Άποψη

Benjamin Castleman Νόσος: Δείτε ποια μέρα της αφιερώθηκε

Benjamin Castleman Νόσος: Δείτε ποια μέρα της αφιερώθηκε

Benjamin Castleman : Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή τη μέρα του 1956 δημοσιεύτηκαν οι πρώτες περιπτώσεις ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο από τον Benjamin Castleman, από τον οποίο πήρε και το όνομά της.

Η επιλογή της ημέρας δεν είναι τυχαία, καθώς αυτή τη μέρα του 1956 δημοσιεύτηκαν οι πρώτες περιπτώσεις ασθενών με τη συγκεκριμένη νόσο από τον Benjamin Castleman, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Η νόσος Castleman είναι μια σπάνια, σοβαρή νόσος των λεμφαδένων και των συναφών (related) ιστών. Υπάρχουν δύο μορφές νόσου Castleman και η καθεμιά επηρεάζει τους ασθενείς με διαφορετικό τρόπο:

  • Η μονοκεντρική (μονοεστιακή) Νόσος Castleman, προσβάλει μία περιοχή ή ομάδα λεμφαδένων και η
  • Η πολυκεντρική (πολυεστιακή) Νόσος Castleman, προσβάλει δύο ή και περισσότερες ομάδες λεμφαδένων. Αν και η Νόσος Castleman δεν είναι καρκίνος, η μορφή αυτή συμπεριφέρεται παρόμοια με το λέμφωμα. Η πολυκεντρική μορφή ταξινομείται περαιτέρω σε δύο ομάδες ανάλογα με το αν ο ασθενής είναι θετικός ως προς τον ερπητοϊό HHV-8 ή όχι (ιδιοπαθής πολυκεντρική Νόσος Castleman).

Δε έχει καθοριστεί ο αριθμός των ασθενών

  • Καθώς η Νόσος Castleman είναι σπάνια καθίσταται δύσκολος ο προσδιορισμός του αριθμού των ασθενών παγκοσμίως. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι  ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από 1 στους 100.000 ανθρώπους. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι επηρεάζει λιγότερους από 5 στους 10.000 ανθρώπους και γι’ αυτό η νόσος Castleman κατατάσσεται στα σπάνια νοσήματα.

Προσβάλει ασθενείς οποιαδήποτε ηλικίας

  • Ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να διαγνωσθούν με νόσο Castleman, ωστόσο η μέση ηλικία διάγνωσης της μονοεστιακής νόσου είναι συνήθως μικρότερη (γύρω στην 4η δεκαετία) από την πολυκεντρική μορφή (γύρω στην 6η δεκαετία).

Δυσκολία στην διάγνωση της νόσου

  • Όπως συμβαίνει και με άλλα σπάνια νοσήματα, υπάρχει δυσκολία στη διάγνωση της νόσου Castleman, καθώς τα συμπτώματα της νόσου είναι πολύ συχνά παρόμοια με άλλες νόσους και διαταραχές. Στα συμπτώματα πχ μπορεί να περιλαμβάνονται: διογκωμένοι αδένες (εμφανίζονται ως εξογκώματα κάτω από το δέρμα), πυρετός, αδυναμία, κόπωση, νυχτερινές εφιδρώσεις, απώλεια βάρους, απώλεια όρεξης, ναυτία, έμετος, νευρική βλάβη που οδηγεί σε μούδιασμα και αδυναμία.
  • Δεν υπάρχουν γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις περισσότερες μορφές της νόσου Castleman, εκτός από την θετική ως προς τον ερπητοϊό HHV-8 πολυκεντρική νόσο Castleman, όπου ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου θεωρείται η ανοσοκαταστολή που συνήθως εμφανίζεται σε ασθενείς με HIV.

Πως επιτυγχάνεται η διάγνωση

  • Η διάγνωση της νόσου απαιτεί βιοψία λεμφαδένων καθώς και ειδικές εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.
  • Η θεραπεία της μονοκεντρικής νόσου είναι κυρίως χειρουργική και όπου απαιτείται συνοδεύεται από ακτινοθεραπεία ή/και ανοσοχημειοθεραπεία.
  • Η θεραπεία της πολυκεντρικής νόσου είναι πιο σύνθετη, εξαρτάται από τη μορφή και τη βαρύτητα της νόσου και φυσικά τον ασθενή. Επειδή στη μορφή αυτή υπάρχει αυξημένη παραγωγή ιντερλευκίνης-6, η οποία θεωρείται ως ο κύριος παθολογικός μηχανισμός, η πρώτη επιλογή θεραπείας στους ασθενείς αυτούς είναι η σιλτουξιμάμπη, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, το μόνο εγκεκριμένο φάρμακο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για ασθενείς με νόσο Castleman που είναι αρνητικοί για τον HHV-8 και τον HIV.

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χρήστος Μάστορας: Το μήνυμα του για τον εμβολιασμό κατά της Covid

Η κυβέρνηση της Γροιλανδίας αποφάσισε να αναστείλει κάθε εξερεύνηση πετρελαίου λόγω της κλιματικής κρίσης

Συνήθη χαρακτηριστικά του αθεράπευτου ρομαντισμού

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Συνάντηση Ένωσης Ασθενών Ελλάδας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο ΙΦΕΤ

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την προάσπιση της δημόσιας υγείας με άμεση κάλυψη των αναγκών των ασθενών σε απαραίτητα φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα.

CDC ΗΠΑ : Συστήνουν την χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους

CDC ΗΠΑ : Σύμφωνα με τη Walensky, η νέα οδηγία του CDC δίνει ένα μήνυμα ακόμα και στους εμβολιασμένους ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι προσεκτικοί καθώς μπορούν δυνητικά να είναι φορείς του ιού και να τον μεταδώσουν σε άλλους.

Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί.»

Σχολεία Ενταξιακού Αθλητισμού: Στόχος είναι η ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία, η υποστήριξη των οικογενειών τους και η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε θέματα που τους αφορούν.

Κορωνοϊός παραλλαγή δέλτα : Οι λόγοι που είναι τόσο επικίνδυνη

Κορωνοϊός παραλλαγή δέλτα : Υπάρχον πολλοί άγνωστοι παράγοντες ακόμα για την κατανόηση της COVID-19. Bασικά κενά στην γνώση περιλαμβάνουν τον αριθμό των υποδοχέων ACE2 που απαιτούνται για τη σύνδεση σε κάθε ακίδα πρωτεΐνης, το πότε όταν ακριβώς η υπομονάδα S2 διασπάται από την TMPRSS2, ο αριθμός των ακίδων που απαιτούνται για τη σύντηξη μεταξύ ιών και κυτταρικών μεμβρανών.

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας

Ένωση Ασθενών Ελλάδας: Στη συνάντηση οι δύο πλευρές συζήτησαν για τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η πανδημία στο υγειονομικό σύστημα της χώρας και τις επιπτώσεις αυτής στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με καρκίνο.

ΕΚΠΑ : Καταλαμβάνει την 224η θέση ανάμεσα στα καλύτερα 12.000 πανεπιστήμια

ΕΚΠΑ : Σημαντική διάκριση για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με βάση τα αποτελέσματα της παγκόσμιας κατάταξης Πανεπιστημίων «Webometrics Ranking Web of Universities», η οποία δημοσιεύθηκε στις 27 Ιουλίου 2021.  Σύμφωνα με τη δημοσίευση της Κατάταξης, το ΕΚΠΑ  βρίσκεται στην 224η  θέση παγκοσμίως μεταξύ 12.000 Πανεπιστημίων.