ‘ 80 πραγματοποιήθηκε η νομοθέτηση του ΕΣΥ και η ίδρυση των κέντρων Υγείας . Την δεκαετία του ‘90 ιδρύθηκαν τα 7 μεγάλα περιφερειακά τριτοβάθμια νοσοκομεία( Ντελόρ 2) , τα οποία συνέβαλαν στην αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και στην στήριξη των ασθενών της  επαρχίας και στην υγειονομική αυτοδυναμία της περιφέρειας .  Από το 2000 και μετά έγινε το επόμενο μεγάλο βήμα για την μεταρρύθμιση του Εθνικού  Συστήματος  Υγείας  με την  δημιουργία των Υγειονομικών Περιφερειών και την πραγματοποίηση των πρώτων προσλήψεων μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία .

Το 2011 η  ίδρυση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ αλλά και η  ενοποίηση της πολιτικής φαρμάκου και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ήλεγξαν  την φαρμακευτική δαπάνη. Ο  συνδυασμός με ένα  σύγχρονο  μοντέλο  διοίκησής, οργάνωσης και κοστολόγησης υπηρεσιών, αποτέλεσαν τις πιο σημαντικές τομές στην  πολιτική υγείας την περίοδο του 2010 – 2012.  Σήμερα λοιπόν, σαράντα χρόνια μετά από την δημιουργία του ΕΣΥ,  χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμιστικές τομές και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας με καινοτόμες λύσεις και αποτελεσματικές συνέργειες.

Η πανδημία του κορωνοϊού  ανέδειξε με ένταση τις αδυναμίες ,καθυστερήσεις και τις στρεβλώσεις του ΕΣΥ ανοίγοντας  τον δρόμο των αναγκαίων αλλαγών . Η  επιπλέον χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό ταμείο της ΕΕ θα συμβάλλει στην  υλοποίηση της μεταρρύθμισης  του συστήματος υγείας της χώρας μας.  Οι πιο σημαντικές και επείγουσες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί αρκετά χρόνια  πριν, περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς, την ολοκληρωμένη  λειτουργία των δικτυών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  . Επίσης,  είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και η αναδιάταξη του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας για την συστηματική  αντιμετώπιση της μάστιγας των χρόνιων  παθήσεων. Ενώ, επιβάλλεται  να ανασυγκροτηθεί ο κλάδος και να αναπτυχθούν Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης .Παράλληλα, επιβάλλεται να γίνει ταχεία ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των μονάδων υγείας, παρέχοντας ολοκληρωμένα δεδομένα και εξατομικευμένες πληροφορίες για τον κάθε ασθενή αλλά και για το σύστημα.

Είναι απαραίτητο να αμβλυνθούν αν όχι να εξαλειφθούν οι γενικές στρεβλώσεις του πολιτικού χώρου όπως  ο  συγκεντρωτισμός, η γραφειοκρατία, το πελατειακό σύστημα και οι  συντεχνίες καθώς αποτελούν βασικά εμπόδια για την μετεξέλιξη του συστήματος .  Επίσης , το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να αξιολογείται αντικειμενικά αλλά και να λογοδοτεί . Σημαντικό επίσης είναι να στηριχθεί η αναπτυξιακή διάσταση της φαρμακευτικής πολιτικής .

Οι καιροί επιβάλλουν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας  αλλά και το σύνολο των ανθρώπων της Υγείας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της δύσκολης περιόδου που περνάει η Ελλάδα .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Προωθείται προς ψήφιση η νομιμοποίηση του Προέδρου του Α.Υ.Σ

Ποια καινοτόμος σκέψη έδωσε το ‘’εισιτήριο’’ στους νέους προέδρους των ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ;

Γιατί καθυστερούν τα εμβόλια, τι φταίει; Υπάρχει λύση;

Η Eυρωπαϊκή Επιτροπή καλούσε τον Απρίλιο τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι Ευρωπαίοι θα έχουν πρόσβαση σε βασικά φάρμακα κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Η πανδημία είχε αναδείξει σημαντικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στην διασφάλιση του εφοδιασμού με τα αναγκαία κρίσιμα φάρμακα, καθώς και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τέτοια πανδημία στην αλυσίδα εφοδιασμού των φαρμάκων στην ΕΕ.

Φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα : Η αναζήτηση της αποτελεσματικότητας είναι η μόνη επιλογή

Η φαρμακευτική πολιτική στην Ελλάδα, μετά την ραγδαία αύξηση των φαρμακευτικών  δαπανών την δεκαετία του 1990 μέχρι και το  2007 καθώς αυξάνονταν  με πολύ ταχύτερο ρυθμό από το ΑΕΠ ,έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια για να περιορίσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, μειώνοντας τις τιμές και  μετατοπίζοντας μέρος του κόστους ,ειδικότερα στους ασθενείς. 

Πότε θα έρθουν πραγματικά τα εμβόλια covid-19 στην Ελλάδα;

Η κλινική αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον κορωνοϊό, διαφαίνεται ότι θα βοηθήσει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, να ανταπεξέλθει στις δυσάρεστες και θανατηφόρες συνέπειες της πανδημίας .

Ακριβοπληρώνουν τα νοσοκομεία τις δωρεές αναπνευστήρων για τον κορωνοϊό

Με την έκρηξη της πανδημίας, παρατηρήθηκε μια έξαρση εκδήλωσης δωρεών (Οργανισμών, Ιδρυμάτων, Φορέων, Εταιρειών, Ιδιωτών, Ενώσεων κ.λ.π ) προς το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση των κλινικών αναγκών. Μεταξύ των μηχανημάτων στις δωρεές υπήρχαν και οι “περίφημοι” και “ πολυσυζητημένοι “ αναπνευστήρες.

ΕΟΠΥΥ : Έρχεται η κατάργηση της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.;

Για την  Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης στον νόμο  ν.3918/11 και το  άρθρο 21 στις αρμοδιότητες του Προέδρου ΕΟΠΥΥ  παρ.και θ. αναφέρετο  ότι « Παραγγέλλει στην ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. τη διενέργεια τακτικών επιθεωρήσεων και ελέγχων στις οργανικές μονάδες του Οργανισμού.  Εποπτεύει και συντονίζει τις Υπηρεσίες της ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α. και αναθέτει σε δύο (2) δικηγόρους που ασχολούνται […]