Editorial

Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Η κρίση του κορωνοϊού ανοίγει τον δρόμο για την μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας

Το γερασμένο πλέον Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο  δημιουργήθηκε την δεκαετία του ’80 αποτελώντας σπουδαία  καινοτομία είναι σήμερα κατά κοινή παραδοχή ακριβό και ασύμφορο, γεγονός που δείχνει ότι απαιτούνται άμεσα μεταρρυθμίσεις για  να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του και να υπηρετεί τον ασθενή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Της Νικολέτας Ντάμπου

Tην δεκαετία  του ‘ 80 πραγματοποιήθηκε η νομοθέτηση του ΕΣΥ και η ίδρυση των κέντρων Υγείας . Την δεκαετία του ‘90 ιδρύθηκαν τα 7 μεγάλα περιφερειακά τριτοβάθμια νοσοκομεία( Ντελόρ 2) , τα οποία συνέβαλαν στην αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης και στην στήριξη των ασθενών της  επαρχίας και στην υγειονομική αυτοδυναμία της περιφέρειας .  Από το 2000 και μετά έγινε το επόμενο μεγάλο βήμα για την μεταρρύθμιση του Εθνικού  Συστήματος  Υγείας  με την  δημιουργία των Υγειονομικών Περιφερειών και την πραγματοποίηση των πρώτων προσλήψεων μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία .

Το 2011 η  ίδρυση και λειτουργία του ΕΟΠΥΥ αλλά και η  ενοποίηση της πολιτικής φαρμάκου και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης ήλεγξαν  την φαρμακευτική δαπάνη. Ο  συνδυασμός με ένα  σύγχρονο  μοντέλο  διοίκησής, οργάνωσης και κοστολόγησης υπηρεσιών, αποτέλεσαν τις πιο σημαντικές τομές στην  πολιτική υγείας την περίοδο του 2010 – 2012.  Σήμερα λοιπόν, σαράντα χρόνια μετά από την δημιουργία του ΕΣΥ,  χρειάζονται επειγόντως μεταρρυθμιστικές τομές και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών υγείας με καινοτόμες λύσεις και αποτελεσματικές συνέργειες.

Η πανδημία του κορωνοϊού  ανέδειξε με ένταση τις αδυναμίες ,καθυστερήσεις και τις στρεβλώσεις του ΕΣΥ ανοίγοντας  τον δρόμο των αναγκαίων αλλαγών . Η  επιπλέον χρηματοδότηση από τον αναπτυξιακό ταμείο της ΕΕ θα συμβάλλει στην  υλοποίηση της μεταρρύθμισης  του συστήματος υγείας της χώρας μας.  Οι πιο σημαντικές και επείγουσες μεταρρυθμίσεις που θα έπρεπε να είχαν πραγματοποιηθεί αρκετά χρόνια  πριν, περιλαμβάνουν κατ’ αρχάς, την ολοκληρωμένη  λειτουργία των δικτυών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  . Επίσης,  είναι απαραίτητη η αναδιοργάνωση των νοσοκομείων και η αναδιάταξη του νοσοκομειακού χάρτη της χώρας για την συστηματική  αντιμετώπιση της μάστιγας των χρόνιων  παθήσεων. Ενώ, επιβάλλεται  να ανασυγκροτηθεί ο κλάδος και να αναπτυχθούν Εθνικά Προγράμματα Πρόληψης .Παράλληλα, επιβάλλεται να γίνει ταχεία ψηφιοποίηση και διασύνδεση όλων των μονάδων υγείας, παρέχοντας ολοκληρωμένα δεδομένα και εξατομικευμένες πληροφορίες για τον κάθε ασθενή αλλά και για το σύστημα.

Είναι απαραίτητο να αμβλυνθούν αν όχι να εξαλειφθούν οι γενικές στρεβλώσεις του πολιτικού χώρου όπως  ο  συγκεντρωτισμός, η γραφειοκρατία, το πελατειακό σύστημα και οι  συντεχνίες καθώς αποτελούν βασικά εμπόδια για την μετεξέλιξη του συστήματος .  Επίσης , το ανθρώπινο δυναμικό θα πρέπει να εκπαιδευτεί και να αξιολογείται αντικειμενικά αλλά και να λογοδοτεί . Σημαντικό επίσης είναι να στηριχθεί η αναπτυξιακή διάσταση της φαρμακευτικής πολιτικής .

Οι καιροί επιβάλλουν η ηγεσία του υπουργείου Υγείας  αλλά και το σύνολο των ανθρώπων της Υγείας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της δύσκολης περιόδου που περνάει η Ελλάδα .

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Για τα νοσοκομειακά φάρμακα το ΙΦΕΤ θα επιχορηγείται από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας

Προωθείται προς ψήφιση η νομιμοποίηση του Προέδρου του Α.Υ.Σ

Ποια καινοτόμος σκέψη έδωσε το ‘’εισιτήριο’’ στους νέους προέδρους των ΕΟΦ και ΕΟΠΥΥ;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπ. Υγείας: Απέτυχε η προηγούμενη ηγεσία στους εμβολιασμούς- Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες;

Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου υγείας με υπουργό τον Βασίλη Κικίλια για τους εμβολιασμούς κατά του COVID  δεν έκανε απολύτως τίποτα. Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους νοσήσαντες;

Covid Free GR: Η Κινεζοποίηση της ελληνικής κοινωνίας

Πριν από λίγη ώρα ανακοινώθηκε από τον υπουργό  ψηφιακής πολιτικής ότι ξεκινάει η λειτουργία της  εφαρμογής Covid Free GR μέσω της οποίας θα ελέγχονται τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κάθε υποψηφίου πελάτη τόσο στα εστιατόρια όσο και σε άλλα μαγαζιά που θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους αλλά και όπου απαιτείται έλεγχος προκειμένου να γίνει κάποιος δεκτός. Από πλοία και αεροπλάνα μέχρι τα καταστήματα εστίασης και τα γυμναστήρια.

Clawback φαρμάκων υπολογισμός : Ότι είναι εκπρόθεσμο δεν είναι ηθικό

Της Νικολέτας Ντάμπου  Δημοσιεύτηκε την ημερομηνία 2.6.2021 το ΦΕΚ για τον υπολογισμό του clawback των φαρμάκων για το  2020, όπως έχουμε γράψει και άλλη φορά οι κανόνες του παιχνιδιού – η πράξη επιβολής  του clawback  δεν μπορεί να γίνεται εκ των υστέρων αλλά των εκ των προτέρων διότι όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρέπει […]

Η υποκρισία της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για την θνητότητα του Νοσοκομείου Αγρινίου

Σάλος έχει προκληθεί από το γεγονός ότι στο νοσοκομείο Αγρινίου οι 40 από τους 41 ασθενείς που είχαν εισαχθεί στην ΜΕΘ με κορωνοϊό τελικά έφυγαν από τη ζωή , ρίχνοντας η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλη την ευθύνη στον διοικητή .