Άποψη

Δρ. Χρίστος Λιάπης: O Κοροναϊός, η Κατάθλιψη και το ‘Σοκ του μέλλοντος’

Δρ. Χρίστος Λιάπης: O Κοροναϊός, η Κατάθλιψη και το ‘Σοκ του μέλλοντος’

Γράφει για το www.healthweb.gr ο κ.  Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD Ψυχίατρος – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ.

Ο θεμελιωτής της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας, διάσημος ψυχίατρος Α.Τ. Βeck, περιέγραψε πρώτος τη χαρακτηριστική γνωσιακή τριάδα της κατάθλιψης, τα λεγόμενα “μαύρα γυαλιά” που είναι σαν να τα φορούν οι καταθλιπτικοί συνάνθρωποί μας, όταν βιώνουν ένα Μείζον Καταθλιπτικό Επεισόδιο, με αποτέλεσμα:

  • Ο εαυτός τους να φαντάζει χωρίς αξία
  • Οι άλλοι άνθρωποι εχθρικοί και
  • Το μέλλον αβέβαιο και απαισιόδοξο

Με τον SARS-COV-2 να έχει, σε πολλές περιπτώσεις και κοινωνίες, καταφέρει να εξαρθρώσει και να εξακολουθεί να απειλεί τις βιοκοινωνικές δομές του πολιτισμού μας, σε παγκόσμιο επίπεδο, επιβαρύνοντας αναπόδραστα την ψυχολογική μας κατάσταση, όλοι μας, λίγο ή πολύ, κινδυνεύουμε να φορέσουμε αυτά τα μαύρα γυαλιά, καθώς ο εαυτός μας δείχνει χωρίς αξία μπροστά σε έναν αόρατο και φονικό εχθρό που εκμηδενίζει αποστάσεις, περιφρονεί εκατομβικά το μέτρο της ανθρώπινης ζωής, καθιστά τους γύρω μας εξ υπαρχής εχθρικούς, ως δυνητικώς θανατηφόρους ξενιστές-μεταδότες του ιού και το μέλλον αβέβαιο, σκοτεινό και χωρίς ελπίδα, εγκυμονώντας υπαρξιακές απειλές για εμάς και τους αγαπημένους μας, γεμάτο οικονομικές και κοινωνικές διακυβεύσεις της κανονικότητάς μας.

Ο επίσης διάσημος, συγγραφέας, Alvin Toffler, περιέγραψε το “Σοκ του Μέλλοντος”, στο ομότιτλο Best Seller του που κυκλοφόρησε το 1970, ως το συντριπτικό άγχος και τον αποπροσανατολισμό που προκαλούνται σε άτομα τα οποία υποβάλλονται σε πολύ μεγάλες αλλαγές, μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Αλλαγές όπως αυτές που έχει φέρει ο ιός στην καθημερινότητά μας.

Γνωρίζουμε, από τη σχολική Βιολογία, πως οι ιοί δεν συγκαταλέγονται στους ζωντανούς οργανισμούς, επειδή δεν εμφανίζουν όλες τις ιδιότητες της ζωής.

Για παράδειγμα, ένας ιός δεν αποτελείται από κύτταρα και δεν μπορεί να αναπαραχθεί από μόνος του. Παρότι η άβια ύλη μπορεί

να εμφανίσει κάποιες από τις ιδιότητες της ζωής (όπως είναι η οργάνωση που χαρακτηρίζει τους ιούς), ποτέ δεν εμφανίζει ταυτόχρονα όλες τις ιδιότητες της ζωής. Όμως, ο νέος Κορωνοιός είναι ακόμη ζωντανός. Τόσο ως εγκυμονούμενος βιολογικός κίνδυνος αναζωπύρωσης των επιδημικών κυμάτων, όσο και ως εμπεδωμένη, πλέον, οικονομικοκοινωνική αλλαγή που επήλθε εξαιτίας της COVID-19. Και φυσικά, «η αλλαγή είναι η διαδικασία με την οποία το μέλλον εισβάλλει στις ζωές μας». Για αυτό η αλλαγή που βίωσε ο Πλανήτης τις ημέρες της Πανδημίας, θα παραμείνει σε πολλές εκφάνσεις της και μελλοντικά, απαιτώντας νέους προσδιοριστές προσαρμοστικότητας και υπευθυνότητας, από όλους μας, τουλάχιστον μέχρι την εξεύρεση ουσιαστικής προληπτικής απάντησης σε αυτήν, μέσω της ανακάλυψης και της χορήγησης ασφαλούς εμβολίου. Γιατί, όπως έγραψε, πάλι, ο Άλβιν Τόφλερ, «η αλλαγή δεν είναι απλά απαραίτητη στη ζωή. Είναι η ζωή».

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κ.Ε.Φ.Ι Webinar: «Βιο-ομοειδή φάρμακα & βιολογικοί παράγοντες»

Guillain Barre Κορωνοϊός : Πιθανή συσχέτιση του συνδρόμου με την νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΚΕΘΕΑ: Απάντηση στο διορισμένο Δ.Σ. για το σχέδιο αναδιάρθρωσης του Οργανισμού

Εργαζόμενοι ΚΕΘΕΑ: Την αντίθεσή τους με τα σχέδια τoυ διορισμένου Δ.Σ. σχετικά με την αναδιάρθρωση του ΚΕΘΕΑ, εξέφρασε για ακόμη μία φορά ο Σύλλογος Εργαζομένων του Οργανισμού με σημερινή (20/04) ανακοίνωσή του.

Υιοθεσία δέκα ακριτικών περιοχών και δημιουργία δέκα νέων παιδικών σταθμών από HOPEgenesis και Eurolife FFH

HOPEgenesis: Τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν και να επεκτείνουν την κοινή τους δράση ενάντια στην υπογεννητικότητα μέχρι το 2023, ανακοίνωσαν η Eurolife FFH και η HOPEgenesis, κατά τη διάρκεια online εκδήλωσης, σε απευθείας σύνδεση από τα γραφεία της εταιρείας.

ΕΛ.Ε.Α.Ν.Α.: Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα

ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α: Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) είναι πλέον επίσημα μέλος της ASIF - της Διεθνούς Ένωσης Συλλόγων Ασθενών για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλοαρθρίτιδα. Η ASIF έχει 47 μέλη σε 41 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Μηνύματα από το συνέδριο ' Καρδιολογία 2021 ' 

Tο συνέδριο “ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ 2021” πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 09.04.2021 και το Σάββατο 10.04.2021, με τη συμμετοχή 930 καρδιολόγων από όλη τη χώρα την πρώτη ημέρα, ενώ την επομένη ο αριθμός έφτασε τους 950.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών στις 18 Απριλίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υλοποιεί μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων.

Εμβόλια αδενοιός: Ενεργοποιεί των μηχανισμό θρομβώσεων

Εμβόλια αδενοιός: H συμβουλευτική επιτροπή του Κέντρου Λοιμώξεων των ΗΠΑ ανάστειλε προσωρινά την χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά την αναφορά έξι περιπτώσεων (όλες γυναίκες) που εμφάνισαν θρόμβωση λίγες μέρες μετά τον εμβολιασμό τους.